-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dangus nenubaudė Vatikano ugnimi – ją greičiausiai įplieskė žmogus ir visai kitur

Virš Romos neseniai pakilus juodų dūmų debesiui, per socialinius tinklus nuvilnijo pasibaisėjimo pilnų įrašų banga – esą dega Vatikanas, nugriaudėjo sprogimas, gal net surengtas teroro aktas. Ėmė gimti ir sąmokslo teorija, kad tai įvyko popiežiui susitikus su įvairiais žinomais žmonėmis. Tai nebuvo tiesa – gaisras įsiplieskė už daugiau nei 10 km nuo mažiausios pasaulio valstybės.
Didžiulis gaisras, anot socialinių tinklų vartotojų, apėmė Vatikaną, bet nuotraukose ir įrašuose nematyti nieko panašaus į jį
Didžiulis gaisras, anot socialinių tinklų vartotojų, apėmė Vatikaną, bet nuotraukose ir įrašuose nematyti nieko panašaus į jį / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Susirūpino net kinai

Gana abstraktūs pranešimai apie ugnį Vatikane – mieste-valstybėje, Katalikų Bažnyčios buveinėje – pasipylė liepos 10-ąją.

„Roma, Vatikanas dega! Didžiulis sprogimas ir gaisras Romoje. Juodi dūmai plinta sostinės centre, kur šį vakarą suplanuotas roko koncertas“, „Roma dega – didžiulis sprogimas ir ugnis Romoje, Vatikano obeliskas Vatikano aikštėje (turimas omeny Senovės Egipte pagamintas obeliskas, stovintis Šv. Petro aikštėje – red. past.)“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Didžiulis gaisras, anot socialinių tinklų vartotojų, apėmė Vatikaną, bet nuotraukose ir įrašuose nematyti nieko panašaus į jį
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Didžiulis gaisras, anot socialinių tinklų vartotojų, apėmė Vatikaną, bet nuotraukose ir įrašuose nematyti nieko panašaus į jį

„Naujiena“ apie gaisrą Vatikane buvo skelbiama ne tik angliškai. „Vatikaną nubaudė dangus, o pasaulis nepranešė apie tai, – „Twitter“ kiniškai pakomentavo viena mergina, kurios paskelbtas įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 24 tūkst. kartų. – Liepos 10-ąją Vatikane įsiplieskė ugnis, kuri uždengė visą dangų ir saulę.

Tiršti juodi dūmai kilo į dangų. Pranešta, kad liepsnos apėmė net požeminius Vatikano koridorius, o tai šokiravo interneto piliečius (pavartotas žodis netizen, sudarytas iš angliškų net – tinklas – ir citizen – pilietis, jis reiškia „tinklo gyvenoją“ – itin aktyvų interneto vartotoją – red. past.).

Keistas dalykas apie pasaulio pabaigą yra tai, kad žinios apie gaisrą, kurią patvirtino ir pasauliniame tinkle išplatino interneto piliečiai, nepranešė žiniasklaida.“

Panašių įrašų paliko ir anglakalbiai: „Karšta naujiena – Roma, Vatikanas dega. Atrodo gana pranašiška“, tariamai prasidėjo tikėjimo karas.

„Jie buvo su popiežiumi ir dabar – didžiulis sprogimas! – sąsajų su Šventojo Tėvo susitikimais rado kita „Twitter“ vartotoja. – Roma, Vatikano obeliskas Vatikano aikštėje dega, bet, žmonės, čia nieko nematyti.“

Prie komentaro ji pridėjo ne tik porą gaisro nuotraukų, bet ir fotografijas, kurioje užfiksuoti popiežius ir JAV verslininkas Elonas Muskas, taip pat – JAV Astovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi susitikimas su Vatikano valstybės sekretoriumi kardinolu Pietro Paroliniu.

Internete pasirodė daugiau vaizdo įrašų su panašiais komentarais. Viename papasakota, kad tariamai Vatikaną apėmė ugnis ir juodi dūmai, nugriaudėjo sprogimas (vėliau papildyta, kad ne pačiame mieste-valstybėje, nors vaizdo įrašo pavadinimas – „Didžiulis sprogimas ir gaisras Vatikane“) – taip „išsipildė pranašystė“.

Kitame, kuris jau peržiūrėtas daugiau nei 180 tūkst. kartų, taip pat esą rodomas „didžiulis sprogimas ir gaisras Romoje, Vatikano aikštėje“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kovas ir balandžio pradžia – gražiausias laikas aplankyti Romą
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kovas ir balandžio pradžia – gražiausias laikas aplankyti Romą

Viena britė „Twitter“ net paskelbė, kad „Vatikane vyksta masiniai areštai“, „dega tuneliai po Vatikanu“, „Roma priėjo tašką, nuo kurio nebegalima grįžti atgal“. Galiausiai ji pridėjo, kad „niekas nesustabdys tai, kas laukia“, bet ką turėjo omeny, nepatikslino.

Tais pačiais vaizdais su panašiais komentarais kiniškai apie gaisrą Vatikane buvo dalijamasi ir socialiniuose tinkluose „Welbo“ (čia, čia), „Gettr“, „Twitter“ (čia, čia).

Ugnis šiemet skriaudė

Daugelis internautų dalijosi keliolikos sekundžių trukmės vaizdo įrašu, padarytu pro nenurodyta gatve važiuojančios mašinos langą. Tolumoje matyti juodų dūmų kamuoliai, po truputį uždengiantys žydrą dangų. Kiti – minutės trukmės, filmuotu irgi nenurodytoje gatvėje, kurios pabaigoje matyti didžiulės liepsnos ir stipraus vėjo blaškomi dūmai.

Ir viename, ir kitame įraše rodomi tik gyvenamieji daugiaaukščiai ir kažkokią teritoriją ribojanti siena. Nepateikta jokių įrodymų, kad tai yra Roma ar juo labiau Vatikanas (nematyti nė vieno objekto, iš kurio būtų galima jį atpažinti, – Šv. Petro bazilikos kupolo, Šv. Petro aikštės, minėto Egipto obelisko ar pan.).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šv. Petro aikštė Vatikane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šv. Petro aikštė Vatikane

Tad nebūtų klaida sakyti, kad didžiulis gaisras galėjo vykti kur nors kitur Romoje, Italijoje ar net kitoje šalyje.

Paieška internete tai patvirtina – liepsna įsiplieskė ne Vatikano teritorijoje. „Google“ įvedus vos du žodžius – „Rome“ ir „fire“ (angl. „Roma“ ir „ugnis“), pirmiausiai pasirodo įrašas apie Didįjį Romos gaisrą, įvykusį 64-aisiais. Tuomet – straipsnis apie Italijos sostinėje ir jos apylinkėse per trumpą laiką kilusius keturis gaisrus.

Juos viename iš savo įrašų „Facebook“ paminėjo ir Romos meras Roberto Gualtieri.

Nenurodyta, kad bent vienas iš jų būtų kilęs Vatikane ar greta jo. Apie įvykius Europoje rašančio žinomo tinklalapio „Euractiv“ tekste buvo paminėtas gaisras Malagrotta – didžiausiame Europoje sąvartyne, kuris įrengtas į vakarus nuo Romos, už maždaug 13 km nuo Vatikano. Ten vykusio gaisro vaizdai nepanašūs į tuos, kuriais buvo aktyviai dalijamasi socialiniuose tinkluose.

Kitas gaisras Centocelle archeologiniame parke. Paieškojus informacijos apie jį paaiškėja, kad ugnis įsiplieskė liepos 9-ąją apie gaisrus – kaip tik kitą dieną pasirodė įrašai apie Vatikane tariamai kilusį gaisrą, o kai kurie vaizdai iš jo primena internete paplitusius įrašus ir nuotraukas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Didžiulis gaisras, anot socialinių tinklų vartotojų, apėmė Vatikaną, bet nuotraukose ir įrašuose nematyti nieko panašaus į jį
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Didžiulis gaisras, anot socialinių tinklų vartotojų, apėmė Vatikaną, bet nuotraukose ir įrašuose nematyti nieko panašaus į jį

Internete – naujienų portalo Inews24.it paskyrose „Twitter“ ir „Facebook“ galima rasti tą patį įrašą su siena ir juodais dūmais. Jis taip pat buvo paskelbtas liepos 9-ąją – tą pačią dieną, kai kilo gaisras, kai apie gaisrus pasisakė Romos meras ir prieš pat įrašui paplintant socialiniuose tinkluose.

Jį palydėjo lakoniškas komentaras: „Gaisras Romoje, baisūs vaizdai. Mūsų korespondentės vaizdo įrašas.“ Ir čia – nė žodžio apie Vatikaną.

Paieška pagal įraše matomos gatvės, kurios kairėje pusėje stovi siena, vaizdą parodė, kad tai yra Via Papiria – už gerų dviejų kilometrų nuo minėto archeologinio parko esanti gatvė. Nuo Vatikano ji nutolusi maždaug 12 km, parkas – maždaug 10 km, skaičiuojant kelionės pėsčiomis atstumą.

Naujienų agentūros AFP paskelbtų gaisro nuotraukų aprašymuose nurodyta, kad jis kilo liepos 9-ąją greta Centocelle archaeologinio parko.

Ekrano nuotr. iš vigilfuoco.tv/Žemėlapyje sužymėti Romoje šiemet kilę gaisrai, nė vieno nebuvo Vatikane
Ekrano nuotr. iš vigilfuoco.tv/Žemėlapyje sužymėti Romoje šiemet kilę gaisrai, nė vieno nebuvo Vatikane

Priešingai nei „Twitter“ skundėsi cituota kinė, gaisrui žiniasklaida skyrė nemažai dėmesio (čia, čia, čia). „Brussens Times“ teigimu, įtariama, kad tai buvo padegimas.

Priešgaisrinės apsaugos tarnybos paskelbtame šiemet kilusių gaisrų, kuriuose prireikė jų pagalbos, žemėlapyje neminimas nė vienas gaisras Vatikane.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius