-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpą su R.Reaganu lyginantis R.Kessleris: „Geriau nei dabar Amerikoje buvo labai seniai“

Ronaldas Kessleris – vienas retų JAV žurnalistų, savo knygoje apie prezidento Donaldo Trumpo administraciją rašančių palankiai. Į Lietuvą atvykęs autorius, kuris yra D.Trumpui priklausančio prabangaus „Mar-a-Lago“ kurorto garbės narys ir apskritai geras dabartinio prezidento bičiulis, interviu 15min aiškino, kad JAV lyderį net lygintų su itin palankiai vertintu Ronaldu Reaganu.
Ronaldas Kessleris
Ronaldas Kessleris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

74-erių R.Kessleris pastarosiomis savaitėmis keliavo per JAV televizijas ir jų studijose aiškino, kodėl legendinio „The Washington Post“ žurnalisto Bobo Woodwardo knyga „Fear: Trump in the White House“ iškreipia D.Trumpo portretą.

Jis ir 15min tvirtino, kad jo paties irgi šiais metais išleista knyga „The Trump White House“ su paantrašte, esą „keičiamos žaidimo taisyklės“, kur kas tikslesnė.

Suprask, D.Trumpas, dėl kurio veiksmų JAV pasaulinei reputacijai buvo suduoti keli skaudūs smūgiai, iš tiesų yra puikus lyderis.

Pusantro dešimtmečio „The Washington Post“ tyrimų skyriuje kartu su B.Woodwardu dirbęs R.Kessleris, kurio knygą D.Trumpo šalininkai liaupsina, o kritikai nurašo kaip pigią propagandinę duoklę prezidentui, interviu tikino, kad JAV prezidentas dėl aibės jau nuveiktų darbų netgi įeis į istoriją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronaldas Kessleris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronaldas Kessleris

Rėksmingos žinutės – asmenybės dalis

– Pone Kessleri, jūsų vizito Lietuvoje organizatoriai jus pristatė kaip vienintelį, tikrai žinantį, kas dedasi Baltuosiuose rūmuose. Kodėl?

– Su Trumpu susipažinau prieš du dešimtmečius, kai su žmona, kuri irgi buvo žurnalistė, jo lėktuvu nuskridome į „Mar-a-Lago“ ir ten praleidome savaitgalį. Tada rašiau knygą apie Palm Bičą („The Season: Inside Palm Beach and America's Richest Society“, – red.).

Paprastai rašau apie Federalinį tyrimų biurą, Centrinę žvalgybos valdybą, Slaptąją tarnybą, bet tuo metu išgyvenau amžiaus vidurio krizę – norėjau paragauti daugiau šampano ir aplankyti daugiau vakarėlių.

Mes susidraugavome. Skrendant į Floridą, Trumpas juokėsi iš pasipūtusių Palm Bičo mėlynakraujų, kuriems nepatiko „Mar-a-Lago“, nes neva – jūs tik pagalvokite – į kurortą įleidžiami juodaodžiai ir žydai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo kurortas „Mar-a-Lago“ Floridoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpo kurortas „Mar-a-Lago“ Floridoje

Jis man pasakė norintis, kad jį mylėtų, ir kad jam patinka neklausyti kitų. Toks ir yra Trumpas – jis nori meilės ir niekada neklauso tų, kurie stoja jam skersai kelio.

R.Kessleris: „Trumpas visada išklauso, pamąsto. Milijardieriumi jis tapo tikrai ne elgdamasis kvailai ar idiotiškai.“

Trumpui patiko, kad aš objektyviai aprašiau jo veiklos metodus tokiu metu, kai jį vis puolė žiniasklaida. Aš taip pat pamačiau, kad jis puikiai susigaudo politikoje ir yra kur kas gudresnis, nei manoma.

Su žmona vis grįždavome į „Mar-a-Lago“, o 2011 metais parašiau komentarą, kuriame pasiūliau nenuvertinti galimybės, kad Trumpas bus išrinktas prezidentu. 2016-ųjų sausį dar viename komentare spėjau, kad jis laimės rinkimus ir kaip valdys Ameriką.

Ši knyga yra vienintelė, teigiamai vaizduojanti Trumpą. Jis vieninteliam man davė interviu – knygai tai didelis pliusas. Tad, taip, aš turėjau prieigą prie Baltųjų rūmų.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Knygoje teigiu, kad Trumpą dėl pasiekimų ekonomikoje ir užsienio politikoje vertins kaip vieną geriausių visų laikų JAV prezidentų. Kad visi tie tviterio pranešimai ir komentarai bus pamiršti. Bet taip pat rašau ir apie jo klaidas, kurios padeda paaiškinti komplikuotą Trumpo būdą.

Galiausiai kalbuosi su Norma Foerderer, kuri daugiau nei 26 metus dirbo pagrindine Trumpo asistente ir pažinojo jį geriau nei bet kas kitas. Būtent jai Trumpas pirmajai pasakė apie Melanią ir būtent ji visada sako, kad yra dvi Trumpo pusės.

Esą vienas yra tas asmuo, kurį matome per televiziją, kuris skelbia šokiruojančius komentarus, kad tik gautų dėmesio savo verslui, o dabar, žinoma, savo politinei administracijai.

Antrasis Trumpas – tikrasis Trumpas. Jis visada išklauso, pamąsto. Milijardieriumi jis tapo tikrai ne elgdamasis kvailai ar idiotiškai. Trumpui visada svarbios smulkmenos – antai kartą jis itin atidžiai rinkosi krioklių spalvą savo golfo aikštynams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronaldas Kessleris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronaldas Kessleris

Priešingai nei manoma, jam labai svarbios kitų žmonių nuomonės. Jis atsiklausia ne tik savo patarėjų, bet ir kitų – savo draugų, jį saugančių agentų, net valytojų. Tinklas užmetamas išties platus.

Visos tos žinutės ir akiplėšiški komentarai – Trumpo asmenybės dalis. Tie pasisakymai jam leidžia jaustis galingam.

Veikia iš galios pozicijos

– Bet turite pripažinti, kad Trumpo administracija be proto chaotiška. Savo knygoje labai nemažai jos narių giriate kaip puikų Trumpo pasirinkimą, bet kai knyga pasirodė, daugelis jų jau buvo palikę Baltuosius rūmus. Ar jam apskritai svarbiau stabilumas, ar chaosas?

– Trumpui patinka chaosas, jam patinka kitus purtyti. Ir reikia kalbėti ne apie jį, o apie patarėjus. Jam tikrai nerūpi – jei Trumpas mano, kad patarėjai dirba savo darbą, jis patenkintas, bet jei jis taip nemano, jų greitai nebelieka.

– Turite omenyje asmenis, kurie, Trumpo manymu, pradeda pranokti jį patį? Kaip Steve'as Bannonas?

– Šis pavyzdys tikrai geras. Tiesa, Bannonas ir pats save sunaikino. Trumpas pats vadovauja savo štabui, jis pats priima sprendimus.

Tai nėra geriausias būdas vadovauti organizacijai – juk kas norės prie jos prisijungti, jei žinos, kad su jais bus negarbingai elgiamasi? Bet visa tai kažkaip veikia – rezultatai kol kas puikūs.

„Scanpix“/AP nuotr./Steve'as Bannonas
„Scanpix“/AP nuotr./Steve'as Bannonas

– Kokie jie? Rekordiškai maži nedarbo rodikliai, ypač tarp afroamerikiečių?

– Tikrai taip. Rodikliai mažiausiai nuo 1972 metų, kai buvo pradėta vertinti juodaodžių užimtumą. Nedarbo lygis dabar siekia vos 3,9 proc. be to, veikia mokesčių karpymai, į padanges pakilę akcijų biržų rodikliai.

Ir tai Trumpo nuopelnas. Jis inicijavo dereguliavimo vajų, o tai verslui signalizuoja mažesnę riziką samdyti daugiau darbuotojų. Obama demonizavo didįjį verslą ir bendrasis vidaus produktas per dvi jo kadencijas niekada nekilo taip sparčiai kaip dabar.

R.Kessleris: „Kai sakoma, kad Trumpas draugiškas Putinui, nežinau, apie ką kalbama.“

Kalbant apie užsienio politiką, Trumpas sutriuškino – kalbant apie geografiją – „Islamo valstybę“. Saudo Arabija jau užsmaugė radikalius islamistus, dabar keliaujama denuklearizacijos link derybose su Šiaurės Korėja.

Putiną Trumpas stengiasi palaužti jam siūlydamas susitarti – rodo ir meduolį, ir botagą. Viena vertus, Trumpas apie Putiną kalba gražiai – taip elgtųsi bet kuris kitą kompaniją perimti norintis verslininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Helsinkyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimas Helsinkyje

Tačiau kita ranka JAV prezidentas itin aktyviai veikia. Jam veiksmai svarbesni nei žodžiai. Juk yra sankcijos Rusijai ir Putino draugams oligarchams, raketos Lenkijoje, kurias Obama buvo atėmęs, ginklai Ukrainai.

Pačiose JAV didinamos naftos gavybos apimtys – tai mažina naftos kainą ir kerta per Rusijos valstybinių naftos kompanijų pajamas.

Praėjusią savaitę Trumpas pristatė naują nacionalinę kibernetinę strategiją, pagal kurią JAV galės atsakyti, reaguoti į kibernetines atakas. Tai dar negirdėta ir tai tikrai atgrasys Rusiją.

– Kaip tik perskaičiau Michaelo Isikoffo ir Davido Corno knygą „Russian Roulette“, kurioje rašoma, kad Baracko Obamos administracija nenorėjo atsakyti į Rusijos kibernetinį kišimąsi ir eskaluoti situacijos, nes Rusija – branduolinė galia.

– Na, tai juokinga, juk Rusija nepanaudos branduolinio ginklo atsakydama į kibernetinę ataką. Rusai ne kvaili, jie žino, kad taip pasielgę būtų sunaikinti.

Bet toks ir yra skirtumas tarp Trumpo ir Obamos – Trumpas visada stengiasi rodyti galią, o Obama slėpėsi už nugarų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Barackas Obama

Galiausiai Trumpas įsakė smogti taikiniams Sirijoje. Sąrašas begalinis, tad kai sakoma, kad Trumpas draugiškas Putinui, nežinau, apie ką kalbama.

– Aišku, kai į situaciją žvelgiama iš čia, iš Lietuvos, tikrai nemalonu matyti, kaip Trumpas murkia susitikęs su Putinu Helsinkyje ir apskritai taip dažnai kalba apie norą draugauti su Rusija. Juk tokia retorika, toks elgesys keistas, ar ne?

– Taip, vaizdas tikrai keistas ir gali kelti nerimą. Man ir turbūt visiems labai nepatiko, kai jis palygino Rusijos ir JAV žvalgybos tarnybas.

Bet, vėlgi, turite suprasti, kas iš tikrųjų vyksta. Trumpas naudoja meduolio ir botago principą. Jis siūlo tam tikrą sandėrį, kuris galbūt padėtų Putinui Rusijoje, bet tuo pat metu jis išlieka budrus.

Tarkime, Trumpas ką tik susitarė su Kanada dėl naujos NAFTA (Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties, – red.). Jis nuo pat pirmos dienos žinojo, kad pavyks pasiekti JAV naudingiausią susitarimą. Toks derybų menas.

Susitikimas „Trump Tower“ – nesvarbus?

– Gerai, o kaip su Roberto Muellerio tyrimu dėl Rusijos kišimosi į rinkimus ir galimo susimokymo su Trumpo kampanija? Juk jau nustatyta, kad keli jos pareigūnai bandė pasiekti, kad Rusija padėtų Trumpui.

– Buvo vienas toks individas – George'as Papadopoulos. Bet savo knygoje cituoju Paulo Manaforto ir kitų laiškus jam, kuriuose teigiama, kad jokios Rusijos pagalbos nereikia. Papadopoulos buvo visiškai nereikšminga figūra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Papadopoulosas
AFP/„Scanpix“ nuotr./George'as Papadopoulosas

– O Rogeris Stone'as? Juk jis bendravo su „WikiLeaks“.

– Stone'as yra niekas.

– Tik ilgametis Trumpo draugas.

– Bet jokio ryšio su Trumpu nėra. Pats Stone'as teigia, kad bendrauja su Trumpu, bet taip tikrai nėra. Be to, su rusais susitinka visi Kongrese – senatorė Diane Feinstein pietavo su Rusijos ambasadoriumi, ir niekas apie tai kažkodėl nekalbėjo.

– Tad jūs, kaip ir Trumpas, sakote, kad visas tyrimas yra nereikalingas, kad tai raganų medžioklė?

– Kas dėl kampanijos ir Rusijos ryšių, taip, tai apgaulė. FTB savo tyrimą pradėjo dėl Rusijos kišimosi į rinkimus ir dėl to, kad Papadopoulos pasigyrė žinantis, jog Rusija turi nutekintus Hillary Clinton laiškus. Priežastis pradėti tyrimą buvo.

Bet tai ir viskas. Visi žiniasklaidos pranešimai apie susimokymą, trukdymą teisingumui... Esu tikras, kad FTB viską įvertino ir įtarimus atmetė, nes jiems nėra pagrindo.

– Ir vis dėlto: buvo susitikimas „Trump Tower“ tarp Manaforto, Jaredo Kushnerio ir Trumpo jaunesniojo bei rusės teisininkės Natalijos Veselnickajos.

– Bet ten kalbėta apie draudimą įsivaikinti vaikus iš Rusijos. Rusai teigė, kad turi neigiamos informacijos apie Hillary, bet paaiškėjo, jog neturi.

„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja
„Scanpix“/AP nuotr./Natalija Veselnickaja

– Tačiau Trumpo atstovams neužkliuvo pati mintis gauti informacijos iš rusų.

– Na ir kas? Jei kas nors jums paskambintų ir pasakytų, kad turi purvo apie jūsų varžovą, kaip elgtumėtės?

– Aš nepriimčiau informacijos, kuri man būtų siūloma priešiškos valstybės vardu. Tai nebūtų legalu per rinkimų kampaniją. Šiuo atveju Veselnickaja teigė turinti linkėjimų iš Kremliaus.

– Na, Hillary, tiesą sakant, užsakė tyrimą ir mokėjo rusams už informaciją (R.Kessleris tikriausiai turi omenyje garsiąją brito eksžvalgybininko Christopherio Steele'o ataskaitą apie Trumpą esą užverbavusią Rusiją ir jo anoniminius šaltinius šioje šalyje, – red.).

Tad tas susitikimas nieko nereiškė, nors galbūt ir galima sakyti, kad prieš susitikimą reikėjo pasikonsultuoti su teisininkais.

Peikia šiandienos žurnalistus

– Apklausos jau netrumpai rodo, kad Trumpo darbą neigiamai vertina apie 10 proc. punktų daugiau amerikiečių negu teigiamai. Kaip manote, kodėl? Esate rašęs apie žiniasklaidos šališkumą. Galvojate, kad trūksta neutralumo?

– Pavyzdžiui, portalas „PolitiFact“ tikrina daugelio politikų pasisakymus – tiek respublikonų, tiek demokratų – ir ieško juose netiesos. Trumpas kitus lenkia visa galva.

George'o W.Busho darbą neigiamai vertino panašus skaičius amerikiečių. Klausimas sunkus, bet JAV žurnalistai paprastai iš tiesų yra liberalai (pagal amerikietišką tradiciją kairieji, – red.) ir visada kritiški respublikonams. Vis dėlto praeityje iš žurnalistų buvo tikimasi, kad savo asmeninių pozicijų viešai jie neskelbs. Dabar toks principas išmestas į šiukšlių dėžę – standartai sutrupėjo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronaldas Kessleris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ronaldas Kessleris

Be to, veikia toks instinktas, kad jei pasakysi ką nors teigiamo apie Trumpą, kolegos iš tavęs juoksis. Taip ir būtų.

R.Kessleris: „Praeityje iš žurnalistų buvo tikimasi, kad savo asmeninių pozicijų viešai jie neskelbs. Dabar toks principas išmestas į šiukšlių dėžę – standartai sutrupėjo.“

Kai pasirodė mano knyga, mane kvietė į įvairias televizijas, pavyzdžiui, NBC, ir atvirai kikeno. Žurnalistams taip elgtis nevalia.

Tais laikais, kai 15 metų dirbau „The Washington Post“, už tokius nesąžiningus rašinius, kokie pasirodo dabar, reporterius būtų iškart atleidę.

Trumpą vertina taip, kaip Ronaldą Reaganą – jį irgi vadino pavojingu kvailiu. Dabar Reaganas pripažįstamas didžiu prezidentu – jis sugriovė Sovietų Sąjungą, jis padėjo suklestėti JAV ekonomikai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ronaldas Reaganas

– Kai Trumpo administracija ir respublikonai skelbė apie mažinamus mokesčius, būta daug kalbų apie atsiversiančias didžiules skyles biudžete. Tai irgi mitas? Ar tiesiog skaičiai dabar nesvarbūs, nes ateityje bus atrasti būdai subalansuoti biudžetą?

– Žinote, Obama padvigubino valstybės skolą – niekas nenusiminė. Deficitas – problema, bet klestinti ekonomika nulems didesnes pajamas iš mokesčių.

– Padeda ir prekybos karai.

– Trumpo tikrasis tikslas – atsikratyti tarifų. Tai jis ir padarė susitardamas su Kanada.

– Bet ir prekybos karai, ir apskritai Trumpo elgesys, kivirčai su kitų pasaulio šalių lyderiais neabejotinai kenkia Amerikos tarptautinei reputacijai, ypač Europoje. Taip dar nėra buvę – ar Trumpui apskritai rūpi kas nors už JAV ribų?

– Taip, precedento dabartinei situacijai nėra. Bet Trumpas mėgsta kelti sumaištį ir išgauti iš jos rezultatų.

Jis supeikė kitas NATO nares dėl nepakankamo gynybos finansavimo, ir sąjungininkai labai įsiskaudino – kaip jis drįsta? Bet Trumpas buvo ir yra teisus, o dabar gynybos biudžetai didinami.

Tai tik vienas pavyzdys. Trumpas buvo susipykę su Kanados premjeru Justinu Trudeau, o dabar susitarta dėl prekybos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justinas Trudeau ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justinas Trudeau ir Donaldas Trumpas

Nepatenkintas J.Comey elgesiu

– Ar sutiktumėte su teiginiu, kad Trumpas atsakingas už visus teigiamus dalykus, bet nekaltas dėl klaidų? Jis pats taip galvoja?

– Taip. Manau, kad visi nuopelnai tiesiogiai priskirtini Trumpui. Tikslas pateisina priemones, dėl kurių kyla, jaučiu, trumpalaikių problemų.

– Pavyzdžiui, savo knygoje teigiate, esą Trumpas nėra atsakingas už tai, kad atleido FTB direktorių Jamesą Comey. Kodėl ne?

– Taip nerašiau. Rašiau, kad Ivanka Trump ir Kushneris pastūmėjo jį atleisti Comey. Taip pat – kad Jeffas Sessionsas ir Rodas Rosensteinas (JAV generalinis prokuroras ir jo pavaduotojas, – red.) pareiškė nepasitikintys Comey. Tai buvo paskutinis šiaudas.

Maniau, kad Comey dirbo gerai kaip FTB direktorius. Bet dabar man panašu, kad sprendimas jį atleisti buvo teisingas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey duoda interviu ABC
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Comey duoda interviu ABC

Kai pasirodė Comey knyga, jis pareiškė manantis, kad Rusija turi kažką apie Trumpą. Jake'as Tapperis (CNN žurnalistas, – red.) iškart jo paklausė, kodėl jis taip mano. Comey atsakė: „Dėl to, kad Trumpas atkakliai sako esąs nekaltas.“

Įsivaizduokite prisiekusįjį nužudymo byloje, kuris pareikštų balsavęs už nuosprendį „kaltas“ dėl to, kad teisiamasis atkakliai aiškino esąs nekaltas. Tai neįtikėtina!

– Jūs pats JAV teisėsaugos ir žvalgybos tarnybas, jei neklystu, gerbiate. Trumpas, panašu, nelabai? FTB atžvilgiu jis yra pasisakęs labai neigiamai. Kodėl jis puola šią svarbią instituciją?

– Akivaizdu, kad dėl „Rusijos tyrimo“. Trumpas taip pat nori pakreipti visuomenės nuomonę savo naudai.

– Bet ar FTB to vertas? Agentai juk tiesiog dirba savo darbą.

– Taip, jie tiesiog dirba. Kai visas šis tyrimas baigsis, o baigsis greitai, tikiu, kad Trumpas pabandys pataisyti santykius su teisėsauga.

– Jau visai tuoj – vidurio kadencijos rinkimai. Kaip Trumpo administracijos veiklą galėtų pakeisti scenarijus, jei demokratai perimtų Atstovų rūmų kontrolę?

– O taip, pokyčių būtų, bet nemanau, kad demokratai nugalės. Pats Trumpas neabejotinai bus perrinktas – ekonomika šiuo atveju yra svarbiausias rodiklis. O ji klesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius