Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 22 /15:15

Buvęs Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas dirbo Kremliui

Buvęs JAV prezidento Donaldo Trumpo rinkimų kampanijos štabo vadovas Paulas Manafortas prieš dešimtmetį slapta dirbo vienam Rusijos milijardieriui ir padėjo stumti tos šalies prezidento Vladimiro Putino interesus, rodo naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) gauta informacija.
Paulas Manafortas
Paulas Manafortas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Be to, jis buvo pasiūlęs ambicingą politinę strategiją, kaip būtų galima susilpninti prieš Rusiją nusistačiusias grupes buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, nurodė AP.

Šie faktai prieštarauja D.Trumpo administracijos ir paties P.Manaforto tvirtinimams, kad jis niekada nėra dirbęs Rusijos interesams.

P.Manafortas savo 2005-ųjų birželį parengtame konfidencialiame strategijos plane teigė galįs paveikti politiką, verslo sandorius ir žiniasklaidą Jungtinėse Valstijose, Europoje bei buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose, kad iš to naudos gautų V.Putino vyriausybė, nors tuo metu šaliai vadovaujant George'ui W.Bushui Vašingtono ir Maskvos santykiai prastėjo.

P.Manafortas savo planais pasidalijo su rusų aliuminio magnatu Olegu Deripaska, artimu V.Putino sąjungininku, su kuriuo jis galiausiai pasirašė 10 mln. dolerių vertės metinę sutartį, paaiškėjo po interviu su keliais žmonėmis, turinčiais informacijos apie P.Manaforto mokėjimus, bei ištyrinėjus AP gautus jo verslo dokumentus.

P.Manafortas ir O.Deripaska palaikė verslo santykius bent iki 2009 metų, sakė vienas asmuo, susipažinęs su tais planais.

„Dabar laikomės nuomonės, kad šis modelis gali būti itin naudingas V.Putino vyriausybei, jei jis bus pritaikytas teisinguose lygiuose bei tvirtai įsipareigojus siekti sėkmės“, – rašė P.Manafortas 2005 metais laiške O.Deripaskai. Tas planas, pasak P.Manaforto, „pasiūlys puikią paslaugą, kuria galima peržiūrėti V.Putino vyriausybės politiką tiek viduje, tiek išorėje“.

Buvusio D.Trumpo rinkimų kampanijos pirmininko planai buvo išdėstyti dokumentuose, kuriuos gavo AP. Juose buvo strategijos memorandumai bei įrašai, atskleidžiantys tarptautinius milijonų dolerių elektroninius pervedimus. Kiek darbų pagal minėtą sutartį P.Manafortas atliko, nėra žinoma.

P.Manafortas AP patvirtino, kad jis dirbo O.Deripaskai, tačiau sakė, kad jo darbas buvo neteisingai laikomas nepriimtinu.

Gyvena „Trump Tower“

Žinia apie P.Manaforto bendradarbiavimą su O.Deripaska pasirodo kaip tik tokiu metu, kai Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir du komitetai JAV Kongrese tiria, ar D.Trumpo komandos nariai buvo susimokę su Maskva šiai kišantis į pernykščių prezidento rinkimų kampaniją.

P.Manaforto pavardė tyrimuose skamba itin dažnai, bet jis pats kalba apie politikavimą ir neigia kada nors atstovavęs Rusijos interesams.

Valdant V.Putinui, O.Deripaska virto vienu turtingiausių žmonių Rusijoje. „WikiLeaks“ paviešintuose JAV diplomatų susirašinėjimuose 2006 metas jis buvo apibūdintas kaip vienas „iš dviejų ar trijų oligarchų, su kuriais reguliariai bendradarbiauja V.Putinas“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olegas Deripaska

Be to, teigta, kad aliuminio magnatas O.Deripaska, kurio turtas vertinamas maždaug 5,2 mlrd. dolerių, „daugiau mažiau visada“ kartu su V.Putinu keliauja į užsienį.

P.Manafortas vadovavo D.Trumpo kampanijos komandai nuo praėjusių metų kovo iki rugpjūčio. Kai paaiškėjo, kad P.Manafortas slapta dirbo buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui, D.Trumpas paprašė jo pasitraukti – tiesa, jau po kampanijos akcentu tapusio Respublikonų partijos suvažiavimo.

P.Manafortas šiuo metu gyvena Niujorke, ir ne bet kur, o bute, esančiame dangoraižyje „Trump Tower“.

Dabar aiškėja, kad P.Manafortas darbavosi ne tik Ukrainoje. AP šaltinių teigimu, jis planavo atidaryti biurą Maskvoje, o Ukrainoje jo rankomis greičiausiai darbavosi O.Deripaska.

P.Manafortas net pasitraukęs iš D.Trumpo komandos vis dar budi orbitoje. Vienam kolegai jis šįmet teigė reguliariai bendraujantis su prezidentu telefonu, o buvęs jo partneris Rytų Europoje Rickas Gatesas vis išvystamas Baltuosiuose rūmuose.

Galiausiai faktas toks, kad P.Manafortas šiuo metu gyvena Niujorke, ir ne bet kur, o bute, esančiame dangoraižyje „Trump Tower“.

Ką P.Manafortas 2005 metais rašė savo strategijos plane, kurį perdavė O.Deripaskai? Panašu, kad amerikietis puikiai suprato, jog iš tiesų kreipiasi į valdžią ir V.Putiną.

Jis teigė, kad užsakovų Ukrainoje interesus stumia į aukščiausius JAV vyriausybės sluoksnius – Baltuosius rūmus, Valstybės departamentą ir Kongresą. Be to, P.Manafortas tikino samdantis teisės ekspertus garsiuose universitetuose, pavyzdžiui, Djuko ir Niujorko, bei tyrimų centruose.

Pažeidė JAV įstatymus?

Šiuo atveju svarbu tai, kad P.Manafortas visą 2005-2009 metų laikotarpį, kai buvo pasirašęs sutartį su O.Deripaska, neatskleidė detalių apie tokią lobistinę veiklą JAV teisingumo departamentui.

Pagal JAV užsienio agentų registracijos aktą asmenys, Amerikoje vykdantys lobistinę veiklą užsienio šalių vyriausybių ar partijų vardu, turi informuoti Teisingumo departamentą ir pateikti tokios veiklos ataskaitas.

Teisės akto nesilaikymas yra baudžiamasis nusikaltimas ir gali būti baudžiamas iki 5 metų kalėjimo bausme bei finansine bauda iki 250 tūkst. dolerių.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Paulas Manafortas

AP gautuose dokumentuose rašoma, kad per ketverius metus iš O.Deripaskos P.Manafortas gavo dešimtis milijonų dolerių.

Amerikietis, beje, naudojosi ne savo viešai žinoma kompanija „Davis Manafort“, o įmone LOAV, kurią dar 1992 metais įregistravo Delavere – JAV valstijoje, per kurią plaukia ofšoriniai milijardai.

Amerikietis taip pat minėjo „ilgalaikius santykius“ su Vakarų žurnalistais ir siūlė išplėsti veiklą į Uzbekistaną, Tadžikiją ir Gruziją.

Strategijos dokumentuose P.Manafortas rašė, kad O.Deripaska ir V.Putinas gautų naudos iš jo lobistinės veiklos – esą oligarchai galėtų išlaikyti turtą Ukrainoje, kur buvo ką tik praūžusi Oranžinė revoliucija.

Amerikietis taip pat minėjo „ilgalaikius santykius“ su Vakarų žurnalistais ir siūlė išplėsti veiklą į Uzbekistaną, Tadžikiją ir Gruziją.

Ten jis esą būtų padėjęs V.Putinui draugiškoms partijoms, o esą antirusiškiems politikams, atvirkščiai, kenkęs įvairiomis informacinėmis kampanijomis.

Susipyko dėl pinigų

Visa tai, žinoma, vyko prieš 12 metų. 2014-aisiais P.Manafortas ir O.Deripaska viešai susiriejo svarstant vieną bankroto bylą Kaimanų salų teisme.

Rusijos milijardierius buvo perleidęs P.Manafortui beveik 19 mln. dolerių, kad amerikietis šiuos pinigus investuotų į Ukrainos televizijos kompaniją „Black Sea Cable“.

Paties O.Deripaskos atstovų dokumentuose skelbiama, kad P.Manafortas ir jo patikėtiniai, paėmę pinigus, tiesiog nutilo ir nesiteikė atsakyti į rusų užklausas dėl to, kaip naudojamos lėšos.

O.Deripaskos atstovai ir pernai, vos prasidėjus 2016 metų JAV prezidento rinkimų kampanijai, atvirai apkaltino P.Manafortą sukčiavimu ir pažadėjo susigrąžinti pinigus. Tiesa, kai D.Trumpas laimėjo respublikonų nominaciją, O.Deripaskos patikėtiniai nutilo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius