Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas ragino Artimųjų Rytų valstybes išrauti su šaknimis „islamo ekstremizmą“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį paragino Saudo Arabiją ir kitas Artimųjų Rytų valstybes išrauti su šaknimis iš šio regiono plintantį „islamo ekstremizmą“.
Donaldas Trumpas Saudo Arabijoje
D.Trumpas ragino Artimųjų Rytų valstybes išrauti su šaknimis „islamo ekstremizmą“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas pabrėžė, jog tai, kas vyksta, yra ne mūšis tarp Vakarų ir islamo, o „gėrio ir blogio kova“.

Akivaizdžiai nukrypdamas nuo pozicijos, kurios laikėsi jo pirmtakas, D.Trumpas faktiškai leido suprasti, kad viešai nesmerks Artimųjų Rytų valstybių vadovų už žmogaus teisių pažeidimus ir represinį valdymą.

„Esame čia ne pamokslauti – ne tam, kad aiškintume kitiems, kaip gyventi, ką daryti, kuo būti ar kaip melstis“, – sakė prezidentas, kalbėdamas puošnioje salėje Saudo Arabijos sostinėje Rijade.

„Esame čia, kad pasiūlytume bendrais interesais ir vertybėmis paremtą partnerystę, kad galėtume siekti geresnės ateities mums visiems“, – sakė jis.

Ši prezidento kalba buvo jo dviejų dienų vizito Saudo Arabijoje pagrindinis akcentas. Šis vizitas yra pirmoji D.Trumpo kelionė į užsienį nuo tada, kai jis sausį pradėjo eiti prezidento pareigas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Saudo Arabijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Saudo Arabijoje

D.Trumpui šis vizitas suteikė galimybę šiek tiek atsikvėpti nuo virtinės politinių skandalų, užgriuvusių jį pirmaisiais prezidentavimo mėnesiais, ir pamėginti perkrauti savo santykius su regionu ir religija, kuriuos įnirtingai kritikavo savo rinkimų kampanijos metu.

Kampanijos metu D.Trumpas ne kartą garsiai svarstė apie savo įsitikinimą, kad „islamas mūsų nekenčia“. Tačiau sekmadienį, stovėdamas prieš dešimtis regiono lyderių, prezidentas sakė, kad Islamas „yra viena didingiausių religijų“.

Kampanijos metu D.Trumpas ne kartą garsiai svarstė apie savo įsitikinimą, kad „islamas mūsų nekenčia“. Tačiau sekmadienį, stovėdamas prieš dešimtis regiono lyderių, prezidentas sakė, kad Islamas „yra viena didingiausių religijų“.

Kandidatuodamas į postą, kurį dabar užima, D.Trumpas aršiai kritikavo tuometinį prezidentą Baracką Obamą už tai, kad šis nevartoja termino „radikalus islamo ekstremizmas“. Jis taip pat sakė, jog tokia B.Obamos pozicija rodo, kad prezidentas nesupranta Amerikos priešo.

Kalbėdamas Rijade, D.Trumpas pasmerkė „islamo ekstremizmą“, „islamistus“ ir „islamistinį terorą“, tačiau nė karto neištarė tikslios frazės, kurios reikalavo iš B.Obamos.

Be to, kai kurios D.Trumpo formuluotės skyrėsi nuo iš anksto parengtos jo kalbos. Vienas Baltųjų rūmų pareigūnas vėliau nurodė, jog tai nebuvo suplanuota ir įvyko dėl to, kad prezidentas yra „išvargęs vyrukas“.

D.Trumpas nė žodžiu neužsiminė apie pirmosiomis prezidentavimo dienomis pasirašytą kontroversišką įsaką, laikinai uždraudusį įvažiuoti į Jungtines Valstijas septynių musulmoniškų šalių – Irako, Irano, Sirijos, Sudano, Libijos, Somalio ir Jemeno – piliečiams. Tiek pirmąjį įsaką, tiek vėlesnį dekretą, pagal kurį iš to valstybių sąrašo buvo išbrauktas Irakas, blokavo teismai.

Tam tikrais atžvilgiais D.Trumpas Rijade pasakė Amerikos politikui įprastą kalbą. Jis žadėjo siekti glaudesnių ryšių su Artimaisiais Rytais, kad būtų efektyviau kovojama su terorizmu, ir skatino regioną spartinti ekonominį vystymąsi. Prezidentas taip pat gyrė regiono jaunimą už ambicingus tikslus ir įspėjo, kad ekstremizmo rykštė gali sužlugdyti šių jaunų žmonių ateitį.

D.Trumpas savo kalboje nepateikė aiškesnių užuominų, ar planuoja keisti JAV politiką siekiant veiksmingesnės kovos su terorizmu. Jis nežadėjo naujų finansinių investicijų ir nepaskelbė apie planus didinti JAV karinį kontingentą regione.

D.Trumpas savo kalboje nepateikė aiškesnių užuominų, ar planuoja keisti JAV politiką siekiant veiksmingesnės kovos su terorizmu. Jis nežadėjo naujų finansinių investicijų ir nepaskelbė apie planus didinti JAV karinį kontingentą regione.

Prezidentas didžiąją dalį atsakomybės už kovą su ekstremistais perkėlė ant Artimųjų Rytų valstybių lyderių pečių.

„Išvarykite juos iš savo maldos namų. Išvarykite juos iš savo bendruomenių“, – sakė D.Trumpas.

Baltųjų rūmų pareigūnai sakė laikantys šią D.Trumpo kalbą atsvara B.Obamos kreipimuisi į musulmoniškąjį pasaulį, kurį jis paskelbė 2009 metais Egipto sostinėje, kur lankėsi netrukus po to, kai tapo prezidentu.

Tąsyk B.Obama paragino musulmonų valstybes siekti abipusio supratimo ir pripažino kai kurias Amerikos klaidas regione. Daugelis respublikonų ir virtinė JAV sąjungininkių Artimuosiuose Rytuose pasmerkė šį prezidento kreipimąsi, kurį suprato kaip tam tikrą atsiprašymą.

D.Trumpas savo kalbą pasakė susitikime su regiono valstybių lyderiais, susirinkusiais į Rijadą susitikti su JAV prezidentu ir Saudo Arabijos karaliumi Salmanu.

Monarchas naujajam Amerikos prezidentui surengė karališką sutikimą ir negailėjo jam pagyrų. Jis ypač sveikino D.Trumpo pažadą laikytis griežtesnės nei B.Obama pozicijos Irano atžvilgiu.

„Scanpix“/AP nuotr./Saudo Arabijos karalius Salmanas
„Scanpix“/AP nuotr./Saudo Arabijos karalius Salmanas

D.Trumpas ir karalius Salmanas išsakė panašią poziciją dėl šiitiškos respublikos keliamos grėsmės. Amerikos prezidentas kaltino Iraną „destrukcija ir chaosu“, o karalius sakė, kad Teheranas yra „tarptautinio terorizmo vėliavnešys“.

Prezidentas, garsėjantis sugebėjimu savo atsainiu komentaru ar provokuojančia žinute socialiniame tinkle „Twitter“ sugriauti Baltųjų rūmų planus, pirmąją vizito dieną daugiau ar mažiau laikėsi numatyto scenarijaus.

Be minėtos kalbos sekmadienį jam daugiau neteko kalbėti viešai, tik apsikeisti mandagumo frazėmis su kitais lyderiais.

D.Trumpas sutrumpino savo vizito Saudo Arabijoje programą, netikėtai nusprendęs nedalyvauti renginyje, skirtame išryškinti galimybes panaudoti socialinę žiniasklaidą kovoje su ekstremizmu. Vietoje savęs D.Trumpas į renginį nusiuntė dukrą Ivanką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius