Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Armėnijoje rengiami pirmalaikiai rinkimai reformų kursui įtvirtinti

Armėnijoje sekmadienį vyks pirmalaikiai parlamento rinkimai, kuriuos išprovokavo surengti reformų siekiantis lyderis Nikolas Pašinianas, norintis įtvirtinti savo politinį autoritetą šioje posovietinėje šalyje.
Rinkimai Armėnijoje
Rinkimai Armėnijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

43 metų buvęs žurnalistas į valdžią atėjo gegužės mėnesį, po savaites trukusių taikių antivyriausybinių mitingų, kuriems vadovavo. Šie mitingai galiausiai nušalino ilgametį Pietų Kaukaze esančios šalies lyderį Seržą Sargsianą.

Tačiau populiaraus N.Pašiniano reformų vajus mėnesiams įstrigo dėl parlamente dominuojančios S.Sargsiano valdančiosios partijos nepritarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas

Po kelias savaites trukusių premjero politinių manevrų ir naujų protestų gatvėse senasis parlamentas praėjusį mėnesį buvo paleistas.

N.Pašiniano partija po šių rinkimų turėtų gauti daugumą parlamente, tad jis galės tęsti savo kampaniją už šalies politinio kraštovaizdžio pertvarkymą ir „ekonomikos revoliuciją“.

„Paversime Armėniją pramonine aukštųjų technologijų šalimi, orientuota į eksportą“, – praėjusią savaitę per šalininkų mitingą pareiškė N.Pašinianas.

Jis pažadėjo „geriausius rinkimus, kokius tik yra mačiusi Armėnija“.

„Rinkimai privalo atitikti tarptautinius standartus. Privalome atmesti administracinių išteklių naudojimą, daugkartinį balsavimą, rinkėjų bauginimą“, – pridūrė jis.

Eiliniai rinkimai buvo numatyti 2022 metais, tačiau N.Pašinianas spalio mėnesį atsistatydino iš premjero posto, kad galiausiai pagal vieną šalies įstatymų išlygą būtų paskelbtas pirmalaikis balsavimas. Šiuo metu jis tik eina premjero pareigas.

„Scanpix“/AP nuotr./Nikolas Pašinianas
„Scanpix“/AP nuotr./Nikolas Pašinianas

Stebėtojai tikisi, kad jis po rinkimų sugrįš į premjero postą, o jo partija kontroliuos parlamentą.

Revoliucinė euforija

N.Pašinianas žadėjo išgyvendinti išsikerojusią korupciją ir spręsti skurdo problemą, tad dabar turi nemažai šalininkų skurdžioje savo šalyje, kurioje gyvena maždaug 3 mln. žmonių.

„Jis šią revoliuciją organizavo gerai ir protingai, – apie N. Pašinianą sakė statybininkas Georgis Grigorianas. – Mes visi viliamės, kad dabar viskas išsispręs gerai.“

Užsienio politikos klausimu N.Pašinianas sakė, kad Armėnija „toliau stiprins strateginį aljansą su Rusija ir tuo pačiu metu stiprins bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis bei Europos Sąjunga.“

Analitikai sako, kad N.Pašinianas naujų rinkimų siekė būdamas populiarumo viršūnėje.

Rugsėjo mėnesį jo blokas didele persvara laimėjo municipalinius rinkimus: gavo daugiau kaip 80 proc. balsų sostinėje Jerevane, kur gyvena beveik 40 proc. šalies gyventojų.

„Rinkimai buvo sušaukti ant revoliucinės euforijos bangos“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikas Gevorgas Poghosianas.

„Tačiau po rinkimų šie sentimentai neišvengiamai slops ir Pašiniano bei jo komandos lauks išbandymas tikrove“, – pridūrė jis.

Nors daugelis Armėnijoje turi didelių lūkesčių, kai kas jau pradėjo skųstis dėl lėtos pažangos.

„Balsuosiu už Pašinianą, nes tikiu, kad jis pasodins į kalėjimą visus korumpuotus pareigūnus, daug metų plėšusius valstybę“, – naujienų agentūrai AFP sakė 43 metų Jerevano gėlių pardavėja Iveta Bachšian.

Tačiau 67 metų pensininkas Simonas Martirosianas sakė nebalsuosiąs už N. Pašiniano partiją, nes „jie nepasiekė jokių apčiuopiamų rezultatų“.

„Per septynis Pašiniano valdymo mėnesius niekas nepasikeitė mano gyvenime, žmonėms nėra geriau“, – AFP sakė jis.

Dėl 101 vietos parlamente varžysis devynios politinės partijos ir du rinkimų blokai. Kad patektų į parlamentą, partijai reikia gauti mažiausiai 5 proc., o rinkimų blokui – 7 proc. balsų.

Rinkimų apylinkės bus atidarytos 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 16 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos laiku). Rezultatų laukiama anksti pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius