Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ar tikrai žuvusių Ukrainos karių artimiesiems liepia sumokėti už prarastą amuniciją?

Socialiniuose tinkluose imta platinti melagienas, neva žuvusių Ukrainos gynėjų giminėms tenka sumokėti šaliai už jų artimųjų kovos lauke prarastą amuniciją ir net ginklus. Apie tai, kad gedintiems artimiesiems neva „išrašomos sąskaitos“, teigiama ir demonstruojamame dokumente. Tačiau realybė yra kitokia.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“

„TikTok“ tinkle platinamoje žinutėje tvirtinama, neva žuvusių Ukrainos gynėjų šeimos vietoje padėkos pradėjo gauti laiškus, kuriose – valdžios nurodymai sumokėti už prarastas šarvines liemenes, ginklus ir net uniformas. Teigiama, kad sąskaitos siekia net 227 tūkst. grivinų (apie 5,32 tūkst. eurų), o papildomai, priklausant nuo žūties aplinkybių į jas įtraukia ir 10 proc. prarastos karinės technikos kainos.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

Negirdėta melagiena

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Viešųjų ryšių departamento vadovas Bohdanas Senykas, komentare 15min tokius tvirtinimus pavadino „nesąmoningais“.

„Mes stebime informacinę erdvę ir Ukrainoje ši melagiena dar nebuvo platinama. Spėčiau, kad tai speciali informacinė provokacija, skirta užsienio šalių auditorijoms.

Įprastai tokios dezinformacinės žinutės aktyviau platinamos suaktyvėjus įvykiams fronte. Tai labai ciniška melagiena. Tikėtina, kad ji galėtų būti skirta tiems, kas turi Rusijos pilietybę, neva jie rūpinasi savo žuvusiais kariais, o mes ne. Tai netiesa“, – akcentavo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas.

Netekčių skaičius neatskleidžiamas, tačiau kompensacijos išmokamos

Žuvusių Ukrainos gynėjų skaičius nėra viešai skelbiamas, tačiau valstybė garantuoja, kad kiekvieno už tėvynę galvą padėjusio kario giminės ir artimieji gaus atitinkamą kompensaciją.

Tai įtvirtinta šalyje galiojančiais įstatymais. Kiekvieno žuvusio Ukrainos kario šeima iš valstybės gali gauti vienkartinę iki 15 mln. grivinų (apie 35 tūkst. eurų) siekiančią kompensaciją arba 750 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio finansinę paramą.

Teisė gauti vienkartinę 15 mln. grivinų finansinę paramą žuvusių karių šeimoms numatyta 2022 m. vasario 28 d. Ukrainos ministrų kabineto nutarime Nr. 168.

Kario žūties aplinkybės yra svarbios, nes tai turi įtakos pašalpos dydžiui. Jei karys žuvo mūšyje fronte, jo artimiesiems priklauso 15 mln. grivinų išmoka. Jei karys žuvo karo tarnybos metu, bet ne mūšyje, kompensacijos suma bus mažesnė.

Vienkartinė pašalpa paskirstoma po lygiai visiems šeimos nariams, turintiems teisę į šią paramą.

Pinigai nėra išmokami vienkartine suma. Iš pradžių valstybė sumoka 20 proc. sumos, o likusi dalis dalijama kas mėnesį per ateinančius 40 mėnesių.

Pasak B.Senyko, nepaisant sudėtingos padėties, Ukrainoje žuvusių karių artimieji, ir fronte sužeisti šalies gynėjai gauna visas jiems priklausančias išmokas.

Jis paragino interneto vartotojus atidžiau tikrinti gaunamą informaciją, nepasitikėti neaiškiais šaltiniais.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

15min verdiktas: melas. Žuvusiems ar sužeistiems Ukrainos kariams išmokamos kompensacijos. Šalyje nėra priimta įstatymų ar nutarimų, kad gynėjų artimieji turėtų kompensuoti prarastą amuniciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius