-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Areštuotos oligarchų jachtos: kuo jos stebina pasaulį?

Šeštadienį pranešta apie Italijoje areštuotą Rusijos oligarcho Andrejaus Melničenkos jachtą „SY A“, kuri laikoma didžiausia ir brangiausia privačia burine ir motorine jachta pasaulyje ir vertinama 530 mln. eurų. Jachtos, simbolizuojančios didžiulį Rusijos elito turtą, yra tarp užsienyje laikomų aktyvų, kuriems taikomos Vakarų šalių sankcijos. Kuo jos įspūdingos?
Šeštadienį Italijoje areštuota su Rusijos oligarchu Andrejumi Melničenko siejama jachta „SY A“, kurios vertė gali būti 530 mln. eurų.
Šeštadienį Italijoje areštuota su Rusijos oligarchu Andrejumi Melničenka siejama jachta „SY A“, kurios vertė gali būti 530 mln. eurų. / Wikipedia.com nuotr.

Šeštadienį Italijos pareigūnai pranešė apie areštuotą jachtą, priklausančią anglių ir trąšų verslo magnatui, vienam iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino rato žmonių, – A.Melničenkai.

Didžiausia pasaulyje

Ši jachta buvo pastatyta 2015-aisiais Vokietijos uoste, Kylyje. „SY A“, turinti tris burių stiebus, yra laikoma didžiausia motorine jachta pasaulyje. 2017-aisiais jachta keliavo į Kartaginą Ispanijoje, kur buvo galutinai įrengta.

Jachtos ilgis yra 143 metrai, plotis – 25 metrai ir sveria apie 12,5 tonų. Jachtos grimzlė siekia 8 metrus. Jachta yra aštuonių denių. Yra įrengta ir povandeninė stebėjimo zona. Jachta varoma dyzeliniu-elektriniu varikliu.

Įdomu, kad tai ne pirmas kartas, kai jachta areštuojama. Pirmą kartą ji buvo areštuota Gibraltare. Tada užsakovui dėl sutarties nevykdymo pretenzijas pareiškė statytojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apie šios oligarcho A.Melničenko jachtos likimą duomenų nėra
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Apie šios oligarcho A.Melničenko jachtos likimą duomenų nėra

Prabangiai įrengtoje jachtoje yra septyni miegamieji, baseinas. Tačiau žiniasklaidoje juokauta, kad savininko miegamasis savo plotu prilygsta vidutiniam butui Londone. Pranešama, kad prabanga tviskančioje jachtoje dirba 55 įgulos nariai, o apsistoti joje gali apie 20 žmonių.

Yra erdvė vakarėliams. Pranešama, kad šioje privačioje jachtoje vakarėliuose yra pasirodę ir Leny Kravitzas, Snoop Dogg.

Po paskelbtos žinios apie areštuotą jachtą A.Melničenka pareiškė, kad tokiai sankcijai „nėra pateisinimo“ ir jis ją ginčys. Italijos valdžia teigė išsiaiškinusi, kad Triesto uoste laikoma jachta su A.Melničenka susijusi per Bermudoje įsikūrusią bendrovę.

Oligarchui, anglių ir trąšų magnatui pritaikytos Europos Sąjungos sankcijos, jam uždrausta ir atvykti į sąjungos šalis.

Su A.Melničenka siejama ir kita prabangi jachta, statyta 2008-aisiais, – „MY A“. Ji kiek „kuklesnė“ ir vertė jos siekia apie 250–300 mln. eurų. Duomenų, kad areštuota ir ši jachta – kol kas nėra.

Youtube.com stopkadras/A.Melničenkos jachta
Youtube.com stopkadras/A.Melničenkos jachta

Areštavo ir turtingiausio Rusijos žmogaus jachtą

Italų valdžia yra areštavusi ir kitam Rusijos milijardieriui, turtus susikrovusiam iš metalo, Aleksejui Mordašovui priklausančią jachtą „Lady M“. Šios vertė, oficialių šaltinių teigimu, siekia 65 mln. eurų.

Su Kaimanų salų vėliava plaukiojanti jachta yra 65 m ilgio. Jachta buvo pastatyta 2013-aisiais, Viskonsino laivų statykloje.

Jachtos priekiniame denyje yra baseinas, kuris gali būti uždengtas ir virsti vieta nusileisti sraigtasparniui.

Wikipedia.com nuotr./Jachtos vidus
Wikipedia.com nuotr./Jachtos vidus

Kovo 4-ąją jachta buvo areštuota. Kaip ir vila Sardinijoje. A.Mordašovas, kurio veikla susijusi su plieno pramone, įvardijamas kaip vienas iš V.Putino žmonių ir yra vienas turtingiausių rusų. Pats A.Mordašovas bandė atsiriboti nuo karo ir teigė neturįs nieko bendro su dabartine geopolitine įtampa ir nesuprantantis, kodėl jam taikomos sankcijos.
Pagal žurnalo „Forbes“ duomenis, A.Mordašovas yra turtingiausias žmogus Rusijoje.

San Reme buvo areštuota kita jachta – „Lena“, priklausanti milijardieriui, prekybos grupės „Gunvor“ kūrėjui Genadijui Timčenkai.

Jachta buvo pastatyta 2010-aisiais Sanlorenzo gamykloje, Italijoje. Kokia jos vertė – neskelbiama. Milijardierius sankcijų sulaukė ir 2014-aisiais, po Krymo aneksijos.

Įdomu, kad jau nuo 1990-ųjų su V.Putinu bičiuliavęsis G.Timčenka turi trijų šalių pilietybes – Suomijos, Rusijos ir Šveicarijos.

Scanpix/Sputnik nuotr./Genadijus Timčenko
Scanpix/Sputnik nuotr./Genadijus Timčenko

Bandė išplaukti be remonto

Pirmoji jachta, kuri įsigaliojus ES sankcijoms buvo areštuota, susijusi su Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ vadovu. Jachta „Amore Vero“ stovėjo Prancūzijos La Sjotos uoste.

Ši jachta pastatyta Nyderlanduose. Įdomu tai, kad anksčiau ši jachta vadinosi „Princesė Olga“.

Jachtą sulaikė Prancūzijos muitinė, kai buvo bandoma išvykti pažeidžiant įstatymus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jachta „Amore Vero“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jachta „Amore Vero“

Jachta siejama su „Rosneft“ vadovu Igoriu Sečinu.

88 metrų ilgio „Amore Vero“ į La Sjotą atplaukė sausio 3 dieną ir turėjo ten likti iki balandžio 1 dienos remontui, sakoma Finansų ministerijos pranešime, kuriame priduriama, kad laivui taikomos naujos sankcijos.

Tačiau muitinės pareigūnai pastebėjo, kad jachta „ėmėsi veiksmų skubiai išplaukti, nesibaigus remonto darbams“, sakoma pareiškime ir priduriama, kad todėl pareigūnai nusprendė ją areštuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius