Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 20 /11:16

Dėl karų ir krizių savo namus palikusių žmonių yra daugiau kaip 50 mln.

Žmonių, kurie dėl karų ir krizių turėjo palikti savo namus, skaičius viršijo 50 mln. – pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo – ir labiausiai šiuo požiūriu yra nukentėjusi Sirija, penktadienį paskelbė Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR).
Vaikai Ruandos pabėgėlių stovykloje
Vaikai Ruandos pabėgėlių stovykloje / „Scanpix“ nuotr.

Ji nurodė, kad 2013 metų pabaigoje buvo 51,2 mln. žmonių, ne savo noru palikusių namus, – visais šešiais milijonais daugiau nei ankstesniais metais.

Pusė jų yra vaikai ir daugelį paveikė konfliktai ar persekiojimas, kuriems pasaulio galios nesugebėjo užkirsti kelio ar padaryti galo, nurodo UNHCR savo metiniame pranešime „Pasaulinės tendencijos“.

Pusė jų yra vaikai ir daugelį paveikė konfliktai ar persekiojimas, kuriems pasaulio galios nesugebėjo užkirsti kelio ar padaryti galo

„Tikrai susiduriame su kiekybiniu šuoliu, didžiuliu prievartinio perkėlimo padidėjimu mūsų pasaulyje“, – trumpoje spaudos konferencijoje sakė Jungtinių Tautų (JT) pabėgėlių komisaras Antonio Guterresas.

Tarp tų 51,2 mln. žmonių, turėjusių palikti savo namus, yra 16,7 mln. pabėgėlių, 33,3 mln. tų, kurie neišvyko už savo šalių sienų, ir 1,2 mln. prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai dar svarstomi.

Sirai, bėgantys nuo konflikto jų šalyje, pernai sudarė daugumą naujų pasaulio pabėgėlių, – iš viso beveik 3 mln. sirų kirto sienas į kaimyninius Libaną, Turkiją, Iraką ir Jordaniją, o dar 6,5 mln. tebėra perkelti pačioje Sirijoje.

„Čia matome didžiulę kainą to, kad nebaigiamas karas, kad nesugebama išspręsti konflikto ar užkirsti jam kelio, – sakė A.Guterresas. – Matome (JT) Saugumo Tarybą paralyžiuotą dėl daugelio svarbių krizių visame pasaulyje“.

Naujos ir senos krizės

Konfliktai, kurie kilo šiais metais Centrinėje Afrikos Respublikoje, Ukrainoje ir Irake, vis daugiau šeimų verčia palikti savo namus, sakė jis, padidindamas nuogąstavimus dėl masinio Irako pabėgėlių egzodo.

„Naujų krizių padaugėjimas ir, tuo pačiu, senos krizės, kurios, atrodo, niekada nesibaigia“, – pridūrė jis.

Afganistano, Sirijos ir Somalio piliečiai sudarė 53 proc. iš 11,7 mln. pabėgėlių, kuriais rūpinosi UNHCR. 5 mln. palestiniečių rūpinasi seserinė agentūra UNRWA.

Dauguma pabėgėlių rado prieglobstį besivystančiose šalyse, priešingai mitui, kurį kursto kai kurie politikai populistai Vakaruose, esą jų valstybes užplūsta pabėgėliai, sakė A.Guterresas.

Dauguma pabėgėlių rado prieglobstį besivystančiose šalyse, priešingai mitui, kurį kursto kai kurie politikai populistai Vakaruose, esą jų valstybes užplūsta pabėgėliai, sakė A.Guterresas.

„Paprastai debatuose išsivysčiusiame pasaulyje egzistuoja ši idėja, kad visi pabėgėliai bėga į šiaurę ir kad tikslas yra rasti ne apsaugą, o geresnį gyvenimą, – sakė jis. – Tiesa ta, kad 86 proc. pasaulio pabėgėlių gyvena besivystančiame pasaulyje“.

Nevilties apimti pabėgėliai ir migrantai iš Artimųjų Rytų bei Afrikos skendo plaukdami aplūžusiais laivais iš Šiaurės Afrikos per Viduržemio jūrą į Europą, daugiausia – per Italiją.

Italija turi misiją „Mare Nostrum“ („Mūsų jūra“), kuri šiemet jau išgelbėjo maždaug 50 tūkst. migrantų. Italija kitą savaitę prašys Europos Sąjungos (ES) perimti atsakomybę už migrantų gelbėjimą, kuris jos laivynui atsieina 9 mln. eurų per mėnesį.

„Čia svarbu turėti Europos įsipareigojimą ir užtikrinti, kad tokia operacija galėtų būti tvari“, – sakė A.Guterresas, buvęs Portugalijos premjeras.

ES suderino savo prieglobsčio teikimo sistemą, bet šio bloko valstybės vis dar nesutaria, kaip elgtis su pabėgėliais ir kiek prašymų dėl prieglobsčio patenkinti, pažymėjo jis.

Pernai 77 valstybėse prašymus suteikti prieglobstį pateikė rekordiškai daug – 25 300 – niekieno nelydimų vaikų, nurodo UNHCR.

„Matome didėjantį nelydimų nepilnamečių visuose keliuose skaičių. Matome juos Viduržemio jūros keliuose, matome juos Karibų kelyje, per Meksiką į Jungtines Valstijas, matome juos afganų kelyje į Iraną, į Turkiją, į Europą. Matome juos visur“, – sakė A.Guterresas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius