-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija spalio 21-ąją uždarys savo generalinį konsulatą Niujorke

Baltarusijos generalinis konsulatas Niujorke nuo spalio 21 dienos baigia teikti paslaugas, nurodoma jo interneto svetainėje paskelbtame pranešime.
Baltarusijos vėliava
Baltarusijos vėliava / „Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.

„Informuojame, kad Baltarusijos Respublikos generalinis konsulatas Niujorke 2021 metų spalio 21 dieną baigs savo darbą, kaip to reikalauja JAV “, – rašoma Baltarusijos generalinio konsulato svetainėje.

Uždarius Baltarusijos generalinį konsulatą, Baltarusijos piliečiai, gyvenantys generalinio konsulato konsulinėje zonoje (įskaitant Kanadą), konsuliniais tikslais gali kreiptis į Baltarusijos ambasadą Vašingtone, sakoma pranešime.

Baltarusiai, anksčiau asmeniškai susitarę dėl atvykimo į konsulatą iki spalio 15 dienos arba spalio 15 dieną, gali teikti dokumentus konsulinei pagalbai. Po spalio 15 dienos nebus galima patekti į generalinio konsulato biurą. Konsultacijos telefonu neteikiamos nuo spalio 8 dienos.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makėjus rugsėjo pradžioje pareiškė, kad Minskas išsirinko kandidatą į ambasadorius JAV, tačiau dabartinėmis aplinkybėmis nemato pagrindo jo ten siųsti.

Vašingtonas yra paskelbęs sankcijų fiziniams ir juridiniams asmenims, siejamiems su taikių protestų Baltarusijoje brutaliu malšinimu, taip pat gaunantiems naudos iš autoritarinio Minsko režimo politikos.

Nuo 1994 metų Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis prezidentas Aliaksandras Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

Rugpjūčio pabaigoje JAV ambasada Minske pranešė mažinanti savo diplomatinių darbuotojų skaičių šalyje.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija anksčiau pasiūlė JAV iki rugsėjo 1-osios sumažinti amerikiečių ambasados darbuotojų skaičių iki penkių. Ministerija taip pat nepriėmė naujai paskirtos JAV ambasadorės Baltarusijai Julie Fisher, nors anksčiau jos kandidatūra buvo suderinta.

JAV ambasadoriaus Baltarusijoje postas buvo laisvas nuo 2008 metų.

JAV Valstybės departamentas 2020 metų gruodį patvirtino J. Fisher paskyrimą ambasadore Minske, bet į Baltarusijos sostinę ji taip ir neatvyko. Tuomet Minskas pareiškė, kad ambasadorės akreditacija neužbaigta, todėl jokio oficialaus statuso Baltarusijoje J. Fisher neturi.

J.Fisher palaiko ryšį su Baltarusijos opozicijos atstovais būdama ne Baltarusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius