Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Australijos premjeras M.Turnbullas atlaikė savo partijos narių iššūkį

Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas antradienį atlaikė iššūkį dėl lyderio pozicijos, mestą vyriausybės vadovo valdymu nepatenkintų jo paties partijos narių, likus mažiau nei metams iki nacionalinių rinkimų.
Malcolmas Turnbullas
Malcolmas Turnbullas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

M.Turnbullas, laikomas nuosaikių pažiūrų veikėju, per Liberalų partijos posėdį paskelbė, kad jo pareigos yra laisvos, siekdamas paskubinti lyderystės klausimo sprendimą. Šį žingsnį jis atliko sklandant gandams, kad partijos vairą nori perimti griežtesnės pozicijos besilaikantis vidaus reikalų ministras Peteris Duttonas.

Kaip rodo visuomenės apklausos, pastaruoju metu liberalų vyriausybė pagal populiarumą nuolat atsilikdavo nuo leiboristų opozicijos.

Partinė nesantaika kulminaciją pasiekė pirmadienį, kai kilus liberalų politikų maištui M.Turnbullas buvo priverstas padėti į stalčių planus įstatymu įtvirtinti siekį sumažinti į atmosferą išmetamo anglies dvideginio kiekį.

Partijos drausmintoja Nola Marino sakė žurnalistams, kad P.Duttonas metė iššūkį M.Turnbullui, bet pastarasis laimėjo 48 balsais prieš 35.

„Šio balsavimo rezultatai – kad Malcolmas Turnbullas buvo išrinktas Liberalų partijos lyderiu 48 balsais prieš 35, o kitas kandidatas buvo Peteris Duttonas“, – nurodė ji.

„Taip pat įvyko pirmininko pavaduotojo rinkimai. (Užsienio reikalų ministrė) Julie Bishop buvo vienintelis asmuo, nominuotas šiam vaidmeniui, ir ji dabar yra Liberalų partijos lyderio pavaduotoja“, – sakė N.Marino.

Paklausta, ką M.Turnbullas kalbėjo laimėjęs, ji atsakė: „Tai buvo atlikta remiantis precedentu, ir jis padėkojo savo kolegoms už palaikymą, o dabar vėl imsis valdymo reikalų visų australų labui.“

Pirmadienį M.Turnbullas paskelbė, P.Duttonas jį „visokeriopai palaiko“.

Pralaimėjęs balsavimą buvęs policijos pareigūnas, vadovavęs didelių galių turinčiam departamentui, kontroliuojančiam šalies kontržvalgybos tarnybą, sienų apsaugą ir nacionalinę policiją, atsistatydino ir tapo paprastu partijos nariu, pranešė visuomeninis transliuotojas ABC.

Šie Liberalų partijos lyderio rinkimai buvo naujausias sukrėtimas neramiu laikotarpiu Australijos politikoje.

2010 metais leiboristas premjeras Kevinas Ruddas buvo nuverstas savo pavaduotojos Julios Gillard. Vėliau jis atsilygino tuo pačiu ir 2013 metais grįžo į valdžią, bet neilgai trukus pralaimėjo rinkimus Tony Abbotto liberalų ir Nacionalinės partijos koalicijai.

2015 metais T.Abbottas irgi buvo nuverstas per M.Turnbullo vadovautą partijos maištą.

Dabar T.Abbottas yra aktyviai savo nuomonę reiškiantis, bet jokių aukštų pareigų neužimantis partijos narys. Daugelis jį laiko šios savaitės mėginimo nuversti M.Turnbullą pagrindiniu kurstytoju. Balsavimas parodė, kad M.Turnbullo vadovavimas nepriimtinas 35 partijos nariams.

T.Abbottas vadovavo šaliai, kai Kanbera įsipareigojo iki 2030 metų 26 procentais sumažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis pagal vadinamąją Paryžiaus klimato sutartį. Tačiau vėliau jis tvirtino esąs nepatenkintas savo prisiimtu įsipareigojimu.

Buvęs lyderis argumentavo, kad šis įsipareigojimas neturėtų būti įtrauktas į naująją vyriausybės energetikos politiką – Nacionalinę energijos garantiją (NEG). Vartotojai baiminasi, kad dėl to gali smarkiai pabrangti elektra.

Nepasitenkinimas M.Turnbullu stiprėjo kelis pastaruosius mėnesius, o 38 visuomenės apklausos iš eilės rodė, kad jo vyriausybė vertinama prasčiau negu leiboristai.

Pirmadienį paskelbti tyrimo rezultatai parodė dar didesnį atsilikimą – 45 proc. prieš 55 proc., vertinant tik šias dvi partijas.

Australijos nacionalinio parlamento rinkimai turėtų įvykti ateinančių metų viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius