-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 04 02 /21:30

Staiga įsiplieskęs Azerbaidžano ir Armėnijos konfliktas tampa karu: žuvo jau 30 karių

Šeštadienį vakare Armėnija ir Azerbaidžanas atskleidė informaciją apie susirėmimų mastą. Paaiškėjo, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį prasidėję kariniai veiksmai ginčijamame Kalnų Karabacho regione jau pareikalavo mažiausiai 30 gyvybių. Sužeistųjų gretose yra civilių.
Kariai Kalnų Karabache
Kariai Kalnų Karabache / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Armėnijos gynybos ministerija pripažino, kad susirėmimų metu žuvo 18 karių, dar 35 sužeisti. Tokią informaciją skubiai sušauktame šalies saugumo tarybos posėdyje patvirtino prezidentas Seržas Sargsianas.

Prieš kelias valandas iki šio Jerevano pripažinimo, apie savo aukas pranešė ir Azerbaidžanas. Paaiškėjo, kad numušus sraigtasparnį Mi-24 ir tankui užvažiavus ant minos žuvo mažiausiai 12 Azerbaidžano karių.

„12 Azerbaidžano kareivių žuvo mūšyje su Armėnijos pajėgomis, kurios dar numušė sraigtasparnį ir sunaikino vieną tanką“, – sakoma Azerbaidžano gynybos ministerijos pranešime, kuriame tačiau tvirtinama, kad Azerbaidžano pajėgos užėmė dvi strategiškais svarbias aukštumas ir vieną kaimą Kalnų Karabache.

Taip pat nurodoma, kad Azerbaidžano pajėgos sunaikino šešis armėnų tankus, 15 artilerijos pabūklų.

Lietuvos URM smerkia jėgos panaudojimą Kalnų Karabache

Lietuvos užsienio reikalų ministerija smerkia jėgos panaudojimą Kalnų Karabache, kur praėjusią naktį palei fronto liniją tarp Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgų užvirė įnirtingas mūšis.

„Lietuva reiškia gilų susirūpinimą dėl pranešimų apie plataus masto paliaubų pažeidimus ties kontaktų linija Kalnų Karabacho konflikto zonoje ir griežtai smerkia jėgos panaudojimą bei reiškia užuojautą dėl žuvusiųjų“, – teigiama Užsienio reikalų ministerijos (URM) ministerijos pranešime spaudai.

Kaip praneša URM, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pakvietė abi konflikto puses nedelsiant nutraukti karinės jėgos naudojimą ir laikytis įsipareigojimų ieškoti taikaus konflikto sprendimo būdų.

Anot URM, Lietuva remia taikų Kalnų Karabacho konflikto sprendimą derybų keliu ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Minsko grupės kopirmininkų tarpininkavimo pastangas taikiai sureguliuoti konfliktą.

VIDEO: Konfliktas Kalnų Karabache

Kalnų Karabachas nuo 1994 metų kontroliuojamas Armėnijos karinių pajėgų, tačiau Azerbaidžanas ginčija jo priklausomybę Jerevanui. Pastaruoju metu karinė įtampa vis labiau augo, kol galiausiai prasiveržė penktadienio naktį.

Susirūpinimą dėl padėties regione ir vis labiau įsisiūbuojančių karo veiksmų išreiškė Rusija ir JAV.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį viešai paragino nedelsiant nutraukti ugnį palei fronto liniją Kalnų Karabache.

„Prezidentas Putinas ragina konflikto šalis nedelsiant nutraukti ugnį ir laikytis rimties, kad nebūtų naujų žmonių aukų“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vakarų ekspertai jau anksčiau prognozavo, kad šiame regione gali bet kada prasidėti naujas intensyvus karinis susidūrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius