Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas po vaidingų pirmųjų metų ragina laikytis vienybės

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, antradienį sakydamas savo pirmąjį metinį pranešimą, akcentavo nacionalinę vienybę ir stiprias sienas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po pirmųjų savo valdymo metų, kuriuos temdė pyktis, susipriešinimas ir skandalai, per bendrą Kongreso sesiją sakydamas svarbiausią metų kalbą, jis ragino būti „viena Amerikos šeima“.

Bene labiausiai Amerikos visuomenę skaldantis prezidentas stengėsi atkreipti dėmesį į stiprią „Trumpo ekonomiką“ ir pabrėžtinai ragino sausakimšą Kongreso salę priimti griežtus imigracijos suvaržymus.

„Šįvakar raginu visus mus atidėti į šalį nesutarimus ir rasti bendrą pagrindą, sutelkti vienybę, reikalingą, kad tesėtume (pažadą) žmonėms, kuriems buvome išrinkti tarnauti“, – sakė jis.

„Šįvakar noriu pakalbėti apie tai, kokią ateitį turėsime ir kokia Valstybė būsime. Visi mes drauge, kaip viena komanda, viena tauta ir viena Amerikos šeima“, – sakė jis.

D.Trumpo kalbos pradžios tonas buvo neįprastai taikinamas, tačiau jis nežadėjo jokių kompromiso dėl savo tikslo mažinti imigraciją ir tvitino, kad ji yra daugybės socialinių bėdų priežastis.

Prezidentas paminėjo virtinę užsienio politikos klausimų. Per vieną emocingą akimirką jis atkreipė dėmesį į kojos netekusį perbėgėlį iš Šiaurės Korėjos Ji Seong Ho, kuris, plojant atsistojusiems klausytojams, iškėlė į orą savo ramentą.

D.Trumpas perspėjo, kad beatodairiškos Pchenjano branduolinės ambicijos gali jau „labai greitai“ sukelti grėsmę JAV teritorijai, taip pat akcentavo geopolitinius iššūkius, metamus didžiųjų varžovių – Kinijos ir Rusijos.

Tačiau D.Trumpo metiniame pranešime, kuris truko 1 val. 20 min. ir buvo trečias pagal ilgumą per visą tokių kalbų istoriją, vienareikšmiškai dominavo vidaus politikos klausimai.

Auditorijoje dešimtys demokratų kalbos klausėsi sukryžiavę rankas. Kai kurie jų vilkėjo juodai, taip reikšdami pagarbą seksualinio priekabiavimo aukoms, o kai kurie buvo su drugelio pavidalo lipdukais, demonstruodami paramą imigrantams. Šie du socialiniai klausimai labiausiai jaudino Ameriką D.Trumpo valdymo metu.

Melania grįžo į viešumą

Auditorijoje taip pat buvo D.Trumpo šeimos narių, tarp jų – pirmoji ponia Melania, nelydėjusi savo vyro į neseniai Šveicarijos kalnų kurorte Davose vykusį Pasaulio ekonomikos forumą, nors buvo planuota, kad ji ten vyks.

Pirmoji ponia su savo vyru viešumoje nesirodė nuo pat anksčiau šį mėnesį pasirodžiusių pranešimų, esą prezidentas pornofilmų aktorei Stormy Daniels sumokėjo pinigų, kad ši tylėtų apie jųdviejų romaną. Baltieji rūmai tai neigia.

Sulaužydami tradiciją, sutuoktiniai į Kapitolijų atvyko atskirai, nes, kaip sakė pirmosios ponios atstovė Stephanie Grisham, Melania lydėjo svečius.

Prezidentų metiniai pranešimai – Amerikos politinio kalendoriaus akcentas – ilgainiui prarado dalį savo poveikio ir gyvumo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Melania Trump
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Melania Trump

Tačiau ši geriausiu vakaro laiku transliuojama kalba, kurią stebi iki 40 mln. amerikiečių, vis tiek buvo kartą per metus gauta proga D.Trumpui kreiptis į tautą ir pataisyti nusmukusį populiarumą. Šiuo metu prezidentą remia apie 40 procentų amerikiečių.

D.Trumpas: „Jie leido milijonams mažai apmokamų darbininkų konkuruoti dėl darbo ir atlyginimų su neturtingiausiais amerikiečiais. Tragiškiausia, (kad) jie nulėmė daugelio nekaltų gyvybių netektį.“

Siekdamas išjudinti savo rinkėjus, D.Trumpas daug kalbėjo apie imigracijos reformos būtinybę. Opozicijai nepasitenkinimą sukėlė prezidento užuominos, kad imigrantai yra atsakingi už nusikalstamumo ir ekonominės įtampos didėjimą JAV, taip pat jo pareiškimai apie „grandininę migraciją“.

Pasak prezidento, dešimtmečius dėl „atvirų sienų ... narkotikai ir gaujos plūdo“ į JAV. D.Trumpas dar kartą paragino pastatyti JAV pasienyje sieną, kurios Kongresas vis dar nefinansuoja.

„Jie leido milijonams mažai apmokamų darbininkų konkuruoti dėl darbo ir atlyginimų su neturtingiausiais amerikiečiais. Tragiškiausia, (kad) jie nulėmė daugelio nekaltų gyvybių netektį“, – sakė prezidentas.

Tarp svečių, kurie drauge su pirmąja ponia klausėsi prezidento metinio pranešimo, buvo dvi poros, kurių dukteris nužudė salvadoriečių gauja MS-13.

„Jungtinės Valstijos yra užjaučianti šalis, – sakė D.Trumpas. – Bet kaip Jungtinių Valstijų prezidentas esu ištikimiausias Amerikos vaikams, sunkumus išgyvenantiems Amerikos darbininkams ir Amerikos užmirštoms bendruomenėms, labiausiai užjaučiu juos ir nuolat rūpinuosi jais.“

„Volstrito Donas“

71 metų nekilnojamojo turto magnatas ir realybės televizijos žvaigždė taip pat labai gyrė ilgą akcijų kilimą Volstryte ir gerėjančius augimo rodiklius – tai, ką Baltieji rūmai vadina „Trumpo pakilimu“ (Trump bump).

D.Trumpas: „Vertybinių popierių rinka fiksavo rekordą po rekordo ir laimėjo 8 trln. dolerių (6,46 trln. eurų) vertės.“

„Vertybinių popierių rinka fiksavo rekordą po rekordo ir laimėjo 8 trln. dolerių (6,46 trln. eurų) vertės“, – sakė jis, nors antradienį akcijos patyrė didžiausią kritimą per pastaruosius aštuonis mėnesius.

D.Trumpas kalbėjo ne vien apie JAV ekonominius reikalus. Jis ragino užtikrinti „teisingą prekybą“ ir pareiškė, kad „ekonominės kapituliacijos laikai baigėsi“.

„Amerika taip pat galiausiai užvertė puslapį dėl dešimtmečius (sudarinėtų) neteisingų prekybos susitarimų, kuriais buvo paaukotas mūsų klestėjimas ir nustumtos mūsų kompanijos, mūsų darbo vietos ir mūsų turtas – mūsų šalis neteko savo turto, bet mes jį labai greit susigrąžiname“, – sakė jis.

D.Trumpas kalbėjo ir apie terorizmą, kuris buvo centrinė jo rinkimų kampanijos žinia. Jis pažadėjo, kad Gvantanamo kalėjimas veiks toliau, nors tam nepritaria demokratai ir daugelis respublikonų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gvantanamo kalėjimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gvantanamo kalėjimas

Išreikšdamas demokratų reakciją į D.Trumpo kalbą, Joe Kennedy, Bobby Kennedy vaikaitis, sakė, kad būtų „lengva atmesti šiuos praėjusius metus kaip chaosą, šališkumą, politiką“.

„Tačiau tai daug, daug daugiau, – sakė jis. – Ši administracija ne vien taikosi į mus ginančius įstatymus – taikomasi į pačią idėją, kad mes visi esam verti apsaugos.“

VIDEO: Donaldas Trumpas – tviterio prezidentas: svarbiausi pirmųjų metų įrašai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius