-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Būsimas Honkongo lyderis žada šviesų rytojų, bet apie COVID-19 politikos atšaukimą nekalba

Būsimas Honkongo administracijos vadovas penktadienį pristatė savo programą, žadėdamas atkurti šio tarptautinio verslo centro ankstesnę šlovę, tačiau nenurodė, kada miestas galėtų atsisakyti nulinės tolerancijos COVID-19 strategijos ir atsiverti pasauliui.
Johnas Lee
Johnas Lee / „Scanpix“/AP nuotr.

Propekiniškas komitetas, turintis maždaug pusantro tūkstančio narių, gegužės 8 dieną turėtų paskirti 64 metų Johną Lee, buvusį Honkongo aukščiausio rango policijos pareigūną ir saugumo vadovą, naujuoju šio pusiau autonominio miesto vadovu.

J.Lee yra vienintelis kandidatas į šį postą. Jis perims vadovavimą didžiulių demokratijos šalininkų protestų supurtytam miestui, kuriame Pekinas toliau aktyviai vykdo politinių laisvių varžymo kampaniją ir kurio gyventojai bei verslas jau ilgiau nei dvejus metus patiria tarptautinę izoliaciją dėl taikomų griežtų kovos su koronaviruso pandemija priemonių.

„COVIDas negyvens su mumis amžinai, tam tikru etapu jis bus suvaldytas“, – sakė J.Lee žurnalistams, paklaustas, kada Honkongas vėl atsivers pasauliui.

„Svarbu, kad gerai išlaikytume pusiausvyrą“, – pridūrė jis.

Kinija – vienintelė iš didžiųjų ekonomikų, kuri vis dar laikosi nulinės tolerancijos COVID-19 strategijos, nors itin užkrečiama viruso omikron atmaina prasprūsta pro kontrolės priemonių tinklą ir priverčia taikyti skausmingus suvaržymus tiek Honkonge, tiek žemyninėje šalies dalyje.

Honkongą vieną paskutinių pasiekė omikron atmainos banga, nusinešusi maždaug 9 tūkst. gyvybių ir paskatinusi išvykti nemažai miesto verslo bendruomenės narių.

J.Lee penktadienį sakė, kad jo 44 puslapių programoje apibrėžiamos pastangos atkurti Honkongo patrauklumą ir reputaciją, kurių jis imsis, kai liepos 1 dieną, per šios buvusios Didžiosios Britanijos kolonijos grąžinimo Kinijai 25-ąsias metines, perims miesto vairą iš Carrie Lam.

Tačiau nepaisant fakto, kad J.Lee savo rinkimų kampanijai pasirinko šūkį „Drauge pradėkime naują Honkongo istorijos skyrių“, jo pristatytos politikos gairės nedaug kuo skiriasi nuo Pekino suformuoto dabartinės C Lam administracijos kurso.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Carrie Lam
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Carrie Lam

J.Lee atliko svarbų vaidmenį prieš trejus metus malšinant demokratijos šalininkų protestus ir yra tarp 11-os aukščiausių Honkongo ir Pekino pareigūnų, kuriems Jungtinės Valstijos taiko sankcijas.

Penktadienį jis žadėjo, kad bus priimti teisės aktai, numatysiantys baudžiamąją atsakomybę už virtinę naujų nusikaltimų nacionaliniam saugumui, nors Pekinas po 2019-aisiais Honkongą septynis mėnesius purčiusių prodemokratinių protestų primetė miestui drakonišką įstatymą, kuriuo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla.

Bus tęsiamos pastangos „ugdyti naująją kartą, mylinčią šalį ir Honkongą“, pridūrė J.Lee.

Kaip ir visi jo pirmtakai, dirbę po miesto grąžinimo Kinijai, J.Lee kaip pagrindinę spręstiną problemą įvardijo nuolatinį įperkamo būsto trūkumą.

Honkongas daugelį metų išlieka brangiausią būstą siūlančių miestų sąrašo viršuje. Šįmet atliktas tyrimas parodė, kad vidutinė nekilnojamojo turto kaina 23 kartus viršija vidutines namų ūkio pajamas.

„Po visų didelių diskusijų dėl žemės naudojimo atėjo laikas veikti“, – sakė J.Lee ir pažadėjo, jog bus statoma daugiau būstų ir planuojama supaprastinti žemės pardavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius