-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo reikalavimai žvalgybai: daugiau paveikslėlių ir mažiau teksto

JAV prezidentas Donaldas Trumpas slaptą žvalgybinę informaciją skaito taip pat, kaip gyvenime daro bet ką kitą. Jis nekantriai siekia praryti svarbiausius faktus, tačiau dažnai yra abejingas subtilybėms, rašo „The Washington Post“.
Donaldas Trumpas
D.Trumpas skaitydamas žvalgybinę informaciją reikalauja paveikslėlių ir kuo mažiau teksto / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Beveik kiekvieną rytą, dažniausiai 10 val. 30 min., D.Trumpas sėda prie prezidento stalo, ant kurio putoja dietinė kokakola ir stūkso aukšta dokumentų krūva.

Tuomet jis gauna naujausią slaptą informaciją iš karščiausių pasaulio taškų.

Paruoštos informacijos skaitymą D.Trumpas pertraukia ne tik klausimais, bet ir atsitiktinėmis pastabomis. Paprastai prezidentas prašo, kad šiame susirinkime dalyvautų aukščiausi žvalgybos bendruomenės pareigūnai, taip pat reikalauja konkretumo ir trumpumo.

Palinkęs virš stalo, D.Trumpas mėgsta atidžiai analizuoti vizualinę medžiagą – žemėlapius, diagramas, nuotraukas ar vaizdo įrašus. Ir, kaip teigė Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo, „grafikus žudikus“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CŽV direktorius Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./CŽV direktorius Mike'as Pompeo

„Tokia mūsų užduotis, ar ne? Pateikti medžiagą jam lengviausiai suprantamu būdu“, – tvirtino M.Pompeoi ir priduria, kad D.Trumpas siekia „greitai prieiti prie esmės“.

Dalijasi itin slapta informacija

Tačiau yra ženklų, kad prezidentas nebūtinai įsisavina visą gaunamą žvalgybinę informaciją, nevisiškai įsigilina į niuansus ar gerbia surinktos informacijos jautrumą.

Pavyzdžiui, šį mėnesį D.Trumpas Rusijos diplomatams gyrėsi žvalgybinės informacijos kokybe ir atskleidė itin slaptus duomenis, susijusią su kova prieš „Islamo valstybę“. Šią informaciją JAV gavo iš Izraelio.

Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas
Rusijos Užsienio reikalų ministerijos nuotr./Donaldas Trumpas ir Sergejus Lavrovas

„Aš gaunu puikią žvalgybinę informaciją. Turiu žmonių, kurie kiekvieną dieną man suteikia puikią slaptą informaciją“, – D.Trumpas sakė Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui ir ambasadoriui Sergejui Kisliakui.

D.Trumpas: „Noriu, kad suprastumėte, jog niekada neminėjau Izraelio pavadinimo. Niekada neminėjau jo pokalbio metu.“

Nepaisydamas įrodymų, JAV prezidentas neseniai teigė, kad greičiausiai Kinija, o ne Rusija bandė paveikti 2016-aisiais vykusius prezidento rinkimus.

Tuo tarpu Jeruzalėje susitikęs su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu D.Trumpas, panašu, patvirtino, kad Rusijos diplomatams atskleistą informaciją jis gavo iš Izraelio.

„Noriu, kad suprastumėte, jog niekada neminėjau Izraelio pavadinimo. Niekada neminėjau jo pokalbio metu“, – į neužduotą klausimą atsakė D.Trumpas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu (dešinėje) ir Donaldas Trumpas Niujorke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu (dešinėje) ir Donaldas Trumpas Niujorke

Vis dėlto tapęs prezidentu D.Trumpas pakeitė požiūrį į žvalgybos bendruomenę ir jos darbą.

Prieš inauguraciją jis apie JAV žvalgybos tarnybas atsiliepė su panieka. Būsimasis prezidentas „Twitter“ rašė, kad žvalgybos pareigūnai elgiasi tarsi būdami „nacistinėje Vokietijoje“, kaltino juos „negarbingu“ informacijos apie 2016-ųjų rinkimus nutekinimu žiniasklaidai.

Pereinamuoju laikotarpiu žvalgybos pareigūnai buvo pasiruošę kasdien D.Trumpui pateikti žvalgybinę informaciją, tačiau jis tokio pasiūlymo atsisakė ir apsiribojo vos vienu dviem susirinkimais per savaitę.

Gruodį prezidentas „Fox News“ sakė: „Žinote, aš esu gudrus žmogus. Nebūtina kartoti man tų pačių žodžių kiekvieną dieną ateinančius aštuonerius metus.“

D.Trumpas: „Žinote, aš esu gudrus žmogus. Nebūtina kartoti man tų pačių žodžių kiekvieną dieną ateinančius aštuonerius metus.“

Į tai sureagavo buvęs prezidentas Barackas Obama, kuris interviu „The Daily Show“ teigė: „Nesvarbu, koks gudrus esi. Jei nesugebi į situaciją pažvelgti iš kitų perspektyvos, detalios perspektyvos, tuomet veiki aklai.“

Dabar D.Trumpas susipažįsta su žvalgybine informacija beveik kiekvieną dieną. Nacionalinės žvalgybos direktorius Danielis Coatsas tikino: „Prezidentas, kuris postą užėmė galvodamas, kad daugiausia dėmesio galės skirti vidaus problemoms, suprato, jog būdamas JAV prezidentas paveldi pasaulį ir visas jo problemas.“

„Vieną kartą jis tiesiog įėjo ir paklausė, kokios blogos žinios laukia šį rytą. Gali matyti, kokio svorio našta slegia prezidento pečius“, – pridūrė D.Coatsas.

„Scanpix“/AP nuotr./Danas Coatsas
„Scanpix“/AP nuotr./Danas Coatsas

Žvalgybos pareigūnai nerimauja

Kol D.Trumpo paskirti M.Pompeo ir D.Coatsas giria jo žvalgybinės informacijos įsisavinimo įpročius, D.Trumpas kitų žvalgybos pareigūnų akyse neatrodo taip gerai.

Kol D.Trumpo paskirti M.Pompeo ir D.Coatsas giria jo žvalgybinės informacijos įsisavinimo įpročius, D.Trumpas kitų žvalgybos pareigūnų akyse neatrodo taip gerai.

Pirmiausia dėl to, kad prezidentas kritikavo jų motyvus ir darbą, ypač kai nesutiko su CŽV, FTB ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus nuosprendžiu, esą Rusija bandė paveikti 2016-ųjų rinkimus. Vėliau duodamas interviu vienai televizijai D.Trumpas sakė: „Tai galėjo būti Kinija, galėjo būti daugybė skirtingų grupių.“

O kur dar D.Trumpo reakcija paaiškėjus, kad jis su Rusijos diplomatais pasidalino itin slapta informacija. Prezidentas pareiškė „turįs tam visas teises“ ir užsipuolė tuos, kurie apie tai pranešė žiniasklaidai. Tokiu būdu jis įrodė, kad žvalgybos tarnybas laiko priešininkėmis.

Vos tapęs prezidentu D.Trumpas apsilankė CŽV būstinėje. Stovėdamas prie memorialinės sienos, skirtos tarnybos metu žuvusių pareigūnų atminimui, prezidentas gyrėsi, kad „greičiausiai visi, esantys šiame kambaryje, balsavo už mane“.

Buvęs CŽV direktoriaus pavaduotojas Markas Lowenthalas sakė, kad didžiausias D.Trumpui kylantis iššūkis yra tas, kad jis anksčiau nebuvo susidūręs su jautria žvalgybine informacija.

Buvęs CŽV direktoriaus pavaduotojas Markas Lowenthalas sakė, kad didžiausias D.Trumpui kylantis iššūkis yra tas, kad jis anksčiau nebuvo susidūręs su jautria žvalgybine informacija.

„Pompeo ir Coatsas labai stengiasi jam kasdien suteikti pačią tiksliausią informaciją, tačiau manau, kad eiliniai darbuotojai labai nerimauja dėl jautrios žvalgybinės medžiagos dalinimosi, – tęsė M.Lowenthalas. – Tai yra jo tragiško elgesio tiek kampanijos metu, tiek CŽV būstinėje pasekmė. O kur dar informacijos atskleidimas rusams.“

Tačiau D.Trumpas patarėjams tikina, kad vertina tokį kasdienį informacijos pateikimą. Nors medžiagą dažniausiai pateikia žvalgybos analitikai, D.Trumpas prašo, kad susirinkime dalyvautų M.Pompeo, D.Coatsas ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais H.R.McMasteris.

M.Pompeo ir D.Coatsas, kurių biurai yra įsikūrę kitoje Vašingtono dalyje, turi susiplanuoti savo darbotvarkes taip, kad rytus galėtų praleisti Baltuosiuose rūmuose.

Šiuose susirinkimuose paprastai dalyvauja viceprezidentas Mike'as Pence'as, o gynybos sekretorius Jimas Mattisas, prekybos sekretorius Wilburas Rossas ir vidaus saugumo sekretorius Johnas Kelly atvyksta priklausomai nuo tos dienos temos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaredas Kushneris

D.Trumpo žentas ir patarėjas Jaredas Kushneris dažniausiai viską stebi tylėdamas. Anot dvejų Baltųjų rūmų pareigūnų, jis žvalgybinę informaciją rytais gauna kiek anksčiau nei prezidentas.

Susirinkimai, kuriuose D.Trumpui pateikiama slapta žvalgybinė informacija, organizuojami atsižvelgiant į jo darbotvarkę. Pavyzdžiui, jei laukiama užsienio lyderio vizito, D.Trumpas gauna su ta šalimi susijusią informaciją, kurią paprastai pateikia tos srities ekspertas.

Prezidentas turi savo reikalavimų

D.Trumpas mieliau renkasi laisvos formos pokalbius nei leidžia, kad žvalgybos pareigūnai jam išdėstytų medžiagą. M.Pompeo teigimu, vyksta „labai interaktyvios diskusijos, o ne sėdėjimas ir teksto skaitymas“.

M.Pompeo: „Jis nuolat klausia sudėtingų klausimų, o tai, manau, yra ženklas, kad jis puikiai įsisavina žvalgybinę informaciją. Jis kvestionuoja mūsų analizes o tai, vėlgi, visiškai priimtina... Dažnai pasitaiko, kad suprantame, jog reikia grįžti atgal ir daugiau padirbėti.“

M.Pompeo pridūrė: „Jis nuolat klausia sudėtingų klausimų, o tai, manau, yra ženklas, kad jis puikiai įsisavina žvalgybinę informaciją. Jis kvestionuoja mūsų analizes o tai, vėlgi, visiškai priimtina... Dažnai pasitaiko, kad suprantame, jog reikia grįžti atgal ir daugiau padirbėti.“

Tuo tarpu D.Coatsas teigė, kad kitą dieną sugrįžusių žvalgybos atstovų jis prašo daugiau informacijos tam tikrais klausimais. O kartais tiesiog atsigręžia į H.R.McMasterį ir sako: „Generole, suteikite man daugiau informacijos.“

Daugiau nei 50 metų JAV prezidentai kiekvieną dieną sulaukdavo žvalgybos naujienų. Kiekvienas jų turėjo savo informacijos įsisavinimo stilių, todėl nenuostabu, kad ir D.Trumpas nenutylėjo reikalavimų. Tapęs prezidentu, jis nacionalinio saugumo komandai pareiškė norįs gauti punktais išdėstytą informaciją, kuri telpa į vieną puslapį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herbertas Raymondas McMasteris ir Donaldas Trumpas

„Man patinka punktai arba kiek įmanoma mažiau teksto“, – prezidentas teigė prieš inauguraciją. – Man nereikia, žinote, 200 puslapių ataskaitos apie tai, kas gali būti surašyta viename puslapyje.“

Informaciją teikiančių žvalgybos atstovų jis taip pat paprašė įtraukti kiek įmanoma daugiau vizualinės medžiagos. Jo patarėjai tikina, kad toks reikalavimas atspindi prezidento karjerą pardavinėjant nekilnojamąjį turtą. D.Coatsas sakė, kad „kartais paveikslėliai pasako tūkstantį žodžių“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius