Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dėl Iraną krečiančių protestų į posėdį rinksis JT Saugumo Taryba

Vašingtono prašymu penktadienį į skubų posėdį renkasi Jungtinių Tautų Saugumo Taryba, kuri aptars Iraną sukrėtusių protestų bangą.
Irane protestuotojai išėjo į gatves
Irane protestuotojai išėjo į gatves / „Scanpix“ nuotr.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley prieš posėdį perspėjo, kad tos demonstracijos gali išprovokuoti didelio masto konfliktą, kaip kad nutiko Sirijoje.

„Pasaulis matė tą siaubą, kuris vyko Sirijoje. Jis prasidėjo žudikiškam režimui atėmus iš savo žmonių teisę taikiai protestuoti“, – sakoma N.Haley pareiškime, išplatintame vėlų ketvirtadienį.

„Negalime leisti, kad taip nutiktų ir Irane“, – pridūrė ji.

Nuo gruodžio 28-osios per neramumus Irane jau žuvo 21 žmogus, dar šimtai iraniečių buvo suimta. Neramumai prasidėjo protestais prieš prastą ekonomikos padėtį, tačiau netrukus peraugo į demonstracijas prieš visą režimą. Demonstrantai ėmė puldinėti pastatus, kur įsikūrusios vyriausybinės institucijos, ir policijos nuovadas.

Jungtinės Valstijos oficialiai paprašė surengti posėdį ketvirtadienį, tačiau Rusija ir kelios kitos Saugumo Tarybos narės nėra įsitikinusios, kad ši JT institucija turėtų svarstyti neramumų Irane klausimą, nurodė diplomatai.

Rusija kritikavo JAV raginimą aptarti situaciją Irane Saugumo Taryboje, o kai šios šalies prezidentas Donaldas Trumpas išreiškė palaikymą antivyriausybiniams protestams, Maskva apkaltino Vašingtoną kišimusi į Irano vidaus politiką.

N.Haley„Tai yra pagrindinių žmogaus teisių Irano žmonėms klausimas, tačiau taip pat tai yra ir tarptautinės taikos ir saugumo klausimas“

Diplomatai neatmeta galimybės, kad Rusija posėdžio pradžioje pareikalaus procedūrinio balsavimo, jog būtų nuspręsta, ar klausimas dėl situacijos Irane turėtų būti įtrauktas į tarybos darbotvarkę.

Kad šis klausimas atsidurtų Saugumo Tarybos darbotvarkėje, reikia bent devynių iš 15 jos narių pritarimo. Veto teisė šiame balsavime negalioja.

„Tai yra pagrindinių žmogaus teisių Irano žmonėms klausimas, tačiau taip pat tai yra ir tarptautinės taikos ir saugumo klausimas“, – teigė N.Haley.

„Tai parodys, ar kokia nors šalis mėgins neleisti Saugumo Tarybai net apie tai diskutuoti, lygiai kaip Irano režimas mėgina atimti iš savo žmonių galimybę, kad jų balsai būtų išgirsti“, – pridūrė JAV ambasadorė prie JT.

Rusija perspėja JAV

Penktadienį Teherane jau trečią dieną iš eilės vyksta vyriausybės palaikymo mitingai. Irano vadovybė tvirtina, kad neramumai šalyje jau baigėsi.

Vašingtono prašymu, Taryba penktadienį 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku rengia atvirą posėdį, per kurį JT generalinio sekretoriaus padėjėjas Taye Brookas Zerihounas perskaitys pranešimą apie situaciją Irane.

JAV administracija taip pat paskelbė vienašalių sankcijų penkioms Irano bendrovėms, susijusioms su Teherano balistinių raketų programa.

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas ketvirtadienį perspėjo Jungtines Valstijas „niekaip nebandyti kištis į (Irano) vidaus reikalus“.

Maskva yra įsitikinusi, kad tie protestai nekelia grėsmės tarptautinei taikai ir saugumui, todėl JT Saugumo Tarybai neverta svarstyti šio klausimo.

Pasak diplomatų, pastarosiomis dienomis JT itin stengėsi, kad paramą tam posėdžiui išreikštų kuo daugiau šalių, o ypač – šešios naujos nenuolatinės JT Saugumo Tarybos narės.

Pasak diplomatų, pastarosiomis dienomis JT itin stengėsi, kad paramą tam posėdžiui išreikštų kuo daugiau šalių, o ypač – šešios naujos nenuolatinės JT Saugumo Tarybos narės.

Sausio 1 dieną darbą taryboje pradėjo Lenkija, Nyderlandai, Kuveitas, Peru, Dramblio Kaulo Krantas ir Pusiaujo Gvinėja.

Diplomatų manymu, JT Saugumo Taryba nepaskelbs pareiškimo dėl neramumų Irane, nes tokiam dokumentui turėtų pritarti visos 15 narių.

Irano ambasadorius prie JT Gholamali Khoshroo trečiadienį atsiuntė laišką JT Saugumo Tarybai, kuriame apkaltino Jungtines Valstijas kšimusi į jo šalies vidaus reikalus, ir ragino kitas valstybes pasmerkti Vašingtono pareiškimus.

D.Trumpas savo ruožtu yra pažadėjęs padėti iraniečiams „susigrąžinti“ savo vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius