Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 05 /17:25

B. Netanyahu: vyriausybė uždarys transliuotojo „Al Jazeera“ biurus Izraelyje

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį pareiškė, kad jo vyriausybė nusprendė uždaryti Katare įsikūrusio naujienų kanalo „Al Jazeera“, su kuriuo jo administracija jau seniai nesutaria, Izraelyje esančius biurus.
NASEEM ZEITOON / REUTERS
NASEEM ZEITOON / REUTERS

„[Vyriausybė] vieningai nusprendė: kurstymo kanalas „Al Jazeera“ Izraelyje bus uždarytas“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė B. Netanyahu.

„Izraelyje nebus jokios žodžio laisvės „Hamas“ ruporams, – atskirame bendrame pareiškime su B. Netanyahu nurodė susisiekimo ministras Shlomo Karhi (Šlomas Karhis). – „Al Jazeera“ bus nedelsiant uždaryta, o įranga konfiskuota.“

Sh. Karhi išleido įsakymą konfiskuoti įrenginius, kaip teigiama pareiškime, naudojamus kanalo turiniui perduoti, įskaitant kameras, mikrofonus, serverius ir nešiojamuosius kompiuterius, taip pat belaidžio perdavimo įrangą ir kai kuriuos mobiliuosius telefonus.

Naujienų agentūros AFP korespondentai sekmadienį pranešė, kad praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelio vyriausybė paskelbė apie įsakymą uždaryti „Al Jazeera“ pradiniam 45 dienų laikotarpiui, arabų ir anglų kalbomis transliuojamų kanalų transliacija nutrūko, ekrane pasirodžius pranešimui hebrajų kalba, kuriame buvo parašyta, kad jie Izraelyje sustabdyti.

„Al Jazeera“ biurų Izraelyje ir okupuotose palestiniečių teritorijose vadovas Walidas al Omari (Validas Omaris) reaguodamas į šį sprendimą teigė, kad jis priimtas po Izraelio „kraštutinių dešiniųjų ministrų kampanijos, kuria siekiama lengvų pergalių“.

Pasak jo, transliuotojas buvo informuotas apie Izraelio teritorijoje veikiančių „Al Jazeera“ biurų uždarymą ir jo transliavimo įrenginių konfiskavimą.

W. al Omari taip pat sakė, kad bus apribotos „Al Jazeera“ interneto svetainių transliacijos, ir pridūrė, kad apribojimai teisiškai nebus taikomi Izraelio okupuotame Vakarų krante. Jie nebus taikomi ir Gazos Ruožui, iš kurio „Al Jazeera“ vis dar rengia reportažus apie Izraelio karą su „Hamas“.

Pati žiniasklaidos priemonė Izraelio vyriausybės žingsnį pasmerkė kaip nusikalstamą.

„Smerkiame šį nusikalstamą Izraelio veiksmą, kuriuo pažeidžiama žmogaus teisė gauti informaciją“, – sakoma „Al Jazeera“ arabų kalba paskelbtame pareiškime „X“.

„Hamas“ taip pat pasmerkė Izraelio vyriausybės sprendimą kaip spaudos laisvės pažeidimą ir siekį nuslėpti tiesą apie karą.

Islamistų kovotojų grupuotė, kurios beprecedentis išpuolis prieš Izraelį spalio 7-ąją sukėlė karą Gazos Ruože, pareiškime teigė, kad žydų valstybės sprendimas uždaryti kanalą yra „represinė ir atsakomoji priemonė, nukreipta prieš profesionalų „Al Jazeera“ vaidmenį atskleidžiant nusikaltimus ir pažeidimus [Gazos Ruože]“, ir „yra paskelbto karo prieš žurnalistus, [...] kuriuo siekiama nuslėpti tiesą, kulminacija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius