-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 25 /17:50

D.Trumpas giria produktyvią Pchenjano reakciją į jo sprendimą atšaukti derybas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pasveikino Šiaurės Korėjos reakciją į jo vakarykštį sprendimą atšaukti svarbias istorines derybas, Pchenjano režimui pareiškus, kad tebėra nusiteikęs derėtis „bet kuriuo metu“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas giria produktyvią Pchenjano reakciją į jo sprendimą atšaukti derybas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Labai gera žinia, kad gavome šiltą ir produktyvų pranešimą iš Šiaurės Korėjos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D.Trumpas, ketvirtadienį atšaukęs birželio 12-ąją Singapūre turėjusias vykti jo derybas su Kim Jong Unu dėl Pchenjano „priešiškumo“.

„Greitai pamatysime, kur tai nuves; tikiuosi, kad į ilgą ir tvarų klestėjimą ir taiką. Tik laikas (ir talentas) parodys!“ – pridūrė JAV vadovas.

Netrukus jis pareiškė, kad jo istorinis susitikimas su Šiaurės Korėjos lyderiu vis dar gali įvykti birželio 12-ąją, kaip kad buvo planuota.

„Tai (derybos) gali būti netgi (birželio) 12-ąją. Dabar su jais (šiaurės korėjiečiais) kalbamės, – sakė prezidentas Baltuosiuose rūmuose. – Jie labai to nori. Ir mes to norėtume. Pažiūrėsime, kas nutiks.“

Asmeniniame laiške D.Trumpas ketvirtadienį pranešė Kim Jong Unui, kad jųdviejų viršūnių susitikimas neįvyks. Baltieji rūmai sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl Šiaurės Korėjos „ištisos virtinės sulaužytų pažadų“.

D.Trumpas apkaltino Pchenjano režimą „atviru priešiškumu“. Jis taip pat griežtai įspėjo Šiaurės Korėjos nesiimti jokių „kvailų ar neapgalvotų veiksmų“.

VIDEO: Neįprastas vaizdas: Šiaurės Korėjos lyderio automobilį lydėjo greta bėgantys apsaugininkai

Tuo tarpu Šiaurės Korėja penktadienį pareiškė vis dar norinti sėsti prie derybų stalo su Jungtinėmis Valstijomis ir pažymėjo „labai apgailestaujanti“ dėl tokio jos sprendimo.

„Staiga paskelbtas pareiškimas apie atšaukiamą viršūnių susitikimą mums buvo netikėtas. Galime tik labai dėl jo apgailestauti“, – sakoma užsienio reikalų ministro pirmojo pavaduotojo Kim Kye Gwano pareiškime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Dar kartą pareiškiame Jungtinėms Valstijoms, kad norime bet kuriuo laiku ir bet kokiu formatu sėsti prie derybų stalo spręsti problemos“, – pridūrė viceministras.

Prieš pat D.Trumpui paskelbiant sprendimą atšaukti susitikimą, Šiaurės Korėja įvykdė pažadą likviduoti savo branduolinių bandymų poligoną.

Pungjė-ri poligonas, kuriame Šiaurės Korėja surengė visus šešis savo branduolinius bandymus, buvo sunaikintas per virtinę sprogimų stebint užsienio žurnalistams.

Vis dėlto pastaruoju metu buvo abejojama, ar istorinis JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas apskritai įvyks, nes abi pusės grasino jį atšaukti.

Anksčiau šią savaitę Šiaurės Korėjos vyriausybė savo pareiškime JAV viceprezidentą Mike'ą Pence'ą pavadino „politine marionete“ ir pareiškė, kad yra ne mažiau pasirengusi branduolinei konfrontacijai nei susitikimui prie derybų stalo.

D.Trumpo sprendimas nemaloniai nustebino Pietų Korėją, kuriai iki šiol buvo pavykę smarkiai sumažinti įtampą tarp Vašingtono ir Pchenjano.

Vienintelė stambi Pchenjano partnerė Kinija penktadienį paragino Jungtines Valstijas ir Šiaurės Korėją būti kantrias ir parodyti „gerą valią“. Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ir Singapūras paragino abi šalis tęsti derybas, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė viltį, kad istorinis susitikimas galiausiai įvyks.

Politiniu atžvilgiu D.Trumpas daug investavo į planuoto susitikimo sėkmę. Tačiau besiartinant birželio 12-ajai, abiejų pusių lūkesčių skirtumai tapo akivaizdūs.

Vašingtonas aiškiai pareiškė norintis „visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos denuklearizacijos“ Šiaurės Korėjoje.

Tačiau Pchenjanas žadėjo neatsisakyti savo branduolinės programos, kol jam grėsmę kels JAV „agresija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius