Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Briuselyje atnaujinta Europos kraštutinių dešiniųjų konferencija

Briuselyje trečiadienį buvo atnaujinta tarptautinė kraštutinių dešiniųjų politikų ir jų šalininkų konferencija „NatCon 2024“, kurios organizatoriai iškėlė ieškinį Belgijos sostinės valdžios institucijoms, dėl nuogąstavimų, kad renginys gali kelti grėsmę viešajai tvarkai, jį sustabdžiusioms.
SIMON WOHLFAHRT / AFP
SIMON WOHLFAHRT / AFP

Nacionalinėje konservatorių konferencijoje, į kurią susirenka nacionalistai ir krikščionių fundamentalistai, buvo numatyta ir Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano kalba.

Antradienį į minią kreipėsi vienas pagrindinių „Brexito“ vėliavnešių Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas).

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderis Ericas Zemmouras (Erikas Zemuras) antradienį renginyje turėjo kritikuoti naująsias Europos Sąjungos taisykles migracijos ir prieglobsčio suteikimo srityse, tačiau policija jo neįleido.

Emiras Kiras, Sen Žos rajono, kuriame vyko renginys, meras, įsakė policijai neleisti žmonėms patekti į renginį.

Tokių veiksmų jis ėmėsi po to, kai priešiškai nacionalistų atžvilgiu nusiteikusi grupė pagrasino sužlugdyti susibūrimą. Ši grupė pastarosiomis dienomis persekiojo konferencijos organizatorius ir privertė juos du kartus keisti jos vietą.

Tačiau po teisinio skundo Briuselio teismo teisėjas sustabdė įsakymo dėl renginio uždarymo galiojimą.

Susirūpinimas dėl demokratijos

Anksčiau Belgijos ir Jungtinės Karalystės vadovai išreiškė susirūpinimą dėl šių įvykių.

Belgijos ministras pirmininkas Alexanderis De Croo (Aleksandras De Kro), liberalas ir kraštutinių dešiniųjų oponentas, socialiniame tinkle „X“ paskelbtame pranešime konferencijos uždarymą pavadino nepriimtinu.

„Savivaldos autonomiškumas yra mūsų demokratijos kertinis akmuo, tačiau jis niekada negali paneigti Belgijos konstitucijos, kuri nuo 1830 metų garantuoja žodžio ir taikių susirinkimų laisvę. Politinių susirinkimų draudimas prieštarauja Konstitucijai. Taškas“, – rašė jis.

JK premjero Rishi Sunako (Rišio Sunako) atstovė spaudai teigė, kad šis žingsnis jam sukėlė didžiulį nerimą.

„Ministras pirmininkas yra tvirtas žodžio laisvės šalininkas ir gynėjas ir mano, kad tai turėtų būti kiekvienos demokratijos pagrindas, – sakė Camilla Marshall (Kamila Maršal). – Renginių arba dalyvavimo juose ir numatytų pranešėjų atšaukimas kenkia žodžio laisvei ir kartu demokratijai.“

Konferencija rengiama prieš birželio 6–9 dienomis įvyksiančius Europos Parlamento rinkimus. Vykstant rinkiminei kampanijai pagrindinės partijos baiminasi, kad nusivylę rinkėjai gali atsigręžti į kai kuriuos „NatCon 2024“ dalyvius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius