Armėnijos policija sulaikė per 200 opozicijos protestuotojų

Armėnijos policija antradienį sulaikė daugiau kaip 200 antivyriausybinių protestuotojų, opozicinėms partijoms didinant spaudimą ministrui pirmininkui Nikolui Pašinianui dėl „išdavikiškų“ jo veiksmų sprendžiant teritorinį ginčą su nesutaikomu priešininku Azerbaidžanu.
Protestuotojai Jerevane
Protestuotojai Jerevane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vidaus reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad Jerevane ir keliuose provincijos miestuose, kur protestuotojai bandė blokuoti eismą gatvėse, reikalaudami N.Pašiniano atsistatydinimo, „buvo sulaikyti 206 demonstrantai“.

Protestai Jerevane įsiplieskė sekmadienį, opozicijai apkaltinus N.Pašinianą sąmokslu atiduoti Azerbaidžanui visą ginčijamą Kalnų Karabacho regioną ir pareikalavus jo atsistatydinimo.

Demonstracijos tęsėsi ir pirmadienį, o antradienį protestuotojų grupelėms blokavo eismą visose pagrindinėse sostinės gatvėse.

Tai didžiausi protestai nuo pernai rugsėjį vykusių rinkimų, atspindintys tebejuntamą kartėlį dėl N.Pašiniano veiksmų per 2020 metų karą dėl Kalnų Karabacho.

Armėnijos ir Azerbaidžano teritorinis ginčas dėl Kalnų Karabacho tęsiasi nuo 10-ojo dešimtmečio. Vietos armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai. Po šio žingsnio įsiplieskęs karas pareikalavo apie 30 tūkst. gyvybių ir privertė palikti namus daugelį žmonių.

2020-aisiais šis kalnuotas Azerbaidžano regionas vėl buvo apimtas šešias savaites trukusio kaimynių karo.

Daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių nusinešęs karas baigėsi tarpininkaujant Rusijai pasiektu ugnies nutraukimo susitarimu.

„N.Pašinianas yra išdavikas, ir nuolatiniai gatvių protestai, kurie plečiasi, privers jį atsistatydinti“, – pareiškė opozicijos lyderis ir parlamento vicepirmininkas Išchanas Sagatelianas.

Opozicinės partijos kaltina N.Pašinianą planais atiduoti Azerbaidžanui visą ginčijamą regioną, premjerui praėjusį mėnesį įstatymų leidėjams pareiškus, kad „tarptautinė bendrija ragina Armėniją sumažinti reikalavimus dėl Kalnų Karabacho“.

Pagal susitarimą, kuriam tarpininkavo Maskva, Armėnija atidavė Azerbaidžanui nemažai jos ne vieną dešimtmetį kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių ugnies nutraukimui prižiūrėti.

Armėnijoje susitarimas buvo įvertintas kaip nacionalinis pažeminimas ir išprovokavo savaites trukusius antivyriausybinius protestus. Tai paskatino N.Pašinianą rugsėjį sušaukti pirmalaikius parlamento rinkimus, kuriuos laimėjo jo partija „Pilietinis susitarimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius