-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Budapešte demonstrantai reiškė paramą Vidurio Europos universitetui

Tūkstančiai demonstrantų sekmadienį žygiavo Budapešto gatvėmis pareikšti paramos Vengrijoje gimusio milijardieriaus filantropo George'o Soroso įkurtam universitetui, kurį premjero Viktoro Orbano vyriausybė nori išstumti iš Vengrijos.
Protestas Budapešte
Protestas Budapešte / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

JAV registruotas Vidurio Europos universitetas (CEU), kurį G.Sorosas Budapešte įsteigė 1991 metais, sako, kad jam tiesioginę grėsmę kelia praėjusią savaitę vyriausybės pateiktas įstatymo projektas.

Siūlomos naujos taisyklės būtų taikomos universitetams iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių; pagal jas šios įstaigos negalėtų teikti vengriškų diplomų be susitarimo tarp vyriausybių.

Iš tokių institucijų taip pat būtų reikalaujama vykdyti veiklą ir savo šalyje.

CEU, kuris neturi savo mokymo bazės JAV, ateitis dabar priklauso nuo derybų tarp Vengrijos ir Jungtinių Valstijų vyriausybių, penktadienį sakė V.Orbanas.

Premjeras taip pat sakė, kad „Soroso universitetas“ sukčiauja, nes gali teikti ir vengriškus, ir amerikietiškus diplomus, todėl turi nesąžiningą pranašumą prieš vietos institucijas.

CEU griežtai atmeta V.Orbano įtarimus.

„Mes 25 metus buvome teisėti Vengrijos aukštojo švietimo partneriai, ir bet koks priešingas pareiškimas yra neteisingas“, – pabrėžė universitetas.

CEU, kuriame šiuo metu anglų kalba studijuoja 1 400 studentų daugiau kaip iš 100 šalių, yra tarp 50-ies pagrindinių politologijos ir tarptautinių studijų universitetų pasaulyje.

Sekmadienio demonstracijoje dalyvavo esami ir buvę studentai, darbuotojai ir šalininkai – daugiau kaip 10 tūkst. žmonių, pranešė naujienų agentūros AFP fotografas.

Demonstrantai buvo įsisegę ženklelius su užrašu „#PalaikauCEU“ ir skandavo „Ko mes norime? Akademinės laisvės!“

„Orbano režimas dabar parodė savo tikrąjį veidą, persekioja universitetus kaip tai darė diktatoriai, tokie kaip Pinochetas“, – AFP sakė protestuotojas Gaboras Matlakas, 46 metų teisininkas.

Įstatymo projektą taip pat kritikavo JAV Valstybės departamentas, kurio penktadienio pareiškime reiškiamas susirūpinimas.

„Raginame Vengrijos vyriausybę vengti imtis bet kokių įstatymų leidybos veiksmų, kurie keltų pavojų CEU darbui ar nepriklausomybei“, – sakoma pareiškime.

Prieš imigraciją itin nusistatęs V.Orbanas seniai kaltina G.Sorosą kišimusi į Vidurio ir Rytų Europos reikalus, taip pat siekiu susilpninti Europą, remiant atvirų sienų principą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius