Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas vėl pažėrė kaltinimų žiniasklaidai: kodėl neskelbiate apie terorizmą Europoje?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, viešėdamas MacDillo oro pajėgų bazėje, pareiškė, kad žiniasklaida specialiai ignoruoja teroristinius išpuolius. Tačiau jokių įrodymų nepateikė, negana to, Baltieji rūmai tarp tokių atakų, apie kurias neva nutylėta, įtraukė išpuolius Paryžiuje ir Berlyne, rašo „The Guardian“.
Donaldas Trumpas.
Donaldas Trumpas. / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Naujosios Baltųjų rūmų administracijos paskelbtame išpuolių sąraše, kuris buvo pateiktas iškart po to, kai D.Trumpas vėl prabilo apie informaciją apie atakas neva nutylinčią „labai, labai nesąžiningą spaudą“, taip pat nestinga klaidų.

Bet svarbiausia, kad tarp 78 teroristinių atakų įtraukti ir be galo daug dėmesio sulaukę išpuoliai – žudynės Paryžiuje 2015 metų lapkritį, pernykštė ataka sunkvežimiu Nicoje, incidentas San Bernardine, šaudymas naktiniame klube „Pulse“ Orlande.

O ir kitos esą išsamiai neaprašytos atakos iš tiesų mirgėjo reportažuose bei pirmuosiuose dienraščių puslapiuose – apsiaustis Sidnėjuje, išpuolis Berlyno kalėdiniame turgelyje.

San Bernardino miestas Baltųjų rūmų sąraše vadinamas „San Bernadinu“, o į jį kažkodėl neįtrauktos teroristinės atakos Izraelyje, kurių išties netrūko.

„Atakų buvo visoje Europoje, bet buvo daug atvejų labai, labai nesąžininga spauda nenori apie tai pranešti. Jie turi tam priežasčių, jūs tai suprantate“, – į 300 kariškių Floridoje taip kreipėsi D.Trumpas.

D.Trumpas: „Atakų buvo visoje Europoje, bet buvo daug atvejų labai, labai nesąžininga spauda nenori apie tai pranešti.“

Išpuolių sąrašas buvo paskelbtas, kai prieš tai apie jį paskelbė Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris: „Pateiksime sąrašą. Yra keli atvejai... Yra daug atvejų, kurie, mano manymu, nesulaukė tiek dėmesio, kiek turėjo sulaukti.“

Sąraše – tariamai visos teroristinės atakos nuo 2014 metų rugsėjo iki 2016-ųjų gruodžio. Jis prasideda nuo Abdulo Numano Haiderio, kuris Melburne peiliu sužeidė du policininkus, ir baigiasi Aniso Amri išpuoliu Berlyne, kai jo vairuojamas sunkvežimis pražudė 12 žmonių.

Taip pat čia – išpuoliai Afganistane, Alžyre, Australijoje, bet štai Izraelis neminimas, nors palestiniečių išpuolių ten nestigo. Antai Jeruzalėje pernai sprogdintas autobusas – 20 žmonių buvo sužeisti.

Sąraše nėra ir Dylano Roofo surengtų žudynių vienoje Čarlstono miesto bažnyčioje. Šiam amerikiečiui už nusikaltimą neseniai skirta mirties bausmė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dylanas Roofas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dylanas Roofas

Baltųjų rūmų atstovė Lindsay Walters aiškino, esą sąrašas parodo, jog teroristinės atakos tokios dažnos, kad jau nebelaikomos naujienomis.

„Esmė – tai, kad atakos vyksta labai dažnai ir apie jas nekalbama nuo ryto iki vakaro. Dar prieš kelerius metus visi šie išpuoliai būtų pagrindinė žinia, o dabar jie vyksta taip dažnai, kad žiniasklaida jiems neskiria tiek dėmesio kiek anksčiau.

D.Gergenas: „Jis mums sako, kad negalime pasitikėti spauda – taip išyra demokratijos.“

Tai negali tapti „nauju normalumu“. Prezidentas nebus patenkintas, kol Amerikos žmonės nebus daug saugesni“, – aiškino L.Walters.

Tačiau politikos analitikas Davidas Gergenas, dirbęs keturių ankstesnių JAV prezidentų patarėju, pasmerkė D.Trumpo žodžius.

„Tai yra vienas įžūliausių prezidento pasisakymų, nes jis iš esmės sako, kad spauda nedirba savo darbo politiniais tikslais. Suprask, žiniasklaida slepia nuo mūsų tiesą, koks pavojingas terorizmas, stumia mums kairuoliškumą. Tai akivaizdžiai nėra tiesa.

Jis (D.Trumpas, – red.) skleidžia šiuos melus nepateikdamas jokių rimtų įrodymų. Sąraše yra ir įvykiai San Bernardine – lyg žiniasklaida nebūtų skyrusi žudynėms dėmesio, Tai neįtikėtina. Jis mums sako, kad negalime pasitikėti spauda – taip išyra demokratijos“, – teigė D.Gergenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius