Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Buvęs „Wagner“ būrio vadas pabėgo į Norvegiją ir nori duoti parodymus

Buvęs Rusijos privačios karinės kompanijos „Wagner“ būrio vadas Andrejus Medvedevas neteisėtai kirto Rusijos ir Norvegijos sieną ir pasiprašė prieglobsčio. Apie tai jis pats papasakojo interviu Rusijos žmogaus teisių projektui Gulagu.net.
Andrejus Medvedevas
Andrejus Medvedevas / Kadras iš vaizdo įrašo

Teigiama, kad sienos kirtimas įvyko ketvirtadienį, sausio 12 d., netoli Rusijos kalnakasių miestelio Nikelis Murmansko srityje. Pasak A.Medvedevo, jam kertant sieną, jį pastebėjo Rusijos pasieniečiai ir pradėjo šaudyti, bet nepataikė.

VIDEO: Экс-командир НВФ "ЧВК Вагнер" Андрей Медведев смог покинуть РФ и запросил убежище/защиту в Норвегии

Atsidūręs Norvegijos teritorijoje, buvęs samdinys kreipėsi į vietos teisėsaugos institucijas ir paprašė politinio prieglobsčio. Dabar jis yra Norvegijos sostinėje Osle, kur buvo apgyvendintas imigracijos taisyklių pažeidėjų centre.

A.Medvedevas teigia esąs pasirengęs atskleisti viską, ką žino apie karo samdinių bendrovės „Wagner“ veiklą, įskaitant jos vadovą Jevgenijų Prigožiną.

A.Medvedevas praėjusių metų liepą užsiverbavo „Wagner“ samdiniu. Pasibaigus 4 mėnesių sutarčiai, ji buvo prieš jo valią pratęsta. Tada A.Medvedevas savavališkai pasitraukė iš pozicijų ir grįžo į Rusiją. Vyras susisiekė su žmogaus teisių gynėjais ir pasakojo, kad J.Prigožino vyrai bando jį sugauti, todėl jis priverstas slapstytis.

Gruodžio mėnesį A.Medvedevas davė interviu leidiniui „The Insider“, kuriame kalbėjo apie egzekucijas „Wagner“ kompanijoje ir jos nuostolius.

„Mano vadovaujamame skyriuje buvo 15 žmonių, tai buvo šturmo skyrius, kuris vykdė kovines užduotis. Rugpjūtį pas mus pradėjo vežti kalinius. Įsteigėme 4-ąjį būrį. Mes buvome mirtininkai, nes visi prasižengėliai patekdavo į 4-ąjį būrį. Po kelių dienų iš 13 vyrų būrio liko tik trys“, – pasakojo jis.

Iki 2022 m. Rusijos oligarchas J.Prigožinas į savo privačią kariuomenę, žinomą kaip „Wagner“ grupė arba privati karinė kompanija „Wagner“ verbavo samdinius iš buvusių Rusijos kariuomenės ir policijos pareigūnų. Tačiau vykstant dabartinei Rusijos invazijai į Ukrainą, J.Prigožinas nusprendė savo grupės nuostolius, patirtus Ukrainoje, kompensuoti kaliniais iš Rusijos įkalinimo įstaigų.

„Wagner“ grupė, aktyviai taikanti „mėsos bangos“, t. y. žiaurių šturmo atakų beveik vien pėstininkų pajėgomis taktiką, kare pagarsėjo kaip daugiausiai nuostolių patyręs Rusijos dalinys. Ukrainiečių teigimu, „Wagner“ grupė patyrė ypač didelių nuostolių šturmuodama Soledarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius