TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čekijai švelninant karantiną, ekspertas nurodė tris šalių atsivėrimui būtinas sąlygas

Čekijos gyventojai jau gali sportuoti lauke, apsipirkinėti statybos medžiagų, įrankių ir dviračių parduotuvėse. Nuo kitos savaitės leidžiamos būtinos kelionės už šalies ribų. Pasaulinės sveikatos ekspertas teigė, kad anksti užsidariusios šalys jau gali pradėti pamažu atsiverti, jei atitinka tris kriterijus: jose mažėja naujų susirgimų skaičius, sveikatos apsaugos sistemos geba tvarkytis su situacija, veikia masinio testavimo sistema.
Lenono siena Prahoje
Lenono siena Prahoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Profesionaliai sportininkei Irenai Gillarovai iš Čekijos ketvirtadienį sušvelninti ribojimai reiškė, kad ji pirmą kartą nuo šalies užrakinimo galės treniruotis Juliskos stadione Prahoje.

„Jei atvirai, tai – puiku. Esu labai susijaudinusi ir puikiai jaučiuosi. Dvi savaitės namuose padėjo man dar labiau vertinti savo darbą ir nelaikyti jo savaime suprantamu“, – penktadienį CNN sakė ieties metikė.

Sportininkai laikosi tvarkaraščio, užtikrinančio, kad stadione vienu metu būtų tik tam tikras skaičius žmonių.

„Scanpix“/AP nuotr./Ligoninė Prahoje
„Scanpix“/AP nuotr./Ligoninė Prahoje

„Jaučiuosi 100 proc. saugi. Jaučiu, kad sistema yra pakankamai gera, mes bandome jos laikytis protingai. Prisiimame visą atsakomybę“, – tikino sportininkė.

Pasaulinės sveikatos ekspertas Peteris Drobacas iš Oksfordo Saido verslo mokyklos CNN sakė, kad ribojimus švelninančios šalys yra labai „svarbūs ir viltingi pavyzdžiai“ Vakarams.

„Mes vis dar turime daug išmokti apie tai, kaip iš karantino sugrįžti saugiai ir efektyviai“, – teigė P.Drobacas.

Tačiau ribojimų švelninimas kelia riziką. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos direktorius Hansas Kluge'as šią savaitę įspėjo, kad situacija Europoje vis dar yra „kelianti didelį nerimą“, esą dar ne metas švelninti karantino priemones.

Pasak H.Kluge'o, Europa vis dar išlieka pandemijos centre, iš 10-ies pasaulyje koronaviruso labiausiai paveiktų valstybių septynios yra šiame žemyne.

Medicinos žurnale „The Lancet“ publikuotame tyrime rašoma, kad ribojimai visame pasaulyje neturėtų būti visiškai panaikinti iki tol, kol bus išrasta vakcina nuo COVID-19.

VIDEO: Kaip plinta COVID-19 ligos sukėlėjas ir kokių rekomendacijų būtina laikytis norint apsisaugoti

Pasak P.Drobaco, ribojimus švelninti besiruošiančios šalys buvo vienos pirmųjų Europoje, įvedusios karantinus arba griežtas socialinio atstumo priemones, taip pat greitai išplėtusios testavimo mastą.

„Jos pritaikė šias priemones ir todėl jau pasiekė infekcijų piką. Šiose šalyse su koronavirusu susijusių mirčių skaičiai siekia dešimtis ar šimtus, o ne tūkstančius. Jų situacija yra kur kas geresnė dėl proaktyvių veiksmų“, – CNN sakė P.Drobacas.

Pasak jo, jų planai palaipsniui sušvelninti ribojimus atrodo „pagrįsti ir protingi“.

„Tai – labai laipsniškas procesas, jos galės greitai sužinoti ir atsekti naujas infekcijas. Bet jei jos pernelyg sušvelnins ribojimus, infekcijų skaičius gali pradėti sparčiai augti, todėl jos gali vėl šiek tiek atsitraukti. Štai kaip visos šalys turės elgtis“, – pridūrė jis.

Pasak mokslininko, norinčios sušvelninti ribojimus šalys turės atitikti tris kriterijus, kad išvengtų naujos infekcijų bangos.

Pirmiausia būtina, kad jose nuosekliai mažėtų naujų užsikrėtimų skaičius. Visų antra, jų sveikatos apsaugos sistemos turi gebėti tvarkytis neįvesdamos tokių krizės priemonių kaip laikinų ligoninių įsteigimas.

P.Drobaco teigimu, toms šalims reikia masinio testavimo sistemos, taip pat sekti ir izoliuoti kontaktus, kad sergantys asmenys būtų izoliuoti prieš užkrečiant kitus.

Bus leidžiamos būtinos kelionės

Paskelbusi ekstremalią padėtį kovo 12 dieną, Čekijos vyriausybė netruko įvesti kelionių ribojimų, uždraudė didelius renginius ir uždarė nebūtinus verslus. Nuo kovo 19 dienos 10,7 mln. gyventojų turinčioje valstybėje buvo reikalaujama viešose vietose dėvėti kaukes ar kitus veido apdangalus.

CNN rašo, kad, panašu, jog griežtos pandemijos suvaldymo priemonės atsiperka. Vyriausybė pirmadienį paskelbė apie karantino ribojimų švelninimą.

Nuo antradienio žmonėms leidžiama mankštintis po vieną nedėvint kaukių. Nuo ketvirtadienio leista atsidaryti statybinių medžiagų, įrankių, dviračių parduotuvėms bei dviračių remonto dirbtuvėms.

Sportui skirtose aikštelėse po atviru dangumi taip pat leidžiama užsiimti sportu, tačiau vienoje erdvėje negali būti daugiau nei dviejų žmonių, draudžiama naudotis dušais ir spintelėmis.

Nuo kovo 14 dienos bus leidžiamos būtinos kelionės už Čekijos ribų.

Sportininkė I.Gillarova sakė besitikinti, kad šiemet prasidės tarptautiniai čempionatai, greičiausiai nuo rugpjūtį Paryžiuje numatyto Europos lengvosios atletikos čempionato.

Atsidaro ir kitos šalys

15min jau rašė apie Danijoje ir Norvegijoje švelninamas karantino priemones.

Norvegijoje nuo balandžio 20–27 dienomis jau bus atidaryti vaikų darželiai, o nuo balandžio 27-osios bus atidaromos ir pradinės mokyklos. Nuo balandžio 20-osios norvegai taip pat galės keliauti į savo vasarnamius.

Danija šią savaitę irgi paskelbė planuojanti net anksčiau nei Norvegija atidaryti vaikų darželius ir mokyklas vaikams iki 11 metų. Danijos vyriausybė taip pat paskelbė, kad suaugusieji galės grįžti į darbovietes, jei laikysis bendrųjų tinkamo elgesio gairių.

„Scanpix“ nuotr./Kopenhagos gyventojai mėgaujasi balandžio saule
„Scanpix“ nuotr./Kopenhagos gyventojai mėgaujasi balandžio saule

Šioje šalyje bažnyčios, bibliotekos, sporto klubai, prekybos centrai bus uždaryti bent iki gegužės 10-osios. Restoranai, barai, kavinės ir kirpyklos – „iki kito etapo“. Tuo tarpu masiniai renginiai draudžiami iki pat rugpjūčio.

Ribojimus švelninti ruošiasi ir Austrija. Po Velykų šalyje vėl bus leidžiama veikti iki 400 kvadratinių metrų dydžio parduotuvėms, taip pat statybinių medžiagų ir sodininkystės krautuvėms.Nuo gegužės 1-osios jau galės veikti visos parduotuvės, prekybos centrai ir kirpyklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius