Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 03 /10:29

Barackas Obama apie susitarimą dėl Irano: „Taikiai išspręsime vieną didžiausių grėsmių saugumui“

JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad jei kompromisas dėl Teherano branduolinės programos bus įgyvendintas, pasaulis taps saugesnis.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia BBC, B.Obama reaguodamas į preliminarų susitarimą pareiškė:

„Jeigu Iranas apgaudinės, pasaulis tai sužinos“, – pareiškė jis. – Susitarimas paremtas ne pasitikėjimu, o „beprecedenčiu patvirtinimu“. JAV vadovas teigė, kad jeigu susitarimas bus užbaigtas, „mes būsime pasirengę išspręsti vieną iš didžiausių grėsmių mūsų saugumui, ir tai padarysime taikiai“.

Baltieji rūmai, cituodami B.Obamos pokalbį su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, nurodė, kad politinis pagrindų susitarimas tarp Irano ir pasaulio galybių žymi reikšmingą pažangą.

Pasak Baltųjų rūmų, B.Obama kalbėjosi su B.Netanyahu skrisdamas savo lėktuvu „Air Force One“, siekdamas aptarti susitarimą, kuris turėtų tapti pagrindu galutinei sutarčiai, apribosiančiai Irano branduolinę programą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Mes būsime pasirengę išspręsti vieną iš didžiausių grėsmių mūsų saugumui, ir tai padarysime taikiai, – kalbėjo B.Obama.

Spaus B.Obamą

Preliminarus susitarimas dėl Irano branduolinės programos sukels grėsmę Izraelio egzistavimui, jeigu bus įgyvendintas, premjero Benjamino Netanyahu atstovas penktadienį citavo jo pokalbį su JAV prezidentu Baracku Obama.

„Premjeras Netanyahu spaus Obamą: šiuo pagrindu paremta sutartis sukeltų pavojų Izraelio išlikimui“, – atstovas Markas Regevas rašo savo oficialioje „Twitter“ paskyroje.

M.Regevas citavo Izraelio premjero pokalbį telefonu su JAV prezidentui, per kurį jis sakė, kad rengiama sutartis „neužblokuos Irano kelio (pasigaminti atominę) bombą. Ji nuties tą kelią.“ „Ji padidins branduolinio platinimo grėsmę ir siaubingo karo riziką“, – pridūrė jis.

Izraelio pareigūnai anksčiau sakė, kad tokia sutartis būtų „istorinė klaida“ ir „pavojingas“ žingsnis.

JAV ir ES atšauks sankcijas, kai JT patvirtins, kad Iranas laikosi sutarties dėl branduolinės programos

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga atšauks visas sankcijas, susijusias su Teherano branduoline programa, kai Jungtinių Tautų priežiūros agentūra patvirtins, kad Iranas laikosi visų susitarimo, turinčio apriboti jo branduolinę veiklą, sąlygų, ketvirtadienį nurodė ES ir Irano derybininkai.

„Europos Sąjunga nutrauks visų su branduoline (programa) susijusių ekonominių bei finansinių sankcijų vykdymą, taip pat Jungtinės valstijos nutrauks visų su branduoline (programa) susijusių ekonominių bei finansinių sankcijų taikymą – vienu metu, kai TATENA patvirtins, kad Iranas vykdo visus savo esminius įsipareigojimus dėl branduolinės (programos)“, – sakė ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini, turėdama omenyje JT Tarptautinę branduolinės energetikos agentūrą.

Lūžis dėl Irano

Priminsime, kad po dešimtmetį trunkančių bandymų susitarti – lūžis. Irano ir šešių pasaulio valstybių atstovams pavyko pasiekti kompromisą dėl Teherano branduolinės programos – susitarta dėl esminių gairių, kurios lems, kaip Teheranas vykdys savo branduolinę programą. Vakarų politikai džiūgauja, tačiau apžvalgininkai į ketvirtadienio žinias žvelgia skeptiškai. Daugiau apie tai, dėl ko buvo susitarta, skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius