-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 12 10 /10:26

Belgija suėmė ES parlamento narius, susijusius su Kataro korupcijos tyrimu

Belgijos policija suėmė Europos Parlamento pirmininko pavaduotoją ir dar keturis asmenis, susijusius su tyrimu dėl korupcijos, į kurią įsitraukė pasaulio futbolo čempionato šeimininkas Kataras, penktadienį pranešė prokuratūra.
Europos Parlamentas Belgijoje
Europos Parlamentas Belgijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pareigūnai sulaikė Graikijos socialistę europarlamentarę Evą Kaili praėjus kelioms valandoms po to, kai apklausai buvo sulaikyti dar keturi įtariamieji. Visi keturi buvo Italijos piliečiai arba kilę iš Italijos, naujienų agentūrai AFP sakė su byla susijęs šaltinis.

E.Kaili yra vieno iš keturių asmenų, EP Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcijos (S&D) parlamento nario padėjėjo, partnerė, teigė šaltinis.

Po pranešimų apie E.Kaili suėmimą Graikijos socialistų partijos (PASOK) pirmininkas Nikas Andrulakis socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad ji pašalinta iš partijos.

Anksčiau paskelbtame Belgijos prokurorų pareiškime buvo paminėta Persijos įlankos šalis, susijusi su tyrimu dėl korupcijos ir pinigų plovimo, tačiau ji nebuvo įvardyta. Jame taip pat teigiama, kad tarp suimtųjų yra buvęs EP narys, tačiau jo tapatybė nenurodyta.

Tačiau Belgijos spaudos pranešimuose nurodoma, kad minėta šalis yra Kataras, o buvęs EP narys įvardijamas kaip italas Pier-Antonio Panzeri, kuris 2004–2019 metais dirbo parlamente kaip socialistas.

Konfiskuota 600 000 eurų

Belgijos federalinis prokuroras paskelbė apie ankstesnius areštus po serijos reidų 16 adresų sostinėje Briuselyje.

„Per šiandienos kratas tyrėjai rado apie 600 000 eurų grynaisiais pinigais, – sakoma prokurorų pareiškime. – (...) Taip pat konfiskuota kompiuterinė įranga ir mobilieji telefonai. Šie duomenys bus analizuojami atliekant tyrimą.“

Tyrėjai „įtaria Persijos įlankos šalį (darant įtaką) Europos Parlamento ekonominiams ir politiniams sprendimams“, priduriama pareiškime.

Jie teigė, kad tai buvo daroma „mokant dideles pinigų sumas arba siūlant dideles dovanas“ įtakingiems EP veikėjams.

Bylai artimas šaltinis patvirtino spaudos pranešimus, kad tyrimas atliekamas dėl įtariamų Kataro bandymų papirkti buvusį EP narį italą socialistą, kurį Belgijos leidiniai „Le Soir“ ir „Knack“ įvardijo kaip P.-A. Panzeri.

„Pripažino ir įvertino“

44 metų E. Kaili yra buvusi televizijos laidų vedėja, o šiuo metu – viena iš 14 EP pirmininko pavaduotojų. Lapkričio mėnesį, prieš pat prasidedant pasaulio futbolo čempionatui, ji susitiko su Kataro darbo ministru Ali bin Samikh Al Marri.

Kataro naujienų agentūros QNA socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame vaizdo pareiškime ji teigė: „Pasaulio futbolo čempionatas arabams buvo puiki priemonė... politinėms permainoms ir reformoms...“

Ji pridūrė, kad EP „pripažino ir įvertino“ Kataro pažangą darbo reformų srityje.

Panašius komentarus ji išsakė ir vėliau lapkričio mėnesį sakydama kalbą EP, kaltindama kai kuriuos europarlamentarus „patyčiomis“ iš Kataro ir kaltindama juos korupcija.

67 metų P.-A.Panzeri šiuo metu vadovauja Briuselyje įsikūrusiai žmogaus teisių organizacijai „Fight Impunity“.

Remiantis pranešimais, tarp suimtųjų buvo ir Tarptautinės profesinių sąjungų konfederacijos (ITUC) generalinis sekretorius italas Luca Visentini. ITUC pareiškė, kad „žino“ apie žiniasklaidos pranešimus, tačiau šiuo metu neturi daugiau komentarų.

Kaltinimai korupcija

Įtariamas kyšininkavimas susijęs su tuo, kad pasaulio futbolo čempionato šeimininkas Kataras labai stengiasi pagerinti savo įvaizdį, sulaukęs kritikos dėl darbuotojų apsaugos ir žmogaus teisių.

Pirmadienį duodamas interviu AFP, L.Visentini palankiai įvertino Kataro pažangą darbuotojų teisių srityje, tačiau tvirtino, kad pasibaigus futbolo turnyrui reikia išlaikyti „spaudimą“.

Darbuotojai migrantai sudaro daugiau kaip 2,5 mln. iš 2,9 mln. Kataro gyventojų, o darbo sąlygos buvo smarkiai kritikuojamos, ypač rengiantis pasaulio futbolo čempionatui.

Doha įgyvendino migrantų darbo sistemos reformas, tačiau kritikai tvirtina, kad reikia dar daug nuveikti, kad pokyčiai būtų veiksmingi.

Turnyrą Katare taip pat lydėjo kaltinimai korupcija, susiję su FIFA narių balsavimu dėl čempionato skyrimo energijos išteklių turtingai Persijos įlankos valstybei.

Belgijos laikraštis „France Soir“ atkreipė dėmesį į tai, kad penktadienį policijos reidai buvo surengti per Jungtinių Tautų paskelbtą Tarptautinę kovos su korupcija dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius