-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsakymas, kas nutiko Malaizijos lėktuvui, dar toli: jis galėjo 500 kilometrų skristi su išjungta sekimo sistema

Malaizijos kariuomenė paskelbė mananti, kad paslaptingai dingęs iš Kvala Lumpūro į Pekiną skridęs „Malaysia Airlines“ lėktuvas daugiau nei 500 kilometrų skrido į vakarus po to, kai su lėktuvu prieš keturias dienas nutrūko ryšys. Antradienį tai „Reuters“ atskleidė šaltinis, gaunantis informaciją iš orlaivio dingimą tiriančios komandos.
Dingusio orlaivio paieška
Dingusio orlaivio paieška / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Lėktuvas Aviacija

Vieną iš didžiausių pastarųjų metų aviacijos mįslių tiria milžiniškos pajėgos. Tačiau jos kol kas neduoda jokių vaisių – nerandama nei „Boeing 777-200ER“ lėktuvo, nei jo nuolaužų, nei 239 juo skridusių žmonių.

Kaip skelbta anksčiau, lėktuvas su oro eismo kontrolieriais ryšį prarado praėjus maždaug valandai nuo pakilimo iš Kvala Lumpūro. 

„Jis pakeitė kursą ties Kota Bharu ir pradėjo skristi žemiau. Jis pasiekė Malakos sąsiaurį“, – teigė pareigūnas, prašęs neskelbti jo pavardės.

Pareigūno teigimu, orlaivis su išjungtu atsakikliu ir jo trajektoriją fiksuojančia sistema skrido dar apie 500 kilometrų

Tokios žinios prieštarauja anksčiau keltai versijai, kad lėktuvas galėjo sprogti 10 kilometrų aukštyje, o jo nuolaužos išsibarstyti dideliame plote – todėl jų esą nepavyksta rasti.

Pareigūno teigimu, orlaivis su išjungtu atsakikliu ir jo trajektoriją fiksuojančia sistema skrido dar apie 500 kilometrų. 

Šia versiją patvirtina ir Malaizijos karinių oro pajėgų vadas Rodzal Daudas, kurį antradienį cituoja Malaizijos laikraštis „Berita Harian“. Jo teigimu, kariniai radarai užfiksavo pradingusį lėktuvą maždaug 2.40 val. ties Pulau Peraku šiauriniame Malakos sąsiaurio dalyje. Orlaivis skrido maždaug kilometru žemiau nei tada, kai paskutinį kartą buvo užfiksuotas Pietų Kinijos jūroje.

Tačiau jis pripažino nežinantis, kas lėktuvui nutiko vėliau.

Business Insider / „Google Maps“ iliustr./Pradingusio lėktuvo galima trajektorija
Business Insider / „Google Maps“ iliustr./Pradingusio lėktuvo galima trajektorija

Tiriamos ir diversijos versijos

Policija anksčiau pranešė besiaiškinanti, ar keleiviai arba įgulos nariai neturėjo kokių nors asmeninių ar psichologinių problemų, kurios galėtų paaiškinti lėktuvo dingimą – galbūt kuris nors jų užgrobė orlaivį arba sukėlė lemtingą gedimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Iraniečiai, kurie į lėktuvą pateko su vogtais pasais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Iraniečiai, kurie į lėktuvą pateko su vogtais pasais

„Galbūt kuris nors skridęs lėktuvu buvo apsidraudęs didele suma pinigų ir norėjo, kad tą sumą gautų jo šeima, galbūt kas nors buvo daug įsiskolinęs... Mes nagrinėjame visas galimybes“, – sakė Malaizijos policijos vadovas Khalidas Abu Bakaras.

Vogti pasai

Du praėjusį savaitgalį dingusio „Malaysia Airlines“ priklausančio lėktuvo keleiviai, patekę į orlaivį su svetimais pasais ir taip sukėlę įtarimų dėl teroro akto, buvo iraniečiai.

Malaizijos policija antradienį patvirtino, kad vienas šių keleivių buvo 19-metis iranietis, kuris, manoma, norėjo emigruoti į Vokietiją. „Mes manome, vargu ar jis buvo kokios nors teroristų grupės narys; ir manome, kad jis mėgino emigruoti į Vokietiją“, – sakė Malaizijos policijos viršininkas Khalidas Abu Bakaras. Pasak jo, kito įtartino vyro tapatybė dar nenustatyta.

Įtarimų, kad lėktuve galėjo būti įvykdytas teroro aktas, kilo po to, kai paaiškėjo, jog bent du keleiviai, buvę tame lėktuve, užsiregistravo skrydžiui, pateikę pavogtus Italijos ir Austrijos piliečių pasus. Buvo nustatyta, kad tikrieji tų pasų savininkai yra gyvi ir sveiki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius