Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čečėnijos prezidentas dėl išpuolio Paryžiuje kaltina Prancūziją

„Visa atsakomybė“ dėl naujausio išpuolio Paryžiuje, kuomet Čečėnijoje gimęs Prancūzijos pilietis peiliu nužudė vieną ir sužeidė keturis žmones, gula ant Prancūzijos pečių, sekmadienį pareiškė Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas.
Ramzanas Kadyrovas.
Ramzanas Kadyrovas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Užpuolikas, Prancūzijos policijos įvardijamas kaip Khamzatas Azimovas, šeštadienio vakarą surengė ataką Paryžiaus centre, tačiau policija jį netrukus nukovė.

R.Kadyrovas pareiškė, kad dvidešimtmetis užpuolikas yra Hasanas Azimovas. Anot Čečėnijos lyderio, jis gavo Rusijos pilietybę, kai jam buvo 14 metų, o vėliau tapo Prancūzijos piliečiu.

„Žinant tai, manau, kad labai svarbu pažymėti, kad visa atsakomybė dėl to fakto, kad Hasanas Azimovas pasirinko nusikalstamą kelią, gula ant Prancūzijos valdžios pečių, – susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ parašė R.Kadyrovas. – Jis gal ir gimė Čečėnijoje, tačiau užaugo jis ir jo asmenybė, jo nuomonės ir įsitikinimai susiformavo Prancūzijos visuomenėje.“

„Esu įsitikinęs, kad jeigu jis būtų praleidęs vaikystę ir paauglystę Čečėnijoje, Hasano likimas būtų kitoks“, – pridūrė Čečėnijos prezidentas.

Strasbūre sulaikytas užpuoliko Paryžiuje draugas

Sekmadienį taip pat paskelbta, kad Prancūzijos pietuose esančiame Strasbūre buvo sulaikytas žmogų Paryžiuje mirtinai subadžiusio čečėno draugas. Šiame mieste su šeima ir užaugo Kh.Azimovas. Khamzato tėvai jau anksčiau buvo apklausti Paryžiuje.

Strasbūre gyvena didelė Čečėnijos pabėgėlių bendruomenė.

Šimtai čečėnų pastaraisiais metais prisijungė prie islamistinių karinių grupuočių Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje ir kituose regionuose, įskaitant „Islamo valstybę“, veikiančią Sirijoje ir Irake.

2015 metų vasarį viešojoje erdvėje pasirodė „Islamo valstybės“ vaizdo įrašas iš Sirijos, giriantis tą mėnesį Paryžiuje atakas surengusius džihadistus. Tame įraše kalbėjo taip pat iš Čečėnijos į Prancūziją atvykęs Youssoupas Nassoulkhanovas.

Kaip skelbta anksčiau, Paryžiaus centre išpuolį surengęs vyras Prancūzijos pilietybę gavo 2010 metais, sekmadienį pranešė vietos naujienų portalas „France Info“.

Portalas informavo, kad užpuolikui Khamzatui Azimovui buvo 20 metų. Prancūzijos pilietybę jis gavo prieš aštuonerius metus. Iki išpuolio jis mokėsi viename Strasbūro universitete ir gyveno Paryžiuje su savo tėvais.

Specialiosios tarnybos Kh.Azimovą stebėjo nuo 2016-ųjų. Jis buvo įtrauktas į sąrašą asmenų, įtariamų turint radikalizuotas pažiūras ir galinčių kelti grėsmę saugumui.

Išpuolis šeštadienio vakarą įvyko Paryžiaus centrinėje Monsigny gatvėje, esančioje netoli operos rūmų. Šioje vietoje gausu restoranų, barų ir turistų lankomų objektų.

Per išpuolį žuvo 29 metų vyras, o dar du vyrai ir dvi moterys buvo sužeisti, tačiau jų gyvybėms pavojus negresia.

Tarp sužeistųjų buvo vienas vyras iš Liuksemburgo. Šios šalies Užsienio reikalų ministerija sekmadienį patvirtino, kad jo gyvybei pavojus negresia. Pranešime nenurodoma, ar Paryžiuje tas vyras gyveno, ar lankėsi kaip turistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius