Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas ir Minesotos valdžia teigia, kad Mineapolį puolė „išorės elementai“: ar tikrai?

JAV Minesotos valstijos gubernatorius Timas Walzas dėl Mineapolį sudrebinusių neramumų kaltina vietos terorizmą ir ideologinį ekstremizmą. Šalies prezidentas Donaldas Trumpas protestuotojus „Twitter“ velka į kabutes. Vis dėlto vietoje dirbę žurnalistai sako, kad teigti, jog riaušes provokavo savo tikslų turinčios išorės jėgos, negalima.
Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV
Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV / „Scanpix“ nuotr.

„The Guardian“, tiesa, primena, kad ir Minesotos juodaodžių bendruomenės lyderiai jau pareiškė, esą susirėmimams su policija ir plėšimams vadovavo baltųjų rasės pranašumo šalininkai bei anarchistai, kurie, žinoma, nori sunaikinti valstybę.

Tačiau leidinio korespondentas, Mineapolyje visą savaitę dirbęs Chrisas McGrealas teigia, esą minios tiesiog buvo per didelės, kad būtų galima sakyti, jog audringiems protestams apskritai dirigavo iš kitur į miestą atvykę revoliucionieriai.

„Ten dėl George'o Floydo mirties arešto metu siautėjo ir tiesiog supykę žmonės. Be to, tikrai buvo chuliganų, kurie pamatė progą apiplėšti krūvą parduotuvių – jiems ideologija nerūpėjo“, – rašo žurnalistas.

Protestai ir neramumai ne tik Minesotoje, bet visoje Amerikoje šią savaitę įsiplieskė po to, kai pirmadienį Mineapolyje buvo nufilmuota, kaip juodaodis G.Floydas mirė areštuojamas – vienas iš policininkų kelias minutes keliu spaudė šio ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto vyro kaklą.

Kaltina kraštutinius kairiuosius

Po penktadienio vakaro riaušių T.Walzas pareiškė, kad Mineapolį ir netoliese esantį Sent Polą „užpuolė“ žmonės iš kitų miestų. Gubernatorius esą mano, kad 80 proc. asmenų, kurie plėšikavo ir padeginėjo pastatus, buvo atvykę iš kitų JAV dalių.

„Įvykiai Mineapolyje jau nebesisuka apie George'o Floydo nužudymą. Čia puolama pilietinė visuomenė, žlugdomas mūsų puikus miestas, skiepijama baimė“, – teigė T.Walzas.

„Scanpix“/AP nuotr./Timas Walzas
„Scanpix“/AP nuotr./Timas Walzas

Jo pavaduotoja, vyriausioji Minesotos leitenantė Peggy Flanagan irgi dėl neramumų kaltino tuos, kurie, jos teigimu, negalvoja apie bendruomenės interesus: „Ten yra baltųjų rasės pranašumo šalininkų. Yra anarchistų. Yra žmonių, deginančių mūsų tapatybei svarbias institucijas.“

T.Walzo komentarais tinkle „Twitter“ dalijosi ir D.Trumpas, kuris nuo savęs pridėjo: „80 proc. riaušininkų Mineapolyje buvo ne iš šios valstijos. Jie kenkia verslams, ypač smulkiajam afroamerikiečių verslui ir daug dirbančiai Mineapolio bendruomenei.“

JAV prezidentas dar be jokių įrodymų pridūrė, kad „kirsti valstijos sieną siekiant smurtauti yra federalinis nusikaltimas“.

O D.Trumpo sąjungininkas, JAV generalinis prokuroras Williamas Barras šeštadienio vakarą pareiškė, kad Minesotos valstijoje esą siautėja „išorės radikalai, agitatoriai, turintys savo tikslų, <...> anarchistinės ir kairiųjų ekstremistų grupės“.

„Scanpix“/AP nuotr./Williamas Barras spaudos konferencijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Williamas Barras spaudos konferencijoje

Dar atsiliepė ir bendruomeninės organizacijos „Navigate MN“ direktorė Emilia Gonzalez Avalos, pareiškusi, kad „prašalaičiai kėlė skausmą ten, kur ir taip skauda“. Kiti aktyvistai kalbėjo apie perversmą surengti norinčius nusikaltėlius.

Buvo tiesiog visko

Toks naratyvas apie „išorės agitatorius“ nėra visiškai neteisingas. Mineapolyje, kaip rašo „The Guardian“ korespondentas, iš tiesų buvo daug jaunų baltųjų juodai apsirengusių žmonių, kurie, kaip atrodė, nepažįsta miesto ir kurie policijos akivaizdoje elgėsi agresyviausiai.

Tokie asmenys veikė grupuotėmis ir ant pastatų sienų purškė pačius politiškiausius šūkius – jiems neužteko kone bendrinio tapusio „F**k the police“ ar raginimo nubausti dėl G.Floydo mirties esą kaltus policijos pareigūnus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV

„Vis dėlto kaltinti ideologinius agitatorius taip pat yra patogu politiškai – ypač dėl to, kad T.Walzas susimovė, kai policija ir Nacionalinė gvardija nesugebėjo įvesti komendanto valandos. Galiausiai tai netiesa“, – rašo Ch.McGrealas.

Mineapolyje iš tiesų buvo daug jaunų baltųjų juodai apsirengusių žmonių, kurie, kaip atrodė, nepažįsta miesto ir kurie policijos akivaizdoje elgėsi agresyviausiai.

Jo teigimu, daug žmonių, kurie niokojo pastatus ir plėšikavo, iš tiesų buvo iš Mineapolio, jei ir ne iš gatvės, kuri nukentėjo labiausiai. Jokie perversmai tokiems asmenims nerūpėjo – jie esą tik ir tenorėjo parsitempti namo ką nors iš „Target“ ar alkoholio parduotuvės.

Žurnalistas išskiria kelias per protestus matytų žmonių grupes. Taip, jauni baltieji veikė grupėmis, bet taip pat buvo vietos gyventojai – afroamerikiečiai, baltieji, ispanakalbiai, kurie visą laiką reikalavo nubausti policininkus, susijusius su G.Floydo mirtimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV

Galiausiai pagrindiniai siautėjusieji buvo daugiausia jauni vyrai, tiek juodaodžiai, tiek baltieji. Būtent jie plėšikavo.

Šias protestuotojų grupes atskirti nebuvo lengva. Tie, kuriuos T.Walzas vadina anarchistais, dažnai šmėžavo šalia plėšikautojų, bet patys nieko nevogė, o visai greta mirgėjo teisingumo reikalaujantys demonstrantai.

„Net jei tai buvo kažkoks gerai koordinuotas sąmokslas sunaikinti Mineapolį, buvo ir daug oportunizmo – daug žmonių negalėjo patikėti savo sėkme.

Minesotos valstijoje įregistruotos mašinos buvo pilnos pavogtų prekių iš „Target“, kiti automobiliai rikiavosi prie alkoholio parduotuvių“, – pasakojo Ch.McGrealas.

Sudeginta visa gatvė

Ne tik jam, bet ir kitiems, stebintiems, kas vyko ir kai kuriais atvejais tebevyksta JAV miestuose, ypač įstringa plėšimų mastas.

Protestų, sumišusių su smurtu, netrūko ir prieš šešerius metus Fergiusono mieste, kur policija nušovė juodaodį Michaelą Browną. Ten irgi plėštos parduotuvės, deginti automobiliai – bet minimaliai, nes daugiausiai koncentruotasi į žodines akistatas su policija.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV
„Scanpix“/AP nuotr./Protestų nusiaubtas Mineapolio miestas JAV

Šį kartą Mineapolis tikrąja šio žodžio prasme degė. Po dviejų audringų naktų čia reikės atstatyti sudegintą 3-ąją policijos nuovadą, o kone tris kilometrus besidriekianti Ežero gatvės atkarpa beveik visiškai suniokota.

Sugriauta kelios dešimtys parduotuvių ir įstaigų, vietomis sudegė visa eilė parduotuvių, degalinių, bankų skyrių, autoservisų.

Vaistai JAV brangūs, tad daug kas veržėsi į vaistines. Vis dėlto labiausiai nukentėjo šeimos verslai – kirpyklos, restoranėliai, elektronikos parduotuvės, automobilių plovyklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius