-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Balsavimas Afganistano prezidento rinkimuose pratęstas dviem valandoms

Balsavimas Afganistane šeštadienį padidinto saugumo sąlygomis vykstančiuose prezidento rinkimuose buvo pratęstas iki 17 val. vietos (15.30 val. Lietuvos) laiku, pranešė Nepriklausoma rinkimų komisija.
Rinkimai Afganistane
Rinkimai Afganistane / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Anksčiau buvo skelbta, jog rinkimai pasibaigs 15 val. vietos (13.30 val. Lietuvos) laiku, tačiau galiausiai buvo nuspręsta pratęsti balsavimo laiką.

Šio sprendimo komisija nekomentuoja, tačiau spėjama, kad jis buvo priimtas dėl to, jog balsavimas daugelyje rinkimų apygardų prasidėjo ne 7 val. ryto, o gerokai vėliau, o kai kurios balsavietės dėl grėsmių saugumui nebuvo atidarytos.

Komisijos vadovė Hawa Alam Nuristani anksčiau skelbė, jog dėl grėsmių saugumui bus uždarytos 445 iš 5,373 tūkst. rinkimų apylinkių.

Į Afganistano prezidento postą pretenduoja iš viso 16 žmonių, įskaitant dabartinį valstybės vadovą Ashrafą Ghani ir ministrą pirmininką Abdullah Abdullah.

Nors A.Abdullah paragino Talibaną rinkimų dieną atsisakyti smurto, sukilėliai surengė ne vieną išpuolį, nusinešusį mažiausiai vieno žmogaus gyvybę.

Tiesa, nacionalinės institucijos pateikė visai nedaug informacijos apie keliose balsavietėse driokstelėjusius sprogimus.

Rytinės Nangarharo provincijos gubernatoriaus atstovas Attaullah Khogyani pranešė, jog netoli vienos balsavietės Džalalabade sprogus bombai, žuvo vienas žmogus, o dar du buvo sužeisti.

Dar mažiausiai 16 žmonių buvo sužeista Kandaharo mieste šalies pietuose, kur taip pat sprogo prie rinkimų apylinkės padėta bomba.

Taip pat buvo pranešta apie kelis nedidelius sprogimus kitose balsavietėse įvairiuose šalies regionuose.

Per dviejų mėnesių rinkimų kampaniją virtinę sprogimų surengęs Talibanas pareiškė, kad susprogdino bombas keliose rinkimų apylinkėse.

Balsuoti yra užsiregistravę apie 9,6 mln. afganų, tačiau daugelis iš esmės netiki, kad po 18 metų karo galėtų atsirasti lyderis, kuris galėtų suvienyti susiskaldžiusią šalį, pagerinti pagrindines gyvenimo sąlygas, atgaivinti ekonomiką ar užtikrinti didesnį saugumą.

Vis dėlto rinkėjai, nepaisydami sukilėlių išpuolių grėsmės ir ilgų eilių, išdrįso ateiti į rinkimus.

„Žinau, jog yra grėsmių saugumui, tačiau bombos ir išpuoliai jau tapo mūsų kasdienio gyvenimo dalimi“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė 55 metų Mohiuddinas, nenurodęs savo pavardės.

„Aš nebijau. Turime balsuoti, jeigu norime, kad kas nors pasikeistų.“

Rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti ne anksčiau spalio 19-osios. Jeigu kuris nors kandidatas surinks daugiau kaip 50 proc. balsų, jis bus paskelbtas laimėtoju jau pirmajame ture. Priešingu atveju lapkritį įvyks antrasis turas, į kurį pateks du daugiausia balsų surinkę kandidatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius