Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čekas neįsileidžia rusų į savo viešbutį: toks jo kerštas už Krymo aneksiją

Nors čekas Tomas Krčmaras sulaukia ir grasinimų, jis nesigaili sprendimo neįleisti svečių iš Rusijos į savo 4 žvaigždučių viešbutį Ostravos mieste. Atvykėliams jis iškelia sąlygą: jie turi pripažinti, kad Krymas priklauso Ukrainai, rašo „Radio Free Europe“.
Tomašas Krčmaras
Tomašas Krčmaras / „Twitter“ nuotr.
Temos: 3 Čekija Rusija Krymas

„Aš labai emocingai reagavau į Krymo aneksiją, – 2014 metų įvykius prisimena T.Krčmaras. – Kai nusprendžiau neįsileisti aneksijai pritariančių rusų, tikrai nesitikėjau, kad kils tokia banga. Net nesapnavau, kad tai tęsis penkerius metus. Bet džiaugiuosi, kad kilo triukšmas.“

Čekas kalba apie patirtus teisinius nemalonumus ir neseniai išgirstą gerą žinią iš Čekijos konstitucinio teismo – kad draudimą jis paskelbė teisėtai.

Palankus teismo sprendimas

Pirmieji T.Krčmarą, viešbučio „Brioni Boutique“ savininką, nubaudė pačios Čekijos inspektoriai, jam skyrę 50 tūkst. kronų (1943 eurų) dydžio baudą – Čekijos prekybos inspektoratas paskelbė, kad vyras pažeidė kovos su diskriminacija įstatymus.

Visgi čekas nusprendė apskųsti baudą, ir regioninis teismas stojo į jo pusę – bauda buvo anuliuota. Bet tada Čekijos aukščiausiasis administracinis teismas atšaukė ir šį sprendimą bei grąžino bylą į regioninį teismą Ostravoje.

Pastaroji institucija praėjusių metų pradžioje priėmė T.Krčmarui nepalankų sprendimą, bet baudą sumažino iki 5 tūkst. kronų (194 eurų).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai prie karinės bazės Perevalnoje, Kryme.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai prie karinės bazės Perevalnoje, Kryme.

Vyras, žinoma, nebuvo patenkintas ir spaudai tada pareiškė: „Nesutinku su bauda – net jei ji tėra viena krona.“

Galiausiai dabar Čekijos konstitucinis teismas paskelbė, kad nors neįsileisti svečių pagal etniškumą ar tikėjimą tikrai neleistina, užtrenkti jiems duris atsižvelgiant į jų tautybę nedraudžiama.

Teismo nutartyje teigiama, kad net Čekijos vyriausybė „diskriminuoja pagal tautybę“, kai sprendžia, kokios tautybės asmenys gali atvykti į šalį be vizų. Teismas pridūrė, kad sprendimas skirti T.Krčmarui baudą „pažeidė jo teisę į politinės saviraiškos laisvę“.

Padeda prisiminti istoriją

Laikau tai sėkme. Teisybė – mūsų pusėje“, – pasidžiaugė T.Krčmaras, tiesa, pripažinęs, kad neigiamų reakcijų sulaukė labai nemažai – kaip ir asmeninių grasinimų.

„Dalį pastarosiomis dienomis parašytų atsiliepimų apie mūsų viešbutį teko perduoti policijai. Nueita per toli. Sulaukiau grasinimų. Iš čekų, ne iš rusų“, – teigė vyras.

„Twitter“ nuotr./Viešbutis „Brioni Boutique“ Ostravoje
„Twitter“ nuotr./Viešbutis „Brioni Boutique“ Ostravoje

T.Krčmaras, kurio vienas senelių buvo ukrainietis, Krymo aneksiją lygina su sovietų invazija į Čekoslovakiją 1968-aisiais, per vadinamąjį „Prahos pavasarį“.

„Paralelė tokia, kad nereikėtų nuolat lipti ant to paties grėblio. Vladimiras Putinas nieko naujo neišrado. Man susidaro įspūdis, kad daug žmonių gerai neišmoko istorijos, o aš padėjau jiems atnaujinti žinias“, – tvirtina čekas.

Jis rusams leidžia apsistoti savo viešbutyje, jei jie pasirašo po tekstu, kuriuo skelbiama, kad Krymas priklauso Ukrainai.

T.Krčmaras sako, kad tik apie 10 proc. rusų nesutinka su reikalavimu ir tokiu būdu netenka teisės apsistoti viešbutyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius