Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baimė likti be pinigų: Pentagonas slėpė informaciją apie švaistomus milijardus

Pentagono tikslas buvo prasmingas – vidinės analizės pagalba išsiaiškinti, kiek lėšų išleidžiama neefektyviai. Bet rezultatas – kad greičiausiai iššvaistoma daugiau nei 100 milijardų dolerių – taip išgąsdino JAV gynybos departamentą, kad pareigūnai šią studiją „palaidojo“. Išsigąsta, kad Kongresas nuspręs sumažinti gynybos finansavimą, praneša „The Washington Post“.
JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris
JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gynybos departamento vadovai tikėjosi, kad pavyks nustatyti, kur konkrečiai švaistomos lėšos biurokratizmams, o tada daugiau investuoti į tikrą karinę galią.

Vidinė ataskaita, kuri buvo paruošta pernai sausį, Pentagonui nurodė „aiškų kelią“, kaip per penkerius metus sutaupyti 125 mlrd. dolerių.

Departamentui esą net nereikėtų atleisti tarnautojų ar mažinti ginkluotųjų pajėgų. Užtektų kirsti per biurokratiją ir priversti Pentagono darbuotojus ilgiau dirbti – šiuo metu į pensiją išeinama itin anksti. Be to, esą būtų galima samdyti ne tokius brangius kontraktininkus ir efektyviau naudoti informacines technologijas.

Ataskaitoje skelbiama, kad Pentagonas beveik ketvirtadalį savo 580 mlrd. dolerių metinio biudžeto išleidžia buhalterijai, žmogiškiesiems ištekliams, logistikai ir nekilnojamojo turto valdymui.

Gynybos departamentas moka algas net 1 mln. kontraktininkų, civilių ir uniformuotų „baldų stumdytojų“, kurie dirba toli nuo fronto linijų. Ši darbo jėga tik nežymiai mažesnė nei 1,3 mln karių, o pastarųjų skaičius savo ruožtu mažiausias nuo 1940 metų.

JAV pajėgų vadovus tokie studijos rezultatai net nudžiugino, ypač – pasiūlymas 125 mlrd. dolerių reinvestuoti į karius ir naują ginkluotę.

Bet Pentagono lyderiai apsisprendė neskelbti ataskaitos viešai ir neatkreipti Kongreso bei visuomenės dėmesio į tokį didžiulį išlaidavimą. Juk jie, anot „The Washington Post“, jau daug metų skundėsi diržų veržimo politika, dėl kurios JAV pajėgos esą skursta.

Nors dokumentas iš pradžių buvo paskelbtas Pentagono tinklalapyje, netrukus 77 puslapiai informacijos dingo iš virtualios erdvės.

Gynybos departamente išsigąsta, kad Kongresas gali ne šiaip neskirti daugiau pinigų Pentagonui, bet net dar labiau sumažinti finansavimą. Apie lėšų švaistymą nereikalingiems dalykams Pentagone per kampaniją daug kalbėjo ir išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Todėl ataskaita buvo įslaptinta. Nors dokumentas iš pradžių buvo paskelbtas Pentagono tinklalapyje, netrukus 77 puslapiai informacijos dingo iš virtualios erdvės.

„Jie visi skundžiasi, kad neturi jokių pinigų. O mes pasiūlymą būdą, kaip sutaupyti daugybę pinigų. Faktas, kad analizės rezultatai, kuriais abejoti nėra jokio pagrindo, buvo nuslėpti, yra niekšybė“, – teigė dokumentą parengusios Gynybos verslo tarybos pirmininkas Robertas Steinas.

Dabar, kai toks Pentagono manevras jau paviešintas, visa ši istorija gali turėti didelių pasekmių JAV Gynybos departamentui.

Mat pagal 2011 metų Biudžeto kontrolės įstatymą Pentagonas turės susitaikyti su automatiniu gaunamų lėšų nukirpimu už maždaug 113 mlrd. dolerių, nors pagal Gynybos verslo tarybos planą būtų buvę įmanoma nukreipti pinigus ten, kur norima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius