-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Beveik 40 karvių negyvos: versijos apie skiepus ir „planą“ yra neteisingos

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame matyti eilė negyvų galvijų, sudomino ir lietuvius. Šį incidentą nuo pradžių gaubė daug nežinios – nors buvo skelbiama, kad gyvulių kritimo priežastis neaiški, komentatoriai suskubo kelti prielaidas, esą tai buvo skiepai. Panašias išvadas daro ir lietuviai – neva įvykis buvo suplanuotas, gal net esąs 5G ryšio poveikio pasekmė.
Karvės
Karvės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Atkeliavo iki Lietuvos

Beveik minutės trukmės vaizdo įraše, kuriuo aktyviai dalijamasi internete, matyti lauke palei miškelį į eilę suguldytos negyvos karvės.

Šį nemalonų vaizdą telefonu filmuojantis vyras pirmiausiai rusiškai nurodo datą – 2023 m. liepos 14 d. Tuomet pamini vietovę – Pavlodaro sritis, Železinsko rajonas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Karvių kritimas iškart buvo susietas su skiepais, nors jas greičiausiai pražudė pesticidai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Karvių kritimas iškart buvo susietas su skiepais, nors jas greičiausiai pražudė pesticidai

„Va taip nutiko – šiandien nugaišo. Dėl nepaaiškinamų priežasčių. Masinis didelių raguotų galvijų kritimas. Lygioje vietoje, lauke. Jokių nuodų, nieko čia nėra, tiesiog…“ – kalba jis.

Vyras pamini, kad krito 50 galvijų. Vaizdo įraše galima suskaičiuoti daugiau nei 30.

Kurioje šalyje yra Železinsko rajonas, jis nepatikslina. Tačiau tai nurodė vaizdo įrašu pasidalijusi „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos: filmuota Pavlodaro srityje Kazachstane.

Moteris pridėjo ir savo komentarą: „Viskas vyksta pagal planą…“ Ką konkrečiai turėjo omeny, ji nedetalizavo.

Tačiau šiuo metu populiarios įvairios sąmokslo teorijos, esą tam tikri įvykiai ir procesai esantys didesnio plano, kurį įgyvendina, pavyzdžiui, pasaulio elitas, dalis.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

Tokiam planui, be kita ko, priskiriama pandemija ir dėl jos prasidėjęs skiepijimas nuo COVID-19, dirbtinis intelektas, 5G ryšys, net į maisto produktus dedami vabzdžiai, klimato kaitos nulemti didžiuliai gaisrai ir stichinės nelaimės.

Iškart apkaltino skiepus

Internete galima rasti įvairių pranešimų ir įrašų socialiniuose tinkluose apie tai, kas nutiko karvėms.

Kai kurie dalijosi vaizdo įrašu, tiesiog konstatuodami faktą, kad krito galvijai, tačiau komentatoriai padarė savas išvadas. Kiti be užuolankų aiškino, esą kaltos vakcinos.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Karvių kritimas iškart buvo susietas su skiepais, nors jas greičiausiai pražudė pesticidai
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Karvių kritimas iškart buvo susietas su skiepais, nors jas greičiausiai pražudė pesticidai

Astrachanės – Rusijos miesto, esančio prie Kaspijos jūros, už bemaž 3 tūkst. km nuo Pavlodaro, važiuojant artimiausiu keliu, – regiono gyventojai skelbė, kad šis incidentas įvyko jų krašte.

Mat kažkas įraše išgirdo Volodarsko – vieno iš 11 rajonų Astrachanės srityje – pavadinimą. Tai buvo paneigta. Vietos veterinarijos stoties vedėja Gulžijana Ajupova patikino, kad rajone nebuvo užregistruota nė viena neįprasta gyvulių mirtis.

Galvijai išties krito Kazachstane, Pavlodaro srityje. Portalas tengrinews.kz su nuoroda į 24.kz pranešė, kad tai nutiko Želensko rajono Bašmačnojės kaime.

„37 gyvūnai apsinuodijo nežinoma medžiaga, – praėjus kelioms dienoms skelbė portalas. – Įvykio priežastis tiria speciali komisija. Tikslią diagnozę nustatys regioninė veterinarijos laboratorija.

Analizei buvo paimti vandens, žolės ir dirvožemio mėginiai bei patologinė medžiaga.“

Remdamiesi specialistų pateikta informacija, žurnalistai taip pat nurodė, kad visi gyvuliai buvo paskiepyti. Į tai dėmesį atkreipė kai kurie socialinių tinklų vartotojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karvės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karvės

Vienas, pranešęs patį faktą – kad krito 37 karvės, pridėjo: „Šie skiepai ir pražudė karves…“

Krito dėl pesticidų?

Kazachstano portalas turkystan.kz pranešė, kad buvo paimti keturių maisto produktų mėginiai ir perduoti ekspertams. Be to, iš ganyklos buvo paimti žolės, dirvožemio ir vandens mėginiai.

Kol kas daroma prielaida, kad galvijus galėjo pakirsti nuodingos medžiagos iš kultivuojamo lauko.

„Visai netoli yra bulvių laukas. Dabar, žinote, jie apdoroja jas pesticidais, – paaiškino srities Veterinarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Asyltas Tleubajevas. – Toks yra mūsų verdiktas. Antras verdiktas – fitonuodai. Po lietaus išlenda įvairūs augalai, kurie yra nuodingi. Gal dėl to.“

15min verdiktas: trūksta konteksto. Spėlionių, dėl ko krito galvijai, buvone viena, bet greičiausiai jie apsinuodijo medžiagomis, panaudotomis žemės ūkio naudmenų lauke.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius