Boriso Nemcovo draugas Ilja Jašinas: „Kremliaus versija yra absurdiška“

Maskvos centre nužudyto Rusijos opozicijos veikėjo Boriso Nemcovo bendražygis Ilja Jašinas pareiškė, kad versija, jog tą išpuolį įvykdė islamistai, yra Kremliui naudingas kliedesys, kuris leidžia ignoruoti kaltinimus, kad aktyvistas buvo nušautas užsakius aukšto rango pareigūnams.
Ilja Jašinas
Ilja Jašinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prielaida, kad Kremliaus kritiko nužudymas yra susijęs su islamistų veikla, sustiprėjo, kai tyrėjai pateikė kaltinimus vyrui iš musulmoniškos Čečėnijos respublikos, o jo buvęs darbdavys pareiškė, kad įtariamasis buvo įtūžęs dėl pranašą Mahometą vaizduojančių karikatūrų Prancūzijos satyriniame savaitraštyje „Charlie Hebdo“.

Šią versiją kai kurie B.Nemcovo bendražygiai vertino skeptiškai. Jie įsitikinę, kad politiko nužudymas buvo naudingas Kremliui, nors Rusijos pareigūnai neigė kaip nors prisidėję. Opozicijos nuomone, nepriklausomai veikiantys fanatikai nebūtų galėję nušauti žmogaus taip arti Kremliaus.

„Pildosi blogiausi nuogąstavimai: atsakyti turės iešmininkas, o tikrieji Nemcovo nužudymo užsakovai liks laisvėje“, – I.Jašinas sekmadienio vakarą rašė „Twitter“.

„Absurdiška tyrimo versija apie Nemcovo nužudymo islamistinius motyvus paranki Kremliui ir pridengia nuo smūgio Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną“, – I.Jašinas pridūrė pirmadienį.

55 metų buvęs vicepremjeras B.Nemcovas vasario 27 dieną buvo nužudytas keturių kulkų, kai užpuolikas šovė jam į nugarą ant tilto netoli Maskvos Raudonosios aikštės, politikui einant namo. Tai didžiausio atgarsio sulaukęs Rusijos opozicijos veikėjo nužudymas per 15 V.Putino valdymo metų.

B.Nemcovas Rusijoje niekada nebuvo labai populiarus, išskyrus siaurą miestų inteligentijos ratą. Tačiau jo šalininkai sako, kad B.Nemcovas kėlė pavojų Kremliui, nes buvo pasiryžęs iškelti į viešumą pareigūnų korupciją.

Prokurorai dėl nužudymo apkaltino du vyrus – Zaurą Dadajevą ir Anzorą Gubaševą, o dar trys įtariamieji yra suimti. Pasak pareigūnų, Z.Dadajevas, kuris anksčiau buvo Čečėnijos policijos bataliono „Sever“ vadas, prisipažino esantis susijęs su tuo nusikaltimu.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, kuris yra lojalus V.Putinui, sakė pažįstantis Z.Dadajevą ir apibūdino jį kaip tikrą patriotą.

„Visi, kas pažįsta Zaurą, patvirtina, kad jis yra labai tikintis ir kad jį, kaip ir visus musulmonus, sukrėtė „Charlie Hebdo“ veiksmai bei komentarai, palaikantys karikatūrų paskelbimą“, – R.Kadyrovas rašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

Skelbiama, jog B.Nemcovas išties yra teisinęs pranašo Mahometo karikatūras, paskelbtas „Charlie Hebdo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius