Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 14 /12:43

Danija rengiasi konfiskuoti iš pabėgėlių jų vertingus daiktus

Danijos parlamentas trečiadienį svarstė prieštaringai vertinamus planus konfiskuoti iš pabėgėlių jų vertingus daiktus, ir prognozuojama, kad tai numatantis įstatymo projektas bus priimtas, nes jį palaiko dauguma įstatymų leidėjų.
Migrantai Danijoje susiduria su policijos pareigūnais
Migrantai Danijoje susiduria su policijos pareigūnais / „Scanpix“/AP nuotr.

Šį įstatymo projektą pasmerkė Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra, kuri baiminasi, kad jis pakurstys ksenofobiją.

Tuo tarpu tarptautinė žiniasklaida numatytas kratas lygina su nacių vykdytu aukso ir kitų vertybių konfiskavimu iš žydų bei kitų asmenų Antrojo pasaulinio karo metais.

„Pabėgėliai neteko savo namų ir beveik visko, ką turėjo. Protu nesuvokiama, kad kas nors galėtų norėti atimti iš jų tą maža, ką jiems pavyko išgelbėti iš savo gyvenimų“, – sakė JT pabėgėlių reikalų agentūros UNHCR atstovas Williamas Spindleris.

Įstatymo projekte numatyta, kad valdžia turės teisę konfiskuoti iš prieglobsčio prašytojų 10 tūkst. kronų (1 340 eurų) viršijančias lėšas, taip pat bet kokius asmeninius daiktus, kurių vertė viršija 10 tūkst. kronų.

Išimtis būtų taikoma vestuviniams žiedams ir kitiems sentimentalią vertę turintiems daiktams, pavyzdžiui, sužadėtuvių žiedams, šeimos nuotraukoms ir medaliams.

Balsavimą dėl šio įstatymo projekto numatyta surengti sausio 26 dieną.

Stengiasi atbaidyti užsieniečius?

Danijos premjero Larso Lokke Rasmusseno dešiniojo sparno vyriausybė dėl šių planų sulaukė kritikos bangos, todėl siekdama užsitikrinti parlamentarų pritarimą, sutarė pataisyti įstatymo projektą ir padidinti pabėgėliams leidžiamą turėtų grynųjų pinigų sumą nuo anksčiau siūlytų 3 tūkst. kronų iki 10 tūkstančių.

Antradienį parlamente vyriausybė pasiekė susitarimą su kitomis politinėmis jėgomis, kad per numatytą balsavimą dėl įstatymo projekto užsitikrintų daugumo įstatymų leidėjų palaikymą.

„Scanpix“/AP nuotr./Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas
„Scanpix“/AP nuotr./Danijos premjeras Larsas Lokke Rasmussenas

Šioje Skandinavijos valstybėje galioja vienos griežčiausių Europoje imigracijos taisyklių, kurios pastaraisiais mėnesiais nekart buvo dar sugriežtintos, siekiant atbaidyti į šią šalį kuri naujo gyvenimo plūstančius užsieniečius.

Tačiau minėtas įstatymo projektas, taip pat pataisyta jo versija, trečiadienį sulaukė griežtos kritikos iš kai kurių L.L.Rasmusseno centro dešiniųjų partijos „Venstre“ narių.

„Tai nėra tik teisingos politikos ir žmoniškumo reikalas, bet ir Danijos tarptautinės reputacijos klausimas“, - rašo dešimt „Venstre“ narių dienraštyje „Berlingske“.

Nesutaria dėl sprendimų

Trečiadienį apytuštėje parlamento posėdžių salėje integracijos reikalų ministrė Inger Stojberg sakė, kad „esama šiek tiek kritikos ir labai daug neteisingų aiškinimų - kartais galbūt sąmoningai neteisingų aiškinimų“.

Socialistų ir žaliųjų aljanso „Enhedslisten“ atstovė spaudai Johanne Schmidt-Nielsen sakė, jog „gana neaišku“, kokie juvelyriniai dirbiniai bus konfiskuojami iš pabėgėlių, ir kad šio siūlymo tikslas yra tiesiog pasakyti pasauliui, kad „Danija nėra maloni vieta ten būti“.

Socialdemokratas parlamentaras Danas Jorgensenas gynė „kompromisinį sprendimą“, parengtą susidarius „sudėtingai situacijai“.

Danija, turinti 5,4 mln. gyventojų, pernai sulaukė 21 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį. Kaimyninėje Švedijoje, turinčioje 9,8 mln. gyventojų, tokių prašymų gauta 163 tūkstančiai.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas sakė, kad 28 valstybių Bendrija išnagrinės Danijos planą, „kai bus priimtas įstatymas, ir... tuomet mes pateiksime savo oficialią poziciją Danijos vyriausybei“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius