Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 13 /10:55

D.Trumpas sako nežinojęs apie sūnaus susitikimą su rusų teisininke, o su V.Putinu G-20 metu kalbėjo griežtai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį teigė nežinojęs, kad 2016-ųjų birželį jo sūnus Donaldas Trumpas jaunesnysis susitiko su kompromituojančios informacijos apie rinkimų varžovę Hillary Clinton žadėjusia rusų teisininke Natalija Veselnickaja, rašo „Reuters“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors šis susitikimas tik sustiprino įtarimus, kad D.Trumpo komandai pergalę rinkimuose pasiekti padėjo Rusija, prezidentas sūnaus nekaltina.

„Žiūrėkite – kampanija... Visada maniau, kad laimėsiu, būsiu sąžiningas su jumis, laimėdavau visą gyvenimą. Pradėjau kampaniją ne kaip politikas, daugybė žmonių buvo skeptiški.

Kai kurie nebuvo, tie, kurie mane žino, nebuvo skeptiški. Tai buvo pašėlęs laikas. Ir mes susitikome su daug žmonių“, – interviu „Reuters“ sakė D.Trumpas.

„Tas pats susitikimas: žmogus ateina, atsisėda, išeina, tai vyksta greitai. Iš to, ką girdėjau, susitikimas truko 20 minučių. Daug žmonių ir politikos profesionalų sakė, kad kiekvienas taip padarytų.

Jei sulauki skambučio, kurio metu sakoma: „Klausyk, turiu informacijos apie Hillary ir Demokratų nacionalinį komitetą“, ar kas ten buvo pasakyta, manau, kad dauguma žmonių eitų į tokį susitikimą“, – pridūrė JAV prezidentas.

D.Trumpas tiesiai neatsakė, ar būtų norėjęs, kad susitikimas su N.Veselnickaja, pavadinta „Rusijos vyriausybės teisininke“, būtų neįvykęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas jaunesnysis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas jaunesnysis

„Turite suprasti, kad susitikimas vyko dar prieš Rusijos karštinę. Tuo metu nebuvo Rusijos karštinės, tai buvo maždaug kampanijos pradžia“, – toliau sūnų gynė Baltųjų rūmų vadovas.

Nuolat skandalų lydimas D.Trumpas sakė, kad „šventieji demokratai, jei jiems būtų taip nutikę, akimirksniu būtų suorganizavę susitikimą“.

D.Trumpas savo sūnų gynė nuo pat skandalo pradžios. D.Trumpui jaunesniajam antradienį apie skandalą kalbėjus „Fox News“ eteryje, tėvas jam negailėjo pagyrų „Twitteryje“.

„Mano sūnus praeitą naktį labai gerai pasirodė. Jis buvo atviras, skaidrus ir nekaltas. Tai didžiausia politinė raganų medžioklė istorijoje. Liūdna!“, – rašė JAV prezidentas.

Leidiniui „The New York Times“ išsiaiškinus apie susitikimą, antradienį D.Trumpas jaunesnysis „Twitteryje“ pasidalijo su susitikimu susijusiais elektroniniais laiškais.

„Šie dokumentai kompromituos H.Clinton ir jos sandėrius su Rusija bei bus labai naudingi tavo tėvui, – rašoma patikimo tarpininko laiške. – Tai akivaizdžiai yra labai aukšto lygio ir jautri informacija, tai yra Rusijos ir jos vyriausybės paramos D.Trumpui dalis.“

„Man tai labai patiktų, ypač jei tai būtų padaryta vėliau šią vasarą“, – nepraėjus nė keletui minučių atsakė D.Trumpas jaunesnysis.

Su V.Putinu buvo griežtas

Skandalas dėl susitikimo su N.Veselnickaja įsižiebė iškart po to, kai D.Trumpas grįžo iš Hamburge vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimo, kuriame akis į akį pasimatė su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Šalių lyderių ryšiai ilgą laiką kėlė įtarimų, kadangi D.Trumpas apie Kremliaus lyderį dažniausiai atsiliepdavo itin teigiamai, o JAV žvalgybos tarnybos nustatė, kad į Demokratų nacionalinio komiteto kompiuterius įsilaužė su Rusijos vyriausybe susiję programišiai.

D.Trumpas „Reuters“ tikino, kad praeitą savaitę vykusio susitikimo su V.Putinu metu jis tiesiai paklausė, ar Kremliaus vadovas buvo įsitraukęs į Rusijos bandymus paveikti JAV prezidento rinkimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo susitikimas

Anot D.Trumpo, V.Putinas tikino to nedaręs. Penktadienio susitikime, trukusiame daugiau nei dvi valandas, šalių lyderiai apie Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus kalbėjo 20–25 minutes.

„Paklausiau: „Ar tai darei?“, jis atsakė: „Ne, nedariau. Tikrai ne.“ Tuomet paklausiau jo antrą kartą visiškai kitokiais žodžiais. Jis ir vėl atsakė, kad tikrai to nedarė“, – sakė D.Trumpas.

Paklaustas, ar tiki V.Putino neigimu, D.Trumpas trumpam nutilo.

D.Trumpas: „Žiūrėkite, kažkas nutiko, ir mes turime išsiaiškinti, kas, kadangi negalime leisti tokiems dalykams vykti mūsų rinkimų proceso metu. Kažkas nutiko, ir mes turime išsiaiškinti, kas.“

„Žiūrėkite, kažkas nutiko, ir mes turime išsiaiškinti, kas, kadangi negalime leisti tokiems dalykams vykti mūsų rinkimų proceso metu. Kažkas nutiko, ir mes turime išsiaiškinti, kas“, – išsisuko nuo klausimo Baltųjų rūmų vadovas.

Vis dėlto JAV prezidentas mano, kad jam su Rusijos vadovu pavyko rasti bendrą kalbą.

„Galvoju, kad mes labai gerai sutarėme“, – sakė jis interviu televizijai „CBS News“.

„Mes – nepaprastai galinga branduolinė valstybė, kaip ir jie (Rusija). Mums nėra prasmės nepalaikyti nors kokių santykių“, – pridūrė D.Trumpas.

Jo nuomone, susitikimas su Rusijos prezidentu G-20 viršūnių susitikimo Hamburge užkulisiuose buvo produktyvus.

„Galvoju, kad iš šio susitikimo išėjo daug gera, bet taip pat manau, kad svarbu palaikyti dialogą. Jeigu nebus dialogo, bus daug problemų mūsų šaliai ir jų šaliai. Manau, kad dialogas būtinas, dialogas būtinas su visais“, – sakė JAV prezidentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Putinas atvyko į G-20 viršūnių susitikimą Hamburge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Putinas atvyko į G-20 viršūnių susitikimą Hamburge

Tuo pačiu D.Trumpas pažymėjo, kad jo pagrindiniai uždaviniai skiriasi nuo V.Putino tikslų, nes kiekvienas prezidentas rūpinasi savo šalies interesais. „Jis (V.Putinas) siekia to, kas gerai Rusijai, o aš noriu to, kas gerai JAV“, – sakė jis.

„Tokiu klausimu kaip Sirijos, galime bendradarbiauti ir siekti ugnies nutraukimo, taip pat galime sutarti daugeliu kitų atvejų, ir tai labai gerai“, – pabrėžė D.Trumpas.

„Tačiau Putinas visuomet norės (gero) Rusijai, o Trumpas norės (gero) JAV – taip jau yra“, – pridūrė JAV prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius