Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanija paskelbė „nepriklausomas“ sankcijas Rusijos ir Saudo Arabijos subjektams

Jungtinė Karalystė paskelbė savo pirmąjį po „Brexit“ asmenų ir organizacijų, kuriems bus taikomos sankcijos už žmogaus teisių pažeidimus, sąrašą, į kurį įtraukti 49 subjektai, įskaitant 25 Rusijos ir 20 – Saudo Arabijos.
Londonas
Londonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos subjektai įtraukti dėl jų numanomo ryšio su teisininko Sergejaus Magnickio mirtimi, o Saudo Arabijos subjektai – dėl įtariamo vaidmens nužudant žurnalistą Jamalą Khashoggi, nurodė Britanijos užsienio reikalų ministerija.

Vienas iš įsimintinų vardų šiame sąraše yra Saudas al Qahtani, kaip manoma, vadovavęs komandai, 2018 metais nužudžiusiai J.Khashoggi Saudo Arabijos konsulate Turkijoje. Be to, į sąrašą taip pat įtraukta asmenų iš Šiaurės Korėjos.

Visų šių subjektų bet koks turtas Jungtinėje Karalystėje bus įšaldytas, jiems taip pat bus uždrausta atvykti į šalį.

Britanija pirmąkart savarankiškai paskelbė sankcijas asmenims ir organizacijoms, kaltinamiems žmogaus teisių pažeidimais. Anksčiau Londonas laikydavosi Europos Sąjungos arba Jungtinių Tautų įvesto sankcijų režimo.

Apie naująsias priemones paskelbė užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pranešimu Bendruomenių Rūmams.

Pasak jo, dabar vyriausybė turės „galią“ taikyti sankcijas kaltinamiems dėl šiurkščiausių žmogaus teisių pažeidimų visame pasaulyje.

„Šios sankcijos yra teisminis įrankis. Jis leidžia mums taikytis į kaltininkus, nebaudžiant šalies žmonių, kurie gali būti paveikti, platesnio rato“, – pabrėžė sekretorius.

D.Raabas pridūrė: „Šiandien ši vyriausybė ir Rūmai siunčia labai aiškią žinią Britanijos žmonių vardu, kad tie, kieno rankos suteptos krauju, despotų parankiniai, diktatorių pakalikai negalės laisvai valso žingsniu įžengti į šią šalį, kad pirktų nekilnojamąjį turtą Karaliaus kelyje, apsipirkinėtų prieš Kalėdas Naitsbridže arba tiesiog pumpuotų nešvarius pinigus per Britanijos bankus ar kitas finansų institucijas.“

Tarp sankcijų taikinių esama ne vien žmogaus teisių pažeidėjų, bet ir subjektų, gavusių iš to naudos, pažymėjo D.Raabas.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos atstovė užsienio reikalams Lisa Nandy sakė, kad tokios sankcijos galėjo būti paskelbtos ir anksčiau. Pasak jos, Britanija buvo „prieglobstims“ besinaudojantiems korupcija, kankinimais ir žudymais.

„Nedraugiškas sprendimas“

Tuo metu Maskva atmetė šį Londono žingsnį ir pareiškė pasiliekanti teisę imtis atsakomųjų priemonių.

„Rusijos pusė pasilieka teisę imtis atsakomųjų priemonių dėl Didžiosios Britanijos nedraugiškų sprendimų“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Rusijos ambasados Londone pareiškimą.

Atstovybė pridūrė, kad Britanijos sprendimas įvesti sankcijas dėl S.Magnickio mirties kalėjime neaiškiomis aplinkybėmis 2009 metais „reikia vertinti Londono paskelbtos idėjos, kad Britanija bus „pasaulinė lyderė“ spaudžiant sankcijomis suverenias valstybes, kontekstu“.

„Visi atsakymai į klausimus dėl Magnickio mirties aplinkybių seniai duoti. Dabartinis Britanijos sprendimas veikiausiai skirtas išskirtinai viešajam poveikiui“, – sakoma ambasados pranešime.

Nepriklausomos sankcijos

Naujausias sprendimas buvo paskelbtas priėmus 2018 metų Sankcijų įstatymą, apibrėžiantį, kaip JK vykdys sankcijų režimą po „Brexit“.

Britanija oficialiai išstojo iš ES šių metų sausio 31-ąją, įgyvendindama per 2016 metų „Brexit“ referendumą išreikštą rinkėjų valią.

Ekspertai mano, kad šios sankcijos gali padėti sukonkretinti JK tarptautinį vaidmenį po išstojimo iš Bendrijos.

Analitinio centro RUSI vyresnysis tyrėjas Emilis Dallas žurnalistams sakė, kad paskelbtas sąrašas yra „JK pirmosios nepriklausomos sankcijos.

Tikėtina, kad Britanija labiau vadovausis JAV ir Kanados skelbiamomis sankcijomis negu anksčiau, kai ji tebebuvo ES narė, pridūrė ekspertas.

Naujasis sankcijų režimas gali skaudžiai smogti Londono finansų ir draudimo sektoriams, netgi Britanijos internatinėms mokykloms, kur kai kurie iš asmenų, įtrauktų į sąrašą, yra išsiuntę mokytis savo vaikus, pažymėjo E.Dallas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius