Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžano opozicijos boikotuojami rinkimai turi įtvirtinti prezidento I.Alijevo valdžią

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas trečiadienį, per pagrindinių opozicijos partijų boikotuojamus pirmalaikius rinkimus turi užsitikrinti ketvirtą kadenciją iš eilės.
Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas
Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

I.Alijevo pergalė laikoma iš anksto nuspręsta, nes spaudžiama opozicija nesugebėjo mesti rimto iššūkio jo autoritariškam valdymui, kurį palaiko pastovus pinigų už naftą srautas į jo vyriausybės iždą.

Šios griežtai kontroliuojamos Kaukazo valstybės opozicinės partijos sako, kad nėra sąlygų surengti demokratinius rinkimus, ir kaltina valdžią pasirengimu klastoti rezultatus.

Jos taip pat smerkė netikėtą ir nepaaiškintą I.Alijevo sprendimą surengti rinkimus pusmečiu anksčiau nei planuota ir teigė, kad taip buvo siekiama sutrumpinti kampanijos periodą ir trukdyti opozicijos pastangoms užkirsti kelią balsų klastojimui.

„Azerbaidžane iš žmonių atimama raiškos ir susirinkimų laisvė, žiniasklaida dusinama, o opozicija prislėgta“, – naujienų agentūrai AFP sakė opozicinės partijos „Liaudies frontas“ lyderis Ali Karimli.

„Tai rinkimų parodija, visi žino, kad Alijevas paprasčiausiai išgalvos rezultatus“, – pridūrė jis.

Respublikonų alternatyviojo judėjimo (ReAL) vykdomasis sekretorius Natiqas Cafarli sakė, kad „opozicijai nesuteikta galimybė surengti normalią kampaniją“.

„Visi ankstesni rinkimai Azerbaidžane buvo sufalsifikuoti ir surengti akivaizdžiai pažeidinėjant rinkimų įstatymą. Šie rinkimai nebus išimtis“, – sakė jis.

ReAL lyderis Ilqaras Mammadovas 2013 metais, prieš pat laukiamą savo kandidatūros į prezidentus iškėlimą buvo areštuotas ir iki šiol yra kalėjime.

Valdančioji Naujojo Azerbaidžano partija savo ruožtu atmetė opozicijos kritiką ir tvirtino, kad rinkimai bus laisvi ir teisingi.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Ilhamas Alijevas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Ilhamas Alijevas

„Pirmalaikiai rinkimai buvo sušaukti visiškai laikantis įstatymo reikalavimų, jie bus gerai organizuoti ir demokratiniai“, – AFP sakė partijos vykdomojo sekretoriaus pavaduotoja Bahar Muradova.

„Tie, kas vadina save opozicija, pasirinko keistą boikoto taktiką, – sakė ji. – Neatsakinga, kad jie nedalyvauja rinkimų procese.“

„Slaptas turtas“

56 metų I.Alijevas prezidentu pirmą kartą buvo išrinktas 2003 metais, mirus jo tėvui Heydarui Alijevui, buvusiam KGB pareigūnui ir komunistų laikų lyderiui, kuris Azerbaidžaną geležiniu kumščiu valdė nuo 1993-iųjų.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ilhamas Alijevas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ilhamas Alijevas

2008 ir 2013 metais I.Alijevas buvo perrinktas per rinkimus, kuriuos opozicinės partijos taip pat vadino suklastotais.

2009 metais I.Alijevas prastūmė konstitucijos pataisą, kad galėtų neribotą kiekį kartų siekti prezidento kadencijų. Šį žingsnį kritikavo teisių gynėjai, kurie teigia, kad jis gali tapti prezidentu iki gyvos galvos.

2016 metais Azerbaidžanas priėmė prieštaringai vertinamas konstitucijos pataisas, pagal kurias prezidento kadencija pailginama nuo penkerių iki septynerių metų.

Šiuos pakeitimus kritikavo Europos Tarybos konstitucinės teisės ekspertai, sakę, kad taip „smarkiai sutrikdoma jėgų pusiausvyra“, o prezidentui suteikiama beprecedentė valdžia.

Įtvirtindamas dešimtmečius trunkantį savo šeimos valdymą, pernai prezidentas pirmąja viceprezidente paskyrė savo žmoną Mehriban Alijevą.

2009 metais I.Alijevas prastūmė konstitucijos pataisą, kad galėtų neribotą kiekį kartų siekti prezidento kadencijų. Šį žingsnį kritikavo teisių gynėjai, kurie teigia, kad jis gali tapti prezidentu iki gyvos galvos.

Atrodo, kad I.Alijevo „tikslas yra polinė aplinka, kurioje Alijevų dinastija būtų neginčijama“, sakoma viename 2009 metų JAV diplomatiniame pranešime, kurį paskelbė valstybių paslaptis viešinanti organizacija „WikiLeaks“.

Šalininkai gyrė Alijevus kažkada Sovietų Sąjungos užkampiu laikytą respubliką pavertus klestinčia energijos Europai tiekėja.

Tačiau kritikai sako, kad jie slopino opoziciją ir pasinaudodami valdžia sukaupė turtą, sudarantį sąlygas prabangiam prezidento ir jo šeimos gyvenimui.

„Dešimtmečius Alijevai savinosi Azerbaidžano nacionalinius turtus, jie sukaupė didžiulį slaptą turtą“, – AFP sakė su korupcija kovojanti Xadica Ismayil.

„Jie laikosi įsikibę valdžios, kad toliau galėtų grobti šalies išteklius“, – sakė ši apdovanojimų gavusi žurnalistė, kuri 2014-2016 metais, atskleidusi pareigūnų korupciją, metus ir penkis mėnesius praleido kalėjime.

2010-aisiais JAV laikraštis „The Washington Post“ rašė apie 60 mln. eurų vertės turtą Dubajuje prezidento sūnaus Heydaro, kuris tuo metu buvo moksleivis, ir dukterų Arzu bei Leylos vardais.

I.Alijevas neigia kaltinimus teisių pažeidimais ir korupcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius