-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Armėnijos centre susirinko keli tūkstančiai žmonių, policija grasina panaudoti jėgą

Jerevano centre esančioje Respublikos aikštėje susirinko keli tūkstančiai žmonių. Šalia jos aikštės yra vyriausybės ir kelių ministerijų pastatai. Tuo tarpu policija perspėjo prieš aktyvistus panaudosianti jėgą, jeigu riaušės tęsis.
Protestuotojai Jerevane
Protestuotojai Jerevane / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip skelbia „Interfax“ korespondentas, aikštėje taip pat yra specialiosios paskirties policija.

Niekas jokių aktyvių veiksmų nesiima, žmonės vaikštinėja, pasigirsta raginimai keisti valdžią, reikalaujama paleisti suimtus opozicijos deputatus, vairuotojai signalizuoja.

Tuo tarpu pareigūnai grasina pasitelkti jėgą.

„Jeigu reikalavimai bus neįvykdyti, policija gali pristatyti protestuotojus (į komisariatus) ir panaudoti jėgą. Prašome tėvų stebėti savo nepilnamečius vaikus. Prašome žurnalistus parodyti abipusį supratimą ir netrukdyti teisėsaugos pareigūnų veiksmų“, – rašoma policijos pareiškime.

„Tęsiasi kvietimai imtis veiksmų, keliančių grėsmę visuomenės saugumui, ir tai rodo, kad organizuotos pastangos vykdyti nusikaltimus, keliančius grėsmę teisėtvarkai ir teisėtumui Armėnijoje, taip pat tęsiasi“, – nurodo pareigūnai.

ES ragina paleisti suimtuosius

Europos Sąjungos vyriausiosios įgaliotinės užsienio reikalų ir saugumo politikos klausimais Federicos Mogherini atstovė Maja Kocijančič paragino Armėnijos valdžią nedelsiant paleisti visus suimtus per protesto akcijas Jerevane ir pradėti politinį dialogą siekiant sureguliuoti politinę krizę šalyje.

„Teisė į susirinkimus taikiais metodais bei laikantis įstatymo yra bendra pamatinė visų piliečių teisė. Europos Sąjunga tikisi, kad Armėnijos valdžia visiškai gerbs šią teisę ir teisingai bei proporcingai taikys įstatymą, laikydamasi tarptautinių Armėnijos įsipareigojimų, įskaitant ir pagal Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją“, – išplatintame pranešime cituojama M. Kocijančič.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Federica Mogherini
AFP/„Scanpix“ nuotr./Federica Mogherini

„Visi tie, kas buvo suimti realizuodami savo pamatinę susirinkimų teisę laikydamiesi įstatymo, turi būti nedelsiant paleisti, – pabrėžė ES atstovė. – Itin svarbu, kad visos susijusios šalys tvardytųsi ir elgtųsi atsakingai. Būtina užtikrinti įtraukiantį dialogą su raginimu, apie kurį kalbėjo prezidentas Armenas Sarkisianas, kuriuo siekiama kuo greičiau ir taikiai sureguliuoti susidariusią situaciją.“

M.Kocijančič taip pat išreiškė viltį, kad trumpas premjero Seržo Sargisiano ir opozicijos lyderio, deputato Nikolos Pašiniano susitikimas nesukels tolesnės eskalacijos.

Sekmadienį paskelbta, kad policijos nuovadose vis dar laikoma beveik 200 žmonių, kurie buvo sulaikyti per masines protesto akcijas Jerevane. „Remiantis 15 val. vietos laiku duomenimis, policijoje lieka 192 žmonės“, – agentūrai „Interfax“ pranešė policijos spaudos tarnyba.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Pašinianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nikolas Pašinianas

Armėnijos sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad ligoninėse gydomi septyni žmonės, kurie nukentėjo policijai išvaikant demonstrantus.

JAV ambasada Armėnijoje skatina politinio konflikto šalis susivaldyti

JAV ambasada Armėnijoje paskatino aštrėjančio politinio konflikto šalyje šalis susivaldyti ir išvengti kraujo praliejimo.

„Raginame vyriausybę demonstruoti susilaikymą, leidžiant taikiems mitingas vykti, o tuos, kurie įgyvendina tokią savo teisę, raginame tai vykdyti atsakingai, vengti prievartos ir įtampos eskalavimo“, – teigiama JAV ambasados Jerevane sekmadienį vakare išplatintame pranešime.

„Neramina pranešimai apie prievartą prie žurnalistus ir demonstrantus. Laikome neišvengiamu tai, kad prievarta prieš teisėsaugos pareigūnus ar demonstrantus kaltinami būtų patraukti atsakomybėn“, – akcentuojama pranešime.

„Taikiam įtampos išsklaidymus būtinas susivaldymas, sąžiningas politinis dialogas“, – sakoma JAV ambasados pranešime.

Grėsmė saugumui šalyje

Įvykiai Armėnijoje balansuoja ant labai pavojingos ribos ir gali privesti prie neprognozuojamų pasekmių, pareiškė Armėnijos prezidentas.

„Deja, nepaisant anksčiau pasiektų susitarimų, derybos buvo nutrauktos tuo metu, kai galėjo privesti prie situacijos sprendimo ir įtampos sumažinimo. Tai, kas vyksta šalyje, pasiekė pavojingą ribą, kas gali sukelti neprognozuojamų pasekmių“, – prezidento spaudos tarnybos pranešime cituojamas A.Sarkisianas.

Jo nuomone, būtina atsisakyti destruktyvių pozicijų ir elgesio, kas gali pakenkti stabilumui šalyje, ir būtina ieškoti dialogo kelių.

„Raginu visus mūsų piliečius, tėvynainius diasporoje vengti mėginimų kaitinti padėtį ir tvardytis. Negalima kelti grėsmės saugumui Armėnijoje“, – pareiškė Armėnijos prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius