-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geri ženklai? Norvegija ir Danija pradės švelninti apribojimus

Norvegija, viena pirmųjų Europos šalių, įvedusių apribojimus, esą reikalingus koronaviruso infekcijos plitimo sustabdymui, jau pradės juos švelninti. Kaip ir Danija, kuri vaikų darželius ir pradines mokyklas atidarys jau kitą savaitę, skelbia „The Local“.
Kopenhagos gyventojai mėgaujasi balandžio saule
Kopenhagos gyventojai mėgaujasi balandžio saule / „Scanpix“ nuotr.

Kaip teigė Norvegijos premjerė Erna Solberg, viešąjį gyvenimą į įprastas vėžes bus stengiamasi sugrąžinti pamažu. Koronaviruso krizė sustingdė šalies ekonomiką, darbo neteko daugybė žmonių.

„Mes kartu jau kontroliuojame virusą, todėl galime pamažu atidaryti visuomenę“, – pareiškė E.Solberg, o sveikatos apsaugos ministras anksčiau irgi teigė, kad epidemija Norvegijoje jau kontroliuojama, nes plitimo lygis labai nukritęs.

Pagal dabartines taisykles, galiojančias iki balandžio 13 dienos, uždaryti vaikų darželiai ir mokyklos, į šalį neleidžiama atvykti užsieniečiams, kurie Norvegijoje negyvena ir nedirba, žmonėms draudžiama vykti į kalnų namelius.

Tačiau dabar skelbiama, kad balandžio 20–27 dienomis jau bus atidaryti vaikų darželiai, o nuo balandžio 27-osios bus atidaromos ir pradinės mokyklos. Nuo balandžio 20-osios norvegai taip pat galės keliauti į savo vasarnamius.

Tiesa, E.Solberg pridūrė, kad reikia tęsti darbo iš namų praktiką, o norvegams esą reikėtų ilgam priprasti prie priemonių prieš infekcijos plitimą. Be to, iki pat birželio 15 dienos nevyks dideli sporto ir kultūros renginiai, o piliečiams ir toliau nerekomenduojama vykti į užsienį.

„Scanpix“ nuotr./Keleivis Oslo autobuse
„Scanpix“ nuotr./Keleivis Oslo autobuse

Trečiadienį rytą Norvegijoje buvo užfiksuota beveik 6,1 tūkst. užsikrėtimų naujuoju koronavirusu. 89 užsikrėtę asmenys mirė.

Danija šią savaitę irgi paskelbė planuojanti net anksčiau nei Norvegija atidaryti vaikų darželius ir mokyklas vaikams iki 11 metų.

Danijoje sprendimas pamažu naikinti apribojimus grindžiamas prielaida, esą piliečiai patys laikysis higienos ir socialinės distancijos normų.

Ministrė pirmininkė Mette Frederiksen atvirai pareiškė, kad toks sprendimas priimamas, nes tėvams, kurie turi rūpintis mažamečiais, permetama pernelyg didelė našta. O vaikų darželių ir mokyklų atidarymas esą reiškia, kad tėvai galės ramiai dirbti.

„Dabar daug darbų dėl to nepadaroma. Suprantu, kad bus tėvų ir žmonių, kurie baiminsis dėl infekcijos. Todėl vaikams ir suaugusiesiems reikės būti lauke – kuo įmanoma dažniau (mokyklų teritorijose, – red.).

„Scanpix“/AP nuotr./Danijos premjerė Mette Frederiksen
„Scanpix“/AP nuotr./Danijos premjerė Mette Frederiksen

Viduje tarp vaikų turi būti kuo didesnis atstumas. Reikia daugiau švaros. O jei nors kiek negaluojate, likite namuose“, – kalbėjo premjerė.

Danijos infekcinių ligų agentūros SSI atstovas Kare Molbakas pareiškė, kad sprendimas pamažu naikinti apribojimus grindžiamas prielaida, esą piliečiai patys laikysis higienos ir socialinės distancijos normų.

„Žinome, kad sveikatos apsaugos sistema nesugrius. Bet svarbu, kad žmonės toliau laikytųsi rekomendacijos čiaudėti į rankovę ir plautis rankas. Turime rūpinti vieni kitais“, – teigė K.Molbakas, neigiantis, kad taip Danija pereina prie „bandos imuniteto“ strategijos.

Danijos vyriausybė taip pat paskelbė, kad suaugusieji, kurių kovo 12-ąją buvo paprašyta dirbti iš namų, dabar jau gali keliauti į darbovietes – jei tik laikysis bendrųjų tinkamo elgesio gairių.

Šioje šalyje bažnyčios, bibliotekos, sporto klubai, prekybos centrai bus uždaryti bent iki gegužės 10-osios. Restoranai, barai, kavinės ir kirpyklos – „iki kito etapo“. Tuo tarpu masiniai renginiai draudžiami iki pat rugpjūčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius