Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būdamas 88-erių mirė kalintas buvęs Bolivijos diktatorius Luisas Garcia Meza

Buvęs Bolivijos diktatorius Luisas Garcia Meza, nuteistas kalėti daugelį metų už nusikaltimus, įvykdytus po 1980-aisiais surengto karinio perversmo, sekmadienį mirė vienoje La Paso ligoninėje, būdamas 88-erių vietos žiniasklaidai pranešė jo advokatas.
Luisas Garcia Meza
Luisas Garcia Meza / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Bolivija Mirtis

Nuo kvėpavimo nepakankamumo nusilpusio L.Garcios Mezos širdis sustojo sostinės karinėje ligoninėje „Cossmil“, kur buvęs generolas išbuvo daugiau nei trečdalį savo 30 metų laisvės atėmimo bausmės laikotarpio, patvirtino advokatas Frankas Campero.

L.Garcia Meza atėjo į valdžią 1980-ųjų liepą per smurtinį karinį perversmą, Lotynų Amerikos karinių diktatūrų laikotarpiui artėjant prie pabaigos.

Jo pajėgoms užgrobus valdžią buvo nužudyti dešimtys žmonių, tarp jų istorikas ir Socialistų partijos lyderis Marcelo Quiroga Santa Cruzas, kurio kūnas taip ir nebuvo rastas.

Griežtai prieš komunizmą nusiteikęs L.Garcia Meza nuslopino kairiųjų pasipriešinimą ir kankino savo varžovus. Be to, jo režimas liūdnai pagarsėjo savo glaudžiais ryšiais su narkotikų kontrabandininkais. Jis atsistatydino, praleidęs valdžioje 13 mėnesių.

1993-iųjų balandį L.Garcia Meza buvo nuteistas kalėti 30 metų už žmogžudystes ir piktnaudžiavimus būnant valdžioje, tačiau jis išsisuko nuo kalėjimo, pabėgęs iš šalies.

1995-ųjų kovą valdžios atstovai surado jį Brazilijoje. Buvęs diktatorius buvo nedelsiant suimtas ir išduotas Bolivijai. Ši jį pasiuntė į griežčiausio režimo kalėjimą.

L.G.Mezos buvęs vidaus reikalų ministras Luisas Arce Gomezas, pramintas „kokaino ministru“, iki 2009-ųjų kalėjo Jungtinėse Valstijose už prekybą narkotikais. Vėliau jis buvo perduotas Bolivijai, kur jam buvo skirta atskira 30 metų laisvės atėmimo bausmė už žmogaus teisių pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius