Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpui įsiteikti bandantis Japonijos premjeras žada JAV sukurti 700 tūkst. darbo vietų

Rinkėjams žadėjęs Japoniją paversti „gražia valstybe“, šalies premjeras Shinzo Abe dabar nusiteikęs dėti visas įmanomas pastangas, kad Ameriką paverstų didžia, rašo „The Washington Post“.
Shinzo Abe ir Donaldas Trumpas Niujorke
Shinzo Abe ir Donaldas Trumpas Niujorke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį į Vašingtoną atvykstantis Sh.Abe parengė specialų pasiūlymą Donaldui Trumpui. Jo plane – šimtai tūkstančių darbo vietų, kurias JAV sukurs japonų kompanijos bei milijardinės investicijos.

Sh.Abe akivaizdžiai bando sužavėti iš verslo pasaulio į politiką perėjusį D.Trumpą geru pasiūlymu, tačiau drauge ketina priminti apie japonų verslo praktiką.

Naujasis JAV prezidentas per rinkimų kampaniją ne kartą kartojo, kad Japonija ir Kinija užsiima „nesąžininga verslo schema“.

„Aš prieštarausiu tada, kai turėsiu prieštarauti“, – Japonijos parlamente tikino Sh.Abe. „Norėčiau pabrėžti, kad tai nėra vienai pusei naudingas pasiūlymas. Jis naudingas abiems. Tai abiejų šalių laimėjimo situacija“, – pridūrė Japonijos premjeras.

Stengiasi įtikti

Sh.Abe greitai sureagavo į galimus JAV užsienio politikos pasikeitimus ir buvo pirmasis užsienio lyderis, neformaliai susitikęs su D.Trumpu jo viešbutyje Niujorke.

Japonijos premjeras tikėjosi tapti ir pirmuoju lyderiu, apsilankiusiu Baltuosiuose rūmuose, tačiau čia jį pralenkė Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May, suskubusi susitikti su naujuoju JAV lyderiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May ir Donaldas Trumpas

„Panašu, kad Abe stengiasi žaisti taip protingai, kaip sugeba“, – kalbėjo Strateginių ir Tarptautinių studijų Ramiojo vandenyno forumo Havajuose Japonijos ekspertas Bradas Glossermanas.

„Jam svarbu užmegzti ryšius su Donaldu Trumpu ir suasmeninti institucinį bendravimą. Trumpui patinka nacionalistiniai lyderiai ir Abe yra stiprus nacionalistinis lyderis“, – teigė ekspertas.

Padėtį blogina sutarties nutraukimas

Japonijai nerimą kelia ne tik galimas saugumo skydo, kurį teikia JAV, praradimas, bet ir ekonominių ryšių blogėjimas.

JAV yra didžiausia pasaulio ekonomika, o Japonija yra trečioji.

JAV yra didžiausia pasaulio ekonomika, o Japonija yra trečioji. Ramiojo vandenyno prekybos sutartis turėjo apibrėžti šalių prekybą, tačiau D.Trumpas, tik patekęs į Baltuosius rūmus, atšaukė susitarimą.

Būtent todėl Sh.Abe ir jo ministrų kabinetas parengė „Japonijos-JAV augimo ir darbo vietų kūrimo iniciatyvą“. Jame išryškintos penkios ekonomikos sritys, kuriose šalys gali glaudžiai bendradarbiauti.

Infrastruktūra, robotų ir dirbtinio intelekto kūrimas, interneto ir kosminių technologijų tobulinimas – tai japonų pasiūlymai D.Trumpo administracijai.

Žada darbo vietas

Japonijos žiniasklaida skelbia, kad Sh.Abe plane žadama 450 milijardų JAV dolerių investicijų ir 700 tūkstančių darbo vietų.

Planuojami bendri greitųjų traukinių statybos projektai Kalifornijoje ir Teksase. Taip pat žadama, kad Japonija atnaujins JAV viešojo transporto parkus 3000 naujų traukinių ir autobusų.

Kadras iš Youtube.com/Traukinys
Kadras iš Youtube.com/Traukinys

Apklausos rodo, kad dauguma japonų tiki, kad D.Trumpo valdymo metu Japonijos-JAV ryšiai pablogės. Dienraščio „Mainichi Shimbun“ apklausa rodo, kad blogėjančių santykių tikisi net 56 proc. japonų. Santykių stabilumo – 29 proc.

Japonų pesimizmą skatina nuolatinės D.Trumpo replikos, pliekiančios Kinijos ir Japonijos eksporto mastus ir jų verslo plėtrą.

„Pažiūrėkite, ką daro Kinija, ką daro Japonija, jie žaidžia rinkos pinigais, nuvertėjimu rinkose, o mes sėdime kaip kvaileliai“, – aiškino naujasis JAV prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius