Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltųjų rūmų atstovas atsiprašė už netaktišką pareiškimą apie A.Hitlerį ir Siriją

Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris antradienį atsiprašė už netaktišką ir nederamą Holokausto ir Sirijos prezidento Basharo al Assado cheminių ginklų naudojimo palyginimą. Šie ankstesni jo komentarai išprovokavo žydų organizacijų ir kritikų priekaištus.
Seanas Spiceris
Seanas Spiceris / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Interviu CNN televizijai S.Spiceris sakė, kad bandė išreikšti mintį apie B.al Assado cheminių ginklų ir dujų naudojimą prieš savo žmones, bet klaidingai nederamai ir netaktiškai paminėjo Holokaustą, kuriam palyginimo nėra.

„Atsiprašau už tai. Buvo klaida taip daryti“, – sakė jis.

Per kasdienę trumpą spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose S.Spiceris bandė juokauti apie tai, kad net ir Adolfas Hitleris nenaudojo cheminių ginklų.

Kritikai atkreipė dėmesį, jog šia pastaba buvo ignoruotos nacių dujų kameros, kuriose per Holokaustą buvo žudomi žydai.

Tai buvo antra diena iš eilės, kai S.Spiceriui, prezidento Donaldo Trumpo pagrindiniam atstovui, regis, buvo sunku formuluoti prezidento užsienio politiką.

Be to, metų pradžioje Baltieji rūmai sulaukė kritikos dėl Tarptautinės Holokausto aukų atminimo dienos pareiškimo, kuriame visiškai nebuvo paminėta žydų tauta.

Interviu CNN S.Spiceris sakė, kad jo komentarai neatskleidė D.Trumpo požiūrio. „Šiandieniniai komentarai buvo mano asmeninė nuomonė, neatspindinti prezidento pažiūrų, ir, atvirai kalbant, ji buvo klaidingai pareikšta, netaktiška ir neteisinga, – sakė jis. – Akivaizdu, kad tai buvo šiurkšti mano klaida.“

Šis interviu vainikavo kelis Baltųjų rūmų bandymus išaiškinti S.Spicerio pareiškimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Seanas Spiceris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Seanas Spiceris

Per minėtą spaudos konferenciją S.Spicerio buvo paklausta apie jo pradinį pareiškimą, bet jis bandė teisinti savo pastabas ir atskirti Hitlerio veiksmus nuo praėjusios savaitės dujų atakos prieš Sirijos civilius.

Per šią ataką Sirijos šiaurėje žuvo beveik 90 žmonių, o Turkijos sveikatos apsaugos ministras pranešė, kad testai rodo, jog buvo panaudotos zarino dujos.

„Galvoju, kad kalbant apie zarino dujas, ne, jis (Hitleris, – red.) nenaudojo šių dujų prieš savo paties žmones taip, kaip tai daro al Assadas, – dėstė S.Spiceris. – Buvo aiškiai ... Suprantu jūsų mintį, ačiū. Nebuvo ... Jis vežė juos į Holokausto centrą, suprantu tai.“

J.Mattisas: „Ketinimas buvo sustabdyti smurto ciklą, juk net per Antrąjį pasaulinį karą cheminiai ginklai nebuvo naudojami mūšio lauke.“

Minimas palyginimas su Antruoju pasauliniu karu, regis, buvo dalis žinios, kurią administracija bandė perteikti aiškindama savo taktiką Sirijoje.

Gynybos sekretorius Jimas Mattisas per kitą trumpą spaudos konferenciją pažymėjo, kad „buvo išreikštas noras stabdyti smurto ciklą, juk net per Antrąjį pasaulinį karą cheminiai ginklai nebuvo naudojami mūšio lauke“.

Po spaudos konferencijos S.Spiceris reporteriams elektroniniu paštu atsiuntė pareiškimą: „Jokiu būdu nebandžiau menkinti siaubingos Holokausto prigimties. Aš bandžiau atskirti taktiką, kai lėktuvai naudojami cheminiams ginklams ant gyvenamųjų centrų numesti. Bet kokia ataka nekaltų žmonių atžvilgiu yra smerktina ir nedovanotina.“

Demokratai ir žydų organizacijos pasmerkė šiuos komentarus.

S.Spicerio komentarai buvo pareikšti pirmąją Paschos dieną, kitą dieną po to, kai Baltieji rūmai surengė sederą – žydų ritualinę vakarienę, kuria paminimas žydų tautos išlaisvinimas. Ši tradicija Baltuosiuose rūmuose užgimė valdant ankstesnio prezidento Baracko Obamos administracijai.

Kaip nurodo JAV Holokausto atminimo muziejus, naciai 1939 metais eksperimentavo su nuodingomis dujomis, žudydami psichinius ligonius. Tai buvo vadinama eutanazija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aušvico koncentracijos stovykla
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aušvico koncentracijos stovykla

Vėliau naciai naudojo mobilias ir stacionarias dujų kameras. Vien Aušvice dujomis būdavo nunuodijama iki 6 tūkst. žydų per dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius