Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Artėja prie kritinės ribos“: kiek Vakarai turi amunicijos atsargų?

Atsižvelgdamos į Ukrainos kontrpuolimą, Jungtinės Valstijos ir Europa skuba didinti šaudmenų gamybą. Po dešimtmečius trukusios taikos Vakarai pagaliau suprato, kaip smarkiai neįvertino didelių ginkluotės rezervų svarbos, rašo žiniasklaidos grupė CNN.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / „AFP“/„Scanpix“

Praėjusią savaitę kalbėdamas su leidinio korespondentu Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as sakė, kad NATO nuo pat pradžių ruošėsi puolimui, kuris truks „vieną naktį ir vieną dieną“.

„Niekas savęs iš tikrųjų neklausė, kas bus, jei „viena naktis ir viena diena“ virs „dviem savaitėmis, trimis savaitėmis, keturiomis savaitėmis“. Kiek iš tikrųjų turime išskirtinių pajėgumų?“ – prisipažino B.Wallace'as.

Žurnalistų apklausti JAV pareigūnai teigė, kad JAV bazėse visame pasaulyje yra tam tikras kiekis šaudmenų. Jų kiekis yra įslaptintas, tačiau tai esą yra rezervas nepaprastosios padėties atveju, su kuriuo kariuomenė nenori atsisveikinti.

Tiesą sakant, pareigūnai pripažįsta, kad Jungtinės Valstijos jau artėja prie „raudonos linijos“, kalbant apie 155 mm kalibro šovinių atsargas, kurias turi tiekti Ukrainai. Praėjusiais metais JAV pradėjo didinti šaudmenų gamybą, kai tapo aišku, kad karas truks daug ilgiau, nei tikėtasi. Tačiau prireiks kelerių metų, kol ši gamyba pasieks priimtiną lygį, CNN teigė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas.

Todėl Vašingtonas nusprendė siųsti kasetinę amuniciją Ukrainai kaip laikiną priemonę, kol vienkartinių šaudmenų gamyba atitiks poreikius.

Šaltinis Vokietijos vyriausybėje CNN sakė, kad Berlynas taip pat ėmėsi veiksmų, siekdamas užpildyti esamas šaudmenų atsargų spragas. Kalbama ne tik apie artileriją, bet ir apie šaudmenis priešlėktuvinėms sistemoms „Gepard“, kurie tiekiami Ukrainai.

Jungtinė Karalystė investuoja papildomus 2,5 mlrd. svaro sterlingų į šaudmenų gamybos ir sandėliavimo pajėgumus.

Pentagono duomenimis, iki šiol Jungtinės Valstijos Ukrainai yra suteikusios daugiau kaip 2 mln. 155 mm artilerijos šaudmenų.

Pentagonas užsibrėžė tikslą per mėnesį pagaminti 70 000 artilerijos sviedinių, tačiau iki šiol jų pagaminta vos 30 000. 2022 m. vasario mėn. gamyba siekė vos 15 000 per mėnesį. Taigi Ukraina šiuo metu toliau degina turimas atsargas.

Leidinyje teigiama, kad per pusantrų karo metų ginkluotųjų pajėgų artilerijos šaudymo tempas beveik nesumažėjo, nepaisant to, kad pačios Ukrainos atsargos lėtai, bet nuolat mažėjo. Šiuo metu Ukrainos kariai paprastai per dieną iššaudo nuo 2 000 iki 3 000 artilerijos sviedinių, CNN sakė JAV gynybos departamento atstovas.

Pasak žiniasklaidos priemonės pašnekovų, JAV tikėjosi, kad pradėjus kontrpuolimą Ukrainos ginkluotosios pajėgos mažiau remsis artilerija, o daugiau – bendraisiais manevrais, kurių JAV ukrainiečius mokė kelis mėnesius. Tačiau rusams visiškai užminavus fronto zoną, manevrinis karas tapo neįmanomas, todėl ukrainiečiai buvo priversti ir toliau pasikliauti artilerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius