Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas kitą G-7 susitikimą nori rengti savo golfo kurorte: ar tai etiška?

Šalių lyderiai tarptautinius viršūnių susitikimus dažnai išnaudoja kaip progą pasigirti savo politiniais pasiekimais. Bet JAV prezidentas pirmadienį per Didžiojo septyneto (G-7) susitikimą Prancūzijoje nusprendė išgirti savo golfo ir pramogų kompleksą Floridoje – esą kitais metais G-7 klubas galėtų susirinkti būtent šiame kurorte. Kritikai jau kalba, kad idėja neetiška.
D.Trumpas jam priklausančiame golfo kurorte Doralo mieste JAV Floridos valstijoje
D.Trumpas jam priklausančiame golfo kurorte Doralo mieste JAV Floridos valstijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The New York Times“, D.Trumpo pasvarstymai apie kurortą Doralo mieste, kurių greta jo sėdėjusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel klausėsi nutaisiusi gana ironišką šypsenėlę, vėl verčia klausti, kam prezidento postas iš tiesų reikalingas šiam milijardieriui.

Esą tikriausiai peržengiamos etinės ribos, ankstesniems JAV prezidentams istoriškai neleisdavusios pinti verslo ir politinių interesų.

Bet D.Trumpas greičiausiai nori padėti klimpstančiam golfo kurortui. Šis klubas prie pat Majamio Trumpų šeimai atneša didžiausias pajamas, bet jau kelerius metus buksuoja ir norimos finansinės naudos neatneša.

Ką daryti? Regis, D.Trumpo manymu, atgaivinti kompleksą galėtų toks svarbus, prestižinis renginys kaip G-7 susitikimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausantis golfo kurortas Doralo mieste JAV Floridos valstijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausantis golfo kurortas Doralo mieste JAV Floridos valstijoje

Kompleksas – prie judrios sankryžos

„Puiki vieta“, – taip savąjį kurortą, kuriame 2020 metais priimtų kitų galingiausių šalių lyderius, Prancūzijoje pavadino D.Trumpas.

Jis įsijautęs aiškino: „Turime labai daug arų, daug šimtų arų, tad galime susitvarkyti su viskuo. Žmonėms ten tikrai patinka, be to, pastatuose yra 50–70 kambarių. Kiekviena delegacija gali turėti savo pastatą.“

Dažniausiai vieta, kurioje rengiamas aukščiausio lygio viršūnių susitikimas, – atoki, atskirta nuo smalsuolių.

„Neradome nė vienos kitos vietos, kuri galėtų bent priartėti prie varžymosi su Doralu“, – pridūrė JAV prezidentas, tokia tirada pradėjęs dvišalį susitikimą su A.Merkel.

Tačiau viešbučių verslo konsultantas Ohajo valstijoje Davidas Sangree nesutinka: D.Trumpo nuosavybė Floridoje kaip tik niekuo neišsiskiria iš daugybės kitų panašių vietų JAV, kuriose būtų galima surengti G-7 susitikimą.

„Doralas galbūt ir galėtų priimti susitikimą, – pareiškė ekspertas, išanalizavęs 37 puslapių ilgio viešbučių JAV, kurie įvertinti keturių deimantų reitingu, sąrašą. – Tačiau yra šimtai vietų, kuriose tai irgi įmanoma.“

Dažniausiai vieta, kurioje rengiamas aukščiausio lygio viršūnių susitikimas, – atoki, atskirta nuo smalsuolių. Juk saugumas – svarbu. Toks yra ir Bjarico kurortas Pietų Prancūzijoje, kur G-7 klubas susirinko praėjusį savaitgalį.

Tuo tarpu įėjimas į D.Trumpo kompleksą – prie vienos judriausių sankryžų Dorale. Pernai ginkluotas vyras pradėjo šaudyti į policininkus viešbučio priimamajame.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausančiame golfo kurorte Doralo mieste JAV Floridos valstijoje 2018 metais aidėjo šūviai
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausančiame golfo kurorte Doralo mieste JAV Floridos valstijoje 2018 metais aidėjo šūviai

Pats D.Trumpas šiame komplekse jau po inauguracijos prezidentu yra lankęsis tik kartą. Šį birželį jis dalyvavo renginyje, skirtame surinkti lėšų Respublikonų nacionaliniam komitetui.

Pritrauktų pasaulio dėmesį

Doralo meras Juanas Carlosas Bermudezas atskleidė, kad JAV Slaptoji tarnyba jau prieš du mėnesius informavo miesto policijos departamentą, jog šiame kurorte gali būti surengtas G-7 susitikimas.

„Toks renginys mums būtų puiki reklama. Bet susitvarkyti su logistika būtų labai sunku“, – pripažino meras.

Be to, vasarą – o G-7 klubas paprastai susirenka vasaromis – į Pietų Floridą dažnai rekomenduojama nevykti. Čia labai karšta ir drėgna, įmanoma sulaukti uraganų. Ir šį pirmadienį kompleksas kone patvino praūžus smarkiai liūčiai.

„Scanpix“/AP nuotr./G-7 susitikimas Prancūzijoje
„Scanpix“/AP nuotr./G-7 susitikimas Prancūzijoje

Doralas anksčiau tebuvo pilkas priemiestis, kupinas sandėlių ir aptriušusių prekybos centrų, bet dabar yra laikomas Majamio-Deido apygardos ekonomikos pažiba. Mieste įkurtos korporacijų būstinės, čia knibžda JAV kariškių.

Bet svarbiausia, kad potencialus G-7 susitikimas, visada pritraukiantis viso pasaulio dėmesį, D.Trumpui ir jo golfo kurortui reikštų žaibiškas papildomas pajamas.

Apie kompleksą sužinotų kur kas daugiau žmonių, o dalis jų, ypač fanatiški D.Trumpo rėmėjai, neabejotinai susidomėtų galimybe čia atvykti.

Aklojo fondo nepasirinko

Vis dėlto kritikai teigia, kad G-7 susitikimo būtent Floridoje atveju D.Trumpas peržengtų liniją, kurios liesti ankstesni prezidentai nedrįsdavo.

„Trumpas iš esmės verstų užsienio šalių vyriausybes leisti pinigus jo asmeniniame kurorte ir reklamuotų kurortą pasauliui.

Tai neatitinka nei Konstitucijos turinio, nei jos dvasios. Trumpas labai akivaizdžiai naudoja savo oficialias pareigas asmeniniais tikslais – nemanau, kad taip elgėsi kuris nors ankstesnis JAV prezidentas“, – teigė teisininkas Deepakas Gupta.

Peteris Brooke'as: „Dažniausiai aš ten esu vienintelis lankytojas. Golfo laukuose irgi tylu. Daug mažiau ir konvencijų.“

Aišku, D.Trumpui tokie priekaištai nerūpi. Vos išrinktas prezidentu jis pažadėjo atsitraukti nuo savo verslo interesų, bet vėliau paliepė savo atžaloms rūpintis jo kompanijų puokšte ir iki šiol nėra įvykdęs pažado savo akcijas patikėti vadinamajam „aklajam fondui“.

Aklasis fondas – specialus akcijų fondas, kuriam politikoje dalyvaujantys asmenys, siekdami išvengti aplinkybių, galinčių sukelti viešųjų ir privačių interesų konfliktą, paveda valdyti savo turimas akcijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

O finansinės ataskaitos rodo, kad „Trump Organization“ brangakmeniu vadinamas golfo kurortas Dorale kasmet pasiekia daugiau nei 50 mln. JAV dolerių pajamas.

Ar uždirbama, ar patiriami nuostoliai, D.Trumpas atskleisti neprivalo, bet yra dokumentų, rodančių, kad kompleksas 2017 metais uždirbo beveik 69 proc. mažiau nei 2015-aisiais – vos 4,3 mln. dolerių.

Įsiveisė patalynės blakės?

Kad susiduriama su sunkumais, ilgamečiam kurorto lankytojui, teisininkui Peteriui Brooke'ui, kurio sklypas ribojasi su golfo aikštynu, akivaizdu.

„Ten esančiame sporto klube stengiuosi pasimankštinti triskart per savaitę. Jei ten būna du ar trys žmonės, tai jau daug, – sako 74-erių P.Brooke'as. – Dažniausiai aš ten esu vienintelis lankytojas. Golfo laukuose irgi tylu.“

Negana to, kompleksas pastaruoju metu yra įsivėlęs į teisinius ginčus su kurorto nariais, kurie nepatenkinti dėl to, kad jiems nenorima grąžinti avansu už narystę sumokėtų pinigų. Esą reikia laukti net ne metus, o dešimtmečius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausantis golfo kurortas Doralo mieste JAV Floridos valstijoje neretai tuštokas
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpui priklausantis golfo kurortas Doralo mieste JAV Floridos valstijoje neretai tuštokas

Pati kompanija „Trump Organization“ nepripažįsta, kad kompleksui Dorale nesiseka. Skelbiama tik tai, kad paklausa susitraukė, kai 2017-aisiais čia praūžė uraganas Irma.

Šiek tiek nuostolių kompleksui vis dėlto kompensuoja faktas, kad D.Trumpas – JAV prezidentas. Golfo kurortui beveik pusantro milijono dolerių yra skyrusios respublikonų politinės grupės.

O šiaip pinti oficialias pareigas su savo privačia nuosavybe D.Trumpui įprasta. 2017-aisiais jis dar viename savo komplekse „Mar-a-Lago“ priėmė Kinijos lyderį Xi Jinpingą, taip pat yra buvę prezidentinių kelionių, kai JAV prezidentas apsistojo savo golfo klube Airijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldo Trumpo ir Xi Jinpingo susitikimas

D.Trumpas Prancūzijoje gynė savo pasiūlymą G-7 klubo nariams susirinkti Floridoje: „Mano nuomone, aš neužsidirbsiu. Aš nenoriu užsidirbti. Manau, kad tai tiesiog puiki vieta.“

Ir pridūrė, kad kompleksas labai arti Majamio tarptautinio oro uosto – vos už 20 minučių kelio.

Tiesa, galiausiai kaip visada tviteryje netrukus liejo apmaudą, kad jo kurorte Dorale įsiveisė patalynės blakių. Jis apkaltino „radikalius kairiuosius“ skleidžiant melą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius