-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atakos pagalbą sutrikdė, bet nesustabdė: Raudonasis Kryžius iš Ukrainos nesitraukia

Raudonojo Kryžiaus atstovai priversti neigti pranešimus, esą po intensyvių atakų Ukrainoje nutraukia veiklą. Tokią informaciją Rusijos žurnalistai išskaitė tarptautinės naujienų agentūros pranešime, kur buvo nurodyta tik tiek, kad apšaudymai trukdo teikti humanitarinę pagalbą, todėl teko pristabdyti darbą vietose. Priešingai nei skelbia propaganda, dabar dirbti tenka net gerokai daugiau.
Apšaudyta humanitarinė kolona Zaporižioje
Apšaudyta humanitarinė kolona Zaporižioje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pokyčiai – po suintensyvėjusių atakų

Ši neraminanti žinia – „Raudonasis Kryžius nusprendė nutraukti darbą Ukrainoje“, „Tarptautinis Raudonasis Kryžius stabdo darbą Ukrainoje“ – įvairiuose rusiškuose portaluose pasirodė prieš porą savaičių. Ji pasiekė ir Lietuvą.

Informacijos šiuose pranešimuose nebuvo daug. Motyvas tokiam sprendimui esanti „spec. operacija“, kaip Rusijoje vadinama vasario 24-ąją pradėta plataus masto invazija. Jis esą buvo priimtas rūpinantis dėl darbuotojų saugumo.

Ekrano nuotr. iš moscowtimes.ru/Suintensyvėjusios atakos prieš miestus sutrikdė Raudonojo Kryžiaus darbą, bet jis veiklos Ukrainoje nenutraukė
Ekrano nuotr. iš moscowtimes.ru/Suintensyvėjusios atakos prieš miestus sutrikdė Raudonojo Kryžiaus darbą, bet jis veiklos Ukrainoje nenutraukė

„Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas saugumo sumetimais stabdo operacijas Ukrainoje“, – žinutėse cituojamas organizacijos atstovas. Taip jis esą teigė naujienų agentūrai „Reuters“.

Kai kuriuose pranešimuose pažymėta, kad veikla stabdoma laikinai, kituose vėliau pridėta, kad Raudonasis Kryžius šią informaciją paneigė, bet ankstesnės žinutės nebuvo nei ištrintos, nei patikslintos.

Informacija apie tariamai Raudonojo Kryžiaus stabdomą veiklą pasirodė spalio 10-ąją, kai Rusija, netrukus po sprogimo ant Krymo tilto – pagrindinės Rusijos kelių ir geležinkelių jungties su aneksuotu Ukrainos pusiasaliu, apšaudė ne vieną Ukrainos miestą, įskaitant Kyjivą.

Atakomis buvo taikomasi į civilius gyventojus ir infrastruktūrą, ypač – svarbius energetikos objektus. Naujausiais duomenimis, šie apšaudymai pareikalavo 23 gyvybių, dešimtys žmonių buvo sužeista.

Sutrikdė tiesioginį pagalbos teikimą

Pranešimai, esą Raudonasis Kryžius stabdo veiklą Ukrainoje, neturi pagrindo. Internete paieškojus informacijos pagal cituotus organizacijos atstovo žodžius, išmetami vien rusiškų tinklalapių tekstai, tarp jų nėra jokio oficialaus pranešimo su šia fraze. Jo nėra ir ukrainiečių ar anglų kalbomis.

Dažname rusiškame tekste remiamasi naujienų agentūros „Reuters“ pranešimu. Spalio 10-ąją ji tikrai paskelbė žinutę apie tai, kad „smurto eskalavimas Ukrainoje trikdo pagalbos teikimą“.

Kaip teigiama joje, Jungtinės Tautos (JT) ir kitos Ukrainoje veikiančios pagalbos organizacijos tą dieną pareiškė, kad įvairius Ukrainos miestus apšaudžiusi raketomis Rusija sutrikdė jų humanitarinį darbą vietoje. Bet tai nereiškė, kad pagalbos teikimas buvo visiškai nutrauktas.

Atakos paveikė humanitarines operacijas visoje Ukrainoje, ypač apsunkindamos humanitarinės pagalbos darbuotojų judėjimą ir skubios pagalbos prekių pristatymą šalies rytuose, kur žmonėms gyvybiškai reikia tokios pagalbos, cituojamas JT humanitarinės pagalbos biuro pranešimas.

Ekrano nuotr. iš gazeta.ru/Suintensyvėjusios atakos prieš miestus sutrikdė Raudonojo Kryžiaus darbą, bet jis veiklos Ukrainoje nenutraukė
Ekrano nuotr. iš gazeta.ru/Suintensyvėjusios atakos prieš miestus sutrikdė Raudonojo Kryžiaus darbą, bet jis veiklos Ukrainoje nenutraukė

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas, turintis daugiau nei 600 darbuotojų dešimtyje vietų visoje Ukrainoje ir teikiantis pagalbą bei medikamentus, pranešė, kad jo komandos sustabdė operacijas.

Bet vėliau organizacijos atstovas spaudai Jasonas Straziuso pažymėjo, kad, nors pagalbos teikimas vietose laikinai nutrauktas, darbuotojai gali tęsti darbą prie stalo. „Kai tik bus saugu judėti, jie tai padarys“, – patikino jis.

Reaguojant į greitai paplitusią melagieną, pranešimas šia tema pasirodė ir oficialiame tinklalapyje. „Ukrainos Raudonojo Kryžiaus draugija dirba“, – raudonomis didžiosiomis raidėmis ramino jo pavadinimas.

Ekrano nuotr. iš redcross.org.ua/Raudonojo Kryžiaus atstovai paneigė nutraukiantys darbą Ukrainoje, priešingai, jį net suintensyvino
Ekrano nuotr. iš redcross.org.ua/Raudonojo Kryžiaus atstovai paneigė nutraukiantys darbą Ukrainoje, priešingai, jį net suintensyvino

„Informuojame: Ukrainos Raudonojo Kryžiaus draugija dėl šiandieninių raketų atakų prieš Ukrainos miestus dirba sustiprintu režimu ir teikia pagalbą nukentėjusiesiems.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus judėjimo partneriai taip pat tęsia darbą Ukrainos teritorijoje, kad bendromis pastangomis padėtų kuo daugiau žmonių“, – pažymėta pranešime.

Norvegijos pabėgėlių taryba taip pat pranešė sustabdžiusi darbą įvairiose Ukrainos vietose, kol bus saugu jį atnaujinti. Anot šios humanitarinės pagalbos organizacijos, šis sutrikdymas turėjo įtakos išankstiniam atsargų išdėstymui prieš žiemą.

„Negalime padėti pažeidžiamoms bendruomenėms, kai mūsų pagalbos darbuotojai slepiasi nuo bombų ir baiminasi pakartotinių išpuolių“, – žinutėje buvo cituojamas tarybos generalinis sekretorius Janas Egelandas.

JT pabėgėlių agentūros atstovas spaudai nurodė, kad jos veikla tęsiama, o darbuotojai per oro antskrydžius slepiasi.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirmadienio rytą Ukrainos sostinė atakuota Irano dronais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pirmadienio rytą Ukrainos sostinė atakuota Irano dronais

Kiek anksčiau Raudonasis Kryžius skelbė, kad yra įsipareigojęs atsakyti į iššūkius, kurie kyla Ukrainoje, kol tęsiasi karas.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio Judėjimas, sutrumpintai vadinamas Raudonuoju Kryžiumi, yra tarptautinė visuomeninė organizacija, Ženevoje (Šveicarija) įkurta dar 1863 m.

Jos tikslas – kovoti su ligomis, rengti slaugytojus, organizuoti donorus, gyventojus mokyti sanitarijos ir higienos pradmenų, per karą padėti sergantiems ir sužeistiems kariams. Ši organizacija padeda nukentėjusiems nuo stichinių nelaimių (potvynių, žemės drebėjimų).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius