Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 21 /13:49

Borisas Johnsonas sieks inicijuoti parlamento balsavimą dėl „Brexit“ sutarties

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas pirmadienį tikriausiai spaus parlamentą surengti balsavimą dėl jo su Briuseliu suderėtos „Brexit“ sutarties, nurodė jo biuras.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Likus vos 10 dienų iki planuojamo Jungtinės Karalystės išstojimo iš Europos Sąjungos B.Johnsono vyriausybė planuoja paprašyti įstatymų leidėjų surengti „nedviprasmišką“ balsavimą dėl išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimo. Dviem dienomis anksčiau parlamentas nutarė atidėti balsavimą dėl pritarimo šiai sutarčiai.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow gali atmesti premjero siūlymą, nes parlamento taisyklės draudžia antrąkart svarstyti tą pačią priemonę per tą pačią parlamento sesiją – nebent dokumentas būtų kaip nors pakeistas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow

B.Johnsono Konservatorių partijos vyriausybė taip pat pasiūlys priimti papildomus teisės aktus, reikalingus „Brexit“ sutarčiai įgyvendinti. Tai gali atverti kelią ilgai užsitęsiantiems debatams arba pataisoms, galinčioms sužlugdyti naująjį susitarimą su Bendrija.

Artėjant „Brexit“ terminui ir britų politikams tebesiginčijant dėl išstojimo iš bloko sąlygų B.Johnsonas buvo priverstas paprašyti ES, kad „skyrybos“ būtų atidėtos dar trims mėnesiams.

Jis nenoromis tai padarė, kad įvykdytų parlamento priimtą teisės aktą, įpareigojantį vyriausybę atidėti „Brexit“, užuot rizikavus išstoti be jokio susitarimo ir galimai sukelti didžiulę ekonomikos sumaištį.

Tačiau kartu su šiuo nepasirašytu prašymu vėlai šeštadienį išsiųstame pasirašytame papildomame laiške B. Johnsonas pareiškė esąs asmeniškai nusistatęs prieš galimybę dar kartą pavėlinti JK išstojimą iš bloko.

VIDEO: Borisas Johnsonas tikisi, kad parlamentas parems „Brexit“ susitarimą

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė pasikonsultuosiąs su ES lyderiais, kaip atsakyti į šį prašymą. Kitos 27 Bendrijos narės jau yra pavargusios nuo seniai besitęsiančios „Brexit“ sagos, bet taip pat linkusios išvengti išstojimo be sutarties, galinčio pakenkti ekonomikoms apibus Lamanšo sąsiaurio.

Vokietijos ekonomikos ministras Peteris Altmaieris neatmetė galimybės, kad ES į Britanijos prašymą atidėti „Brexit“ atsakys tik po kelių dienų.

„Artimiausiomis dienomis taps šiek tiek aiškiau – tuomet vykdysime savo pareigą ir greitai priimsime sprendimą“, – aiškino jis..

Ministras sakė Vokietijos visuomeniniam radijui, kad sprendimas atidėti „Brexit“ „nuo kelių dienų iki kelių savaičių“ nesukeltų rūpesčių, jeigu tokiu būdu pavyktų išvengti „Brexit“ be sutarties.

Vis dėlto Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, savaitgalį telefonu pasikalbėjęs su B.Johnsonu, ragino skubiai paaiškinti JK poziciją. Jo pranešime sakoma, kad atidėti „Brexti“ „neatitiktų jokios šalies interesų“.

Prancūzijos Europos reikalų viceministrė Amelie de Montchalin televizijai BFM sakė, kad sprendimas atidėti išstojimą turėtų būti pagrįstas kokia nors priežastimi, pavyzdžiui, Britanijos parlamento rinkimais arba nauju referendumu dėl „Brexit“.

Britanijos vyriausybė tebesitiki, kad iki mėnesio bus priimti reikalingi įstatymai ir kad „Brexit“ įvyks numatytu laiku.

Tačiau per šeštadienį įvykusį parlamento posėdį – pirmąjį tokį nuo 1982 metų Folklando karo – įstatymų leidėjai nubalsavo, jog „Brexit“ susitarimui gali būti pritarta tik tuo atveju, jeigu bus priimti teisės aktai, apibrėžiantys, kaip ši sutartis būtų įgyvendinama. Tokiam procesui gali prireikti kelių dienų arba savaičių.

Be to, įstatymų leidėjai suteikė sau teisę nagrinėti ir galbūt keisti išstojimo sąlygas, kol sutartis tebebūtų svarstoma parlamente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius