Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 19 /18:36

Buvęs Katalonijos lyderis C.Puigdemont'as sako galįs vadovauti regionui iš Belgijos

Buvęs Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemont'as, pernai spalį Madrido atstatydintas už pastangas atsiskirti nuo Ispanijos, penktadienį pareiškė, jog galėtų vadovauti regionui būdamas Belgijoje.
Carlesas Puigdemont'as
Carlesas Puigdemont'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Yra tik dvi galimybės. Būdamas kalėjime aš negalėsiu kreiptis į žmones, rašyti, susitikti su žmonėmis. Todėl vienintelė galimybė yra viską tęsti laisvai ir saugiai“, – sakė C. Puigdemon'as Katalonijos radijui.

„Šiais laikais stambusis verslas valdomas ir mokslinių tyrimų projektai vykdomi daugiausia naudojant naująsias technologijas“, – pridūrė buvęs Katalonijos lyderis.

„Tai nėra normalios sąlygos, kokių norėtume. Deja, yra daug sudėtingiau tai daryti (vadovauti Katalonijai) būnant Ispanijoje, nes ten būtume kalėjime“, – sakė jis.

C.Puigdemont'as yra pasitraukęs į Belgiją, o sugrįžęs į Ispaniją tikriausiai būtų areštuotas ir turėtų stoti prieš teismą dėl maišto kurstymo, antivyriausybinės veiklos bei valstybės lėšų švaistymo.

Katalonų pasiryžimas atsiskirti nuo Ispanijos išprovokavo didžiausią per kelis dešimtmečius regiono priešpriešą su Madridu ir supurtė Europos Sąjungą, dar neatsigavusią po britų sprendimo trauktis iš Bendrijos.

Katalonijos vyriausybę atleidęs ir parlamentą paleidęs Madridas sušaukė regione pirmalaikius rinkimus, tačiau šis sprendimas nepasiteisino, separatistams užsitikrinus absoliučią daugumą.

C.Puigdemont'as yra vienintelis Katalonijos separatistų bloko kandidatas į regiono vadovus.

Nors reiškiama įvairių nuomonių, dauguma Ispanijos konstitucijos ekspertų sutinka su premjero Mariano Rajoy pozicija, jog C.Puigdemont'as privalo „fiziškai būti“ Katalonijoje, kad galėtų vadovauti regionui.

Vyks į Daniją

Penktadienį taip pat paskelbta, kad C.Puigdemont'as kitą savaitę vyks į Danijos sostinėje vyksiančią konferenciją.

„Prezidentas Puigdemont‘as kitą savaitę planuoja kelionę į Daniją“, – žurnalistams Barselonoje sakė C.Puigdemont'o sąrašo „Drauge už Kataloniją“ atstovė Elsa Artadi.

E.Artadi: „Europos Sąjungoje jie turi judėjimo laisvę, ir tai yra normalu – bet ne Ispanijoje, nes ji nėra normali.“

C.Puigdemont'as rengiasi dalyvauti Kopenhagos universitete vyksiančioje diskusijoje apie Katalonijos atsiskyrimo sukeltą krizę „Katalonija ir Europa demokratijos kryžkelėje?“, sakoma universiteto tinklalapyje.

Ši išvyka į užsienį jam bus pirmoji nuo spalio pabaigos, kai jis pasitraukė į Belgiją.

Iš pradžių Ispanija buvo išdavusi C.Puigdemont'o Europos arešto orderį, tačiau vėliau jį atsiėmė. Dėl šios priežasties jis ir dar keturi drauge su juo į Belgiją atvykę buvę Katalonijos ministrai gali laisvai keliauti po senąjį žemyną.

„Europos Sąjungoje jie turi judėjimo laisvę, ir tai yra normalu – bet ne Ispanijoje, nes ji nėra normali“, – pareiškė E.Artadi.

Ši kelionė taip pat gali padėti buvusiam Katalonijos lyderiui išvengti problemų Belgijoje.

Leidimo gyventi neturintys ES piliečiai Belgijoje gali gyventi tris mėnesius, o po to jie teoriškai turėtų išvykti. Tačiau grįžę į tą pačią šalį, jie gali likti ten dar tris mėnesius, nurodė belgų pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius