-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakomųjų Rusijos sankcijų sulauksiantis JAV senatorius Dickas Durbinas: „Lietuvoje gimusi mano motina labai didžiuotųsi, kad patekau į Vladimiro Putino priešų sąrašą“

Rusijai pagaliau sulaukus JAV sankcijų, Vladimiras Putinas tikriausiai atsakys tuo pačiu – laukiama, kad jau antradienį Rusijos vadovas paskelbs sankcijas kai kuriems JAV senatoriams, kongresmenams ir aukštiems pareigūnams. Jiems bus draudžiama atvykti į Rusiją, taip pat bus įšaldytos jų turimos sąskaitos Rusijoje.
Senatorius Dickas Durbinas
Senatorius Dickas Durbinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tokius V.Putino ketinimus pranešęs „The Daily Beast“ rašo, kad politikai ir pareigūnai, kuriems bus draudžiama atvykti į Rusiją, pagal pareigas bus panašūs į rusus, kuriems JAV paskelbė sankcijas. Kitaip sakant, galva už galvą. Pavyzdžiui, už Rusijos Federacijos Tarybos pirmininkės Valentinos Matvijenko įtraukimą į sąrašą Rusija baus JAV senatorių Dicką Durbiną – vieną iš demokratų partijos lyderių, kuris buvo ir vienas iš Rusijos invaziją į Krymą kritikuojančios rezoliucijos autorių.

D.Durbinas „The Daily Beast“ sakė nebijantis Rusijos sankcijų: „Mano Lietuvoje gimusi motina labai didžiuotųsi, kad jos sūnus pateko į Vladimiro Putino amerikiečių priešų sąrašą.“

Pirmu numeriu V.Putino sąraše atsidursiantis D.Durbinas „The Daily Beast“ sakė nebijantis Rusijos sankcijų: „Mano Lietuvoje gimusi motina labai didžiuotųsi, kad jos sūnus pateko į Vladimiro Putino amerikiečių priešų sąrašą.“

Senatorius Johnas McCainas, kuris praėjusią savaitę lankėsi Kijeve ir susitiko su Ukrainos valdžia, sakė besitikintis Rusijos sąraše pamatyti savo pavardę, ir dėl to labai džiaugiasi. „Man bus garbė patekti į sąrašą“, – sakė jis. Politikas sakė visai nesijaudinantis dėl jam gresiančių sankcijų – tik pajuokavo, kad tikriausiai jau reikia atsiimti pinigus iš slaptos sąskaitos Sankt Peterburge.

Keli kiti politikai, kurie, manoma, pateks į Rusijos sąrašą, yra Senato užsienio reikalų komiteto vadovai Robertas Menendezas ir Bobas Corkeris ir Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus Johno Kerry pavaduotoja Victoria Nuland, kuri daug dirbo su Ukrainos opozicija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko ir JAV senatorius Johnas McCainas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko ir JAV senatorius Johnas McCainas

J.McCaino teigimu, sankcijos „akis už akį“ tikriausiai neprivers nė vienos pusės pakeisti savo nuomonės dėl Krymo. Anot jo, jeigu JAV nusileistų, tai tarsi uždegtų žalią šviesą V.Putinui veržtis į Moldovą, kur taip pat yra rusų karių. 

Senatorius J.McCainas skatina JAV valdžią imtis griežtesnių veiksmų prieš Rusijos karinę invaziją į Ukrainą – apginkluoti Ukrainos kariuomenę, pakeisti savo visą politiką V.Putino atžvilgiu ir pradėti gynybos projektus Rytų Europoje.

Jo teigimu, ženklai rodo, jog V.Putinas rengia scenarijų, kaip prisijungti ne tik Krymą, bet ir rytinę Ukrainą. Jis tikriausiai į Ukrainą pasiųs savo žmones, kurie rengs provokacijas, ir taip suteiks pretekstą tolimesni ekspansijai. „Ar jis tai tikrai padarys? Nežinau. Tačiau nemanau, kad jį nuo to atgrasytų šie riboti JAV veiksmai“, – teigė J.McCainas.

J.McCaino teigimu, ženklai rodo, jog V.Putinas rengia scenarijų, kaip prisijungti ne tik Krymą, bet ir rytinę Ukrainą

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį paskelbė sankcijas Rusijos ir Ukrainos pareigūnams, prisidėjusiems prie invazijos Kryme

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi JAV Baltųjų rūmų pranešimu spaudai, pateikia visą šių asmenų sąrašą. Tai Rusijos prezidento padėjėjas Vladislavas Surkovas, prezidento patarėjas Sergejus Glazjevas, Valstybės Dūmos NVS reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis, Federacijos Tarybos konstitucinių įstatymų leidybos komiteto vadovas Andrejus Klišasas, Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko, minėtasis D.Rogozinas, taip pat Valstybės Dūmos šeimos, moterų ir vaikų reikalų komiteto pirmininkė Jelena Mizulina.

Sankcijos taikomos ir buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, prorusiško visuomeninio judėjimo „Ukrainos pasirinkimas“ vadovui Viktorui Medevedčiukui ir dviem Krymo separatistų pareigūnams: parlamento vadovui Volodymyrui Konstantynovui ir Krymo premjerui Sergejui Aksionovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius