-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama paskutinį kartą suteikė malonę dviem kalakutams

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį paskutinį kartą suteikė malonę dviem kalakutams Padėkos dienos proga, tęsdamas seną Baltųjų rūmų tradiciją.

B.Obamos paauglės dukros Sasha ir Malia, kurios šios ceremonijos metu paprastai stovėdavo šalia tėvo ir pastebimai mėtydavo kreivus žvilgsnius į jo pokštus apie kalakutus, šį kartą nedalyvavo.

Vietoje jų šventėje, kupinoje prastų juokelių ir galimybių nufotografuoti kalakutą, dalyvavo žymiai jaunesni prezidento sūnėnai, Austinas ir Aaronas Robinsonai.

„Vašingtonas jų dar nepavertė cinikais – kitaip negu Malią ir Sashą“, – juokdamasis sakė B.Obama.

„Padėkos diena yra galimybė susirinkti su artimaisiais, pamąstyti, kiek daug gera esame patyrę ir, po ilgo kampanijos laikotarpio, pagaliau nukreipti dėmesį nuo rinkimų prie paukštienos“, – sakė jis pristatydamas šių metų kalakutus Taterį ir Totą – du 18 kg sveriančius 18 savaičių amžiaus paukščius, atvežtus iš šiaurės vakarinės Ajovos.

Totui malonė buvo suteikta per ceremoniją Baltųjų rūmų rožyne, o Tateris buvo paliktas atsargai, jei kas nors nutiktų su pirmuoju paukščiu.

„Noriu pasinaudoti proga ir pagerbti drąsiuosius kalakutus, kuriems ne taip pasisekė ir jie neišvažiavo padažo traukiniu į laisvę, kurie drąsiai ir su pasiaukojimu sutiko savo likimą bei įrodė nesantys viščiukai“, – sakė B.Obama, o susirinkusieji ėmė apsimestinai dūsauti.

„Baikit, dabar nėra jau taip blogai“, – kandžiai pasakė prezidentas.

„Gerai, sveikinu“, – pasakė B.Obama miniai suteikęs malonę Totui, o kalakutas pritariamai suburbuliavo.

Sausį kadenciją baigsiantis prezidentas taip pat pasinaudojo galimybe priminti pasiekimus, už kuriuos jis pats yra dėkingas: šešerius metus iš eilės šalyje gausėjančias darbo vietos, trigubai išaugusi vertybinių popierių rinka, dėl jo pasirašytos sveikatos apsaugos reformos iki žemiausias visų laikų lygio sumažėjęs neapsidraudusių asmenų skaičius, pažanga santuokų lygybės srityje ir kitų dalykų.

„Padėkos diena taip pat primena mūsų nacionalinės stiprybės šaltinį: kad mūsų jėga vienybėje ir kad mus sieja ne rasė ar religija, o bendri įsitikinimai“, – sakė B.Obama.

Kaip kilo tradicija suteikti malonę kalakutams, nėra aišku. Istorijos apie kalakutus, kurių buvo pasigailėta, siekia XIX amžių, prezidento Abrahamo Lincolno laikus: pasakojama, kad jo sūnus įtikino tėvą palikti vieną paukštį gyvą.

Pirmasis Amerikos prezidentas, oficialiai išgelbėjęs kalakutą nuo mėsininko peilio, buvo Johnas F.Kennedy, padaręs tai 1963 metų lapkritį, tačiau „oficialus“ prezidento malonės suteikimo kalakutams „ritualas“ Baltuosiuose rūmuose atliekamas nuo 1989 metų, kai vadovavo prezidentas George'as H.W.Bushas.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose švenčiama kasmet paskutinį lapkričio ketvirtadienį.

Šiais metais išgelbėti kalakutai iki savo gyvenimo galo gyvens naujai pastatytame Virdžinijos technologijų universiteto pastate „Gobblers Rest“, šios įstaigos gyvūnų ir paukščių mokslų departamente.

VIDEO: Pamatykite, kas nutinka dedant šaldytą kalakutą į karštą aliejų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius