-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

B.Netanyahu: reikia daugiau laiko naujai Izraelio vyriausybei suformuoti

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį sakė, kad dėl neseniai praėjusių švenčių ir konfrontacijos su Gazos Ruožu suintensyvėjimo prašys prezidento Reuveno Rivlino daugiau laiko naujai koalicinei vyriausybei suformuoti.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Scanpix“/AP nuotr.

B.Netanyahu partija „Likud“ per balandžio 9 dieną įvykusius visuotinius rinkimus laimėjo 35 iš 120 vietų parlamente ir daugumos parlamentinių partijų lyderiai rekomenduoja jam formuoti kitą valdančiąją koaliciją.

Balandžio 17 dieną R.Rivlinas oficialiai pavedė jam šį darbą, kurį pagal įstatymus reikia užbaigti per 28 dienas, nors pateikus atitinkamą prašymą automatiškai suteikiamas 14 dienų pratęsimas.

„Kaip ir ankstesniais vyriausybės formavimo atvejais ketinu prezidento prašyti pratęsimo“, – sakė B.Netanyahu, pradėdamas savaitinį ministrų kabineto posėdį.

„Toks pratęsimas ne tik priimtinas, bet ir reikalingas dėl planavimo problemų“, – sakė jis ir paminėjo užimtą švenčių sezoną, įskaitant Paschą ir Izraelio Nepriklausomybės dieną, taip pat konfrontaciją su palestiniečiais Gazos Ruože.

Gegužės 4 dieną palestiniečių judėjimo „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo kovotojai paleido į Izraelį šimtus raketų, taip išprovokuodami armiją smogti dešimtims taikinių šiame blokuojamame pakrantės anklave.

Per dvi konfrontacijos dienas žuvo keturi Izraelio civiliai ir 25 palestiniečiai, tarp jų mažiausiai devyni kovotojai. Pirmadienį smurtas baigėsi preliminariomis paliaubomis.

B.Netanyahu rengė neintensyvius susitikimus su partijų, kurios turėtų prisidėti prie jo koalicijos, lyderiais.

Tikimasi, kad koalicijoje bus 16 narių iš žydų ultraortodoksų partijų, Avigdoro Liebermano nacionalistų partijos „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“) ir centro dešinės partijos „Kulanu“.

Tuo metu B.Netanyahu advokatai derasi su Teisingumo ministerija dėl to, kada įvyks ikiteisminiai posėdžiai dėl premjero.

Generalinis prokuroras vasario mėnesį paskelbė ketinantis pareikšti kaltinimus B.Netanyahu kyšininkavimu, sukčiavimu ir pasitikėjimo išdavimu.

Jei bus apkaltintas, B.Netanyahu neprivalės atsistatydinti – to iš jo būtų reikalaujama tik jei jis būtų nuteistas ir būtų išnaudotos visos apeliavimo galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius